بخاطر سپردن مطالب درسی

چگونه مطالب درسی رو به خاطر بسپاریم – 7 تکنیک بخاطر سپردن مطالب

چطور مطالب درسی رو حفظ کنم؟ تکنیک های حفظ کردن مطالب کدومن؟ چطور میتونم متنی که مطالعه کردم رو به حافظه بلند مدت انتقال بدم؟ حفظ کردن سریع، دقیق و عمیق متن توی درس خوندنت خیلی تاثیر داره و میتونه باعث بشه تا زمانت رو بهتر مدیریت کنی، سریع تر پیشرفت کنی، از رغیبا جلو بزنی و در کل راندمان بهتری داشته باشی. همین باعث شد تا به فکر نوشتن این محتوا بیفتم تا بتونم بهت کمک کنم.

ذهن هر کس به نوعی شکل گرفته که از مطالعه و خوندن اطلاعات پیچیده، طولانی و خسته کننده راحت زده میشه ولی روش هایی وجود داره که بتونی اونو گول بزنی و هر مطلبی رو به راحتی حفظ کنی. حالا اگه توام دنبال اطلاعات کامل درباره تکنیک های بخاطر سپردن مطالب، انتقال مطلب به حافظه بلند مدت و روش های تقویت حافظه بلند مدت میگردی، جای درستی اومدی. با الف مشاور تا آخر مطلب همراه باش تا درباره همه اینا حرف بزنم.

روش به خاطر سپردن مطالب درسی – 7 تکنیک حفظ کردن مطالب

درصد زیادی از مطالب درسی، به شکل تئوری که باید اونا رو حفظ کنی و خیلی از داوطلبا تو این مورد مشکل دارن. فرض کن میخوای کلی مطلب توی حوزه ای که کوچیک ترین علاقه ای بهش نداری رو حفظ کنی و مشکل همینجا خودش رو نشون میده. داوطلب دیگه علاقه و اشتیاق برای حفظ کردن نداره و کمتر به درس خوندن توجه میکنه، ولی یه خبر خوب برات دارم.

درست و اصولی مطالعه کردن، یه مهارته و میتونی اونو تقویت کنی. هر چند که افراد زیادی توانایی ذاتی و ذهنی بالایی دارن و به راحتی میتونن مطالب و متن های مختلف رو حفظ کنن، ولی حتی اگه تو این حوزه مهارت نداشته باشی جای نگرانی نیست. اینجا 7 تا روش یا تکنیک بهت معرفی میکنم که با استفاده از اونا میتونی سریع تر و بهتر از همیشه درس بخونی و مطالب رو عمیق یاد بگیری.

الف مشاور با داشتن طرح 7 روز مشاوره تحصیلی به صورت رایگان این امکان را به دانش آموزان در کسب رتبه برتر شدن و آشنایی با رمز و راز رتبه برتر شدن نیز فراهم میکنه.

تکنیک های موثر مطالعه برای تقویت حافظه

تکنیک اول: روش های به خاطر سپردن مطالب درسی – تکنیک سریع حفظ کردن

حفظ سریع مطالب به این معنیه که حجم زیادی از متن رو توی مدت کمی مطالعه کنی و اونو حفظ بشی که اکثر مواقع ممکن نیست و یا خیلی سخته. حالا یه روش وجود داره که میتونی با استفاده از اون مطالب رو سریع حفظ کنی.

  • اول از همه سعی کن سرعت یادگیری مطالب رو بالاتر ببری و تمرکز بیشتری داشته باشی. یعنی به جای اینکه یه متن رو 10 بار بدون تمرکز بخونی، فقط یه بار با تمرکز و عمیق بخونش.
  • از تکنیک هایی که در ادامه بهت معرفی میکنم استفاده کن تا بیشترین بازدهی رو داشته باشی.
  • در آخر هم به حافظه خودت اعتماد داشته باش و به این فکر کن که تنها چند بار خوندن و مرور کردن برات کافیه تا اون متن رو عمیق یاد بگیری.

تکنیک دوم: روش های حفظ کردن مطالب درسی – طبقه بندی کردن دروس

مفاهیم و متن های درس رو به شکل شاخه ای بکش و از خط، نمودار و فلش های درختی برای ایجاد ارتباط بینشون استفاده کن. این روش باعث میشه تا روند یادگیریت بهتر باشه و بازدهیت هم عملکرد خیره کننده ای رو ارائه کنه. یه مزیت دیگه هم فکر کردن خلاقانست که در نهایت باعث میشه تا روند و پروسه حفظ کردن خیلی برات آسون تر بشه.

اینطوری وقتی میخوای یه کلمه یا مفهوم خاصی رو به یاد بیاری، کلی مطلب به شکل درخت وار و طبقه بندی شده توی ذهنت میاد و فقط کافیه یه کلمه که بین اونا ارتباط ایجاد کرده بود یادت بیاد تا بتونی کل نمودار رو توی ذهنت ترسیم کنی که کل موضوعات هم راستا به ذهنت میاد.

تکنیک سوم: روش های تسلط به مطالب درسی – استفاده از تکنیک Interleaved

یکی از باحال ترین و بهترین تکنیک هایی که برای تسلط به متن های درس استفاده میشه، تکنیک Interleaved هستش. این تکنیک ترکیبی حفظ درس، روی ترکیبی مطالعه کردن فصل های مختلف تمرکز داره. برای مثال دو درس متفاوت مثل ریاضی و زبان انگلیسی رو در نظر بگیر. حالا باید 4 ساعت از ریاضی و 4 ساعت از زبان مطالعه کنی. هر 4 ساعت رو به 8 دوره نیم ساعته تقسیم کن و بین هر دوره 10 دقیقه هم به خودت استراحت بده.

تو نیم ساعت اول به صورت روزنامه وار به تیترها و کلیات متنی که توی هر دو درس هست و میخوای بخونی یه نگاه میندازی تا یه تصویر کلی از متنی که قراره مطالعه کنی داشته باشی. حالا یه 10 دقیقه استراحت کن و توی این مدت سعی کن ذهنت رو طبقه بندی کنی.

حالا بقیه روند مطالعه رو به شکل زیر انجام بده:

  • مطالعه درس اول توی نیم ساعت های دوم و سوم
  • مطالعه درس دوم توی نیم ساعت های چهارم و پنجم
  • مطالعه درس اول توی نیم ساعت ششم
  • مطالعه درس دوم نیم ساعت هفتم
  • مطالعه درس اول نیم ساعت هشتم
  • تا آخر همین روند رو تکرار کن

برنامه ریزی برای کنکور کار هر کسی نیست. دریافت برنامه ریزی کنکور منحصر به فرد با در نظر گرفتن تمام المان‌های موجود میتونه به شما در کسب رتبه عالی کنکور، کمک فراوانی کنه.

تکنیک چهارم: چطور مطالب درسی رو حفظ کنم؟ – استفاده از کاخ حافظه

اگه دنبال یه روش انتزاعی هستی که از تخلیت برای حفظ متن و درس خوندن استفاده کنی، استفاده کردن از کاخ حافظه دقیقا مختص خودته. این تکنیک امتحان خودشو پس داده و قدمت 80 سال قبل از میلاد داره. روند تکنیک اینطوریه:

  • یه کاخ یا خونه رو تصور کن که توش احساس آرامش و راحتی میکنی. هر خونه ای میتونه باشه، از خونه پدربزرگ گرفته یا حتی مدرسه بچگیت یا محیطی که توش بزرگ شدی.
  • حالا هر مطلبی که میخوای حفظ کنی رو توی یه گوشه از خونه قرار بده و خونه رو به شکل یه کتابخونه پر از جزئیات تو ذهنت بساز.
  • مهمترین نکته توی این روش، اینه که هر متن و محتوا رو به یه مکان تصویر سازی شده توی مغزت اختصاص بدی. اینطوری هم حفظ کردن برات راحت تره و هم به یاد آوردن مطلبی که خوندی.
  • اگه مطلب خیلی زیاده و عمق بالایی داره، بهتره که اونو به بخش های کوچیک تری تقسیم کنی و هر چیز رو توی یه اتاق یا بخش مخصوص به خودش بزاری. در آخر هم میتونی بین قسمت های مختلف یه ارتباطی ایجاد کنی.

تکنیک پنجم: سریع ترین روش حفظ مطالب درسی – استفاده از تکنیک mnemonic

وقتی میخوای اطلاعاتی مثل تاریخ ها یا نام شخص رو به خوبی حفظ کنی، میتونی از تکنیک نمونیک استفاده کنی. این روش برای ذخیره کردن اطلاعات به شکل جذاب و قابل یادآوری استفاده میشه. به جای اینکه اعداد یا اسامی را به خاطر بسپاری، اونا رو با تصاویر و داستان‌های جالب مرتبط کن.

برای مثال برای اینکه یه تاریخ مهم یادت بمونه، میتونی یه تصویر واضح و جالب از اون تاریخ رو تو ذهت ایجاد کنی. به جای تکرار حفظ کردن اطلاعات، داستانی تصویری از اونا توی ذهنت جا میمونه و به راحتی یادت میاد. این روش باعث میشه که حافظت قوی‌تر بشه و بهتر بتونی اطلاعات رو بازخوانی کنی.

تکنیک ششم: تکنیک حفظ مطالب درسی – استفاده از تکنیک  Block Practicing

تکنیک بلاک پرکتیسینگ یه روش موثر برای یادگیریه که با تمرکز روی یه موضوع خاص، بهت کمک میکنه تا اطلاعات رو بهتر درک کنی. توی این روش، اول روی یه سرفصل خاص تمرکز میکنی و بعد تمام جزئیات و کلیات اون رو مطالعه میکنی. وقتی کامل با محتواش آشنا شدی، فصل بعدی رو میخونی و به همین منوال ادامه میدی.

استفاده کردن از این تکنیک، مخصوصا وقتی که باید برای یه آزمون یا امتحان درس بخونی، خیلی جوابه. با تمرکز کردن روی یه موضوع و درک دقیق اون، میتونی اطلاعات رو به خوبی جذب کنی و بهتر از همیشه مطلب رو حفظ کنی.

تکنیک هفتم: روش حفظ عمیق مطالب درسی – تاثیر تمرکز روی قدرت حافظه

تمرکز کردن یکی از عوامل اساسی برای بهبود حافظه هست. برای اینکه اطلاعات رو از حافظه کوتاه‌مدت به حافظه بلندمدت منتقل کنی، باید به طور فعال و پیوسته به اون اطلاعات توجه داشته باشی. سعی کن مطالب جدید رو تو شرایطی یاد بگیری که هیچ عاملی توجهت رو پرت نکنه.

موانع اصلی مطالعه

چرا مطالب یادم نمیمونه؟ موانع مطالعه اصولی

بعضی از بچه‌ها، حتی وقتی زیاد تمرین و تکرار مطالب رو دارن، هنوز ممکنه مشکلاتی تو حفظ درس داشته باشن. یعنی به جای اینکه همیشه از تکنیک‌های حفظ استفاده کنن، باید مشکلاتی که باعث توانایی نداشتن در حفظ مطالب شده رو پیدا کنن. الان به بعضی از این مشکلات که ممکنه باعث سختی تو حفظ درس بشن اشاره کردم:

  • اضطراب فراگیر
  • وسواس فکری اجباری
  • اختلالات یادگیری مختلف
  • بهره‌هوشی مرزی
  • کمال‌گرایی در خواندن درس
  • افسردگی
  • کمبود برخی از ویتامین‌ها و مشکلات تغذیه‌ای
  • خواب کم و ناکافی یا با کیفیت پایین
  • آسیب‌های مغزی یا عصبی
  • ADHD یا اختلال نقص توجه و عدم تمرکز

نحوه برنامه ریزی برای افراد دچار بیش فعالی

چگونه مطالب را به حافظه بلند مدت بسپاریم؟

اینجا تو سه مرحله بهت گفتم که چطور میتونی مطالبی که خوندی رو به حافظه بلند مدت بسپاری.

  • مرحله اول: زمانی که مغزت با تجربه های جدید روبرو میشه، سیگنال‌های خاصی با الگوهای خاص خودشو به نورون ها ارسال میکنه و ارتباطات بین اونا با سیناپس‌ها برقرار میشه.
  • مرحله دوم: بعد اینکه حافظه ایجاد شد، اگر فعالیتی برای تثبیت حافظه انجام ندی، حافظه به سرعت از بین میره. تثبیت کردن حافظه، یه فرآینده که بهت کمک میکنه تا اطلاعاتت رو تو حافظه بلندمدت ذخیره کنی و بتونی اون رو تو آینده به خاطر بیاری. بخش اصلی این فرآیند وقتی میخوابی اتفاق می‌افته چون مغزت تو این زمان الگوهای فعالیت رو بازسازی کرده و سیناپس‌های جدید را تقویت میکنه.
  • مرحله سوم: آخرین مرحله بازیابی حافظه هستش، این مرحله زمانیه که درباره مطالبی که خوندی یا خاطرات و هر چیزی که توی حافظه ذخیره میشه صحب میکنی یا سعی میکنی به یاد بیاریشون. تقویت کردن یک خاطره در طول زمان، میتونی یادآوری اون رو آسون تر کنی.
تقویت حافظه بلند مدت- بخاطر سپردن مطالب درسی

تقویت حافظه بلند مدت برای درس خوندن

اگه دنبال روش تقویت حافظه میگردی یا با هر یکی از مشکلاتی مربوط به حافظه دست و پنجه نرم میکنی، اولین چیزی که باید انجام بدی، پیدا کردن راه‌حل و کنترل این مشکلاته. بعدش به دنبال تکنیک‌هایی بگردی که با وضعیت خاصت سازگار باشن و یادتون نره که هیچوقت خودت رو با بقیه مقایسه نکنی. این موارد رو هم تو ذهنت داشته باش و حتما رعایتشون کن:

  • محیط مطالعه‌تون رو به درستی تنظیم کنین.
  • از مصرف زیاد قند، کربوهیدرات و کافئین پرهیز کنین.
  • در طول روز و در وقفه‌های استراحت، تمرینات کششی، رلکسیشن و ذهن‌آگاهی انجام بدین.
  • در بازه‌های طولانی، وقتی برای استراحت بزارین.
  • خواب کافی و خوب داشته باشین.
  • حتما در طول ساعات مطالعه‌تون استراحت کنین.
  • حداقل یک لیوان مایع بنوشین.
  • به اندازه کافی ویتامین، پروتئین و املاح از طریق غذا مصرف کنین.
  • برای حل مشکلات خاص، به متخصص مراجعه کنین.

تکنیک های افزایش قدرت حافظه

دو تا تکنیک برای اینکه مطالب رو طبقه بندی کنی بهت معرفی میکنم که میتونه توی بلند مدت و کوتاه مدت تاثیر زیادی داشته باشه و تو رو از رغبا جلو بندازه.

تاثیر ورزش روی تقویت حافظه

چطور ورزش کردن می‌تونه به حافظه کمک کنه؟ خب، ورزش کردن نه فقط به سلامتی جسمت بلکه به حافظت هم خیلی کمک می‌کنه. تحقیقات روی مغز موش‌ها و حتی انسان‌ها نشون داده که ورزش منظم می‌تونه بهبود حافظه رو ایجاد کنه. افراد مسن هم با ورزش و تناسب اندام می‌تونن کمک بزرگی به کاهش کند شدن حافظه بکنن. جالبه که برای رسیدن به این هدف، نیازی به ورزش‌های پیچیده و حرفه‌ای نیست. فقط 40 دقیقه ورزش هوازی، 3 بار در هفته برای یک سال می‌تونه حجم هیپوکامپوس (بخشی از مغز) رو به اندازه 2 درصد بالا ببره.

براساس تحقیقات دانشگاه ایلینوی، این تمرینات بهترین راه برای تقویت حافظه هستن. البته دلیل دقیق این افزایش حجم با ورزش هوازی هنوز مشخص نشده. راه رفتن سریع، دوچرخه‌سواری با شدت متوسط، دویدن آرام و شنا، همشن نمونه های خوبی از ورزش‌های هوازین.

انجام تمرینات با شدت بالا یا تمرینات استقامتی که ضربان قلب رو به 80 تا 85 درصد بالاتر از حالت عادی میرسونه، سطح هورمون‌های مغز رو به حداکثر ممکن بالا می‌بره. بهتره این تمرینات رو در 2 جلسه 30 دقیقه‌ای انجام بدی. ورزش‌های گروهی مثل فوتبال هم عالی هستن برای این منظور، چون علاوه بر فواید ورزشی، فواید اجتماعی خودشون هم برای مغز دارن.

میخوای رتبه برتر بشی؟ اما نمیدونی چطوری؟ کافیه که کلیک کنی!

چگونه رتبه برتر کنکور شویم؟

تاثیر خواب روی تقویت حافظه

سال های زیادی میشه که دانشمندا به ما گفتن خواب کافی برای یادگیری و تقویت حافظه بسیار مهمه. تحقیقات جدید نشون داده که یک چرتِ کوتاه بعد از یادگیری، بهتون کمک می‌کنه مطالب رو سریع‌تر به خاطر بسپارین و بهتر به یاد بیارین.

یک بررسی جدید از شرکت‌کنندگان خواسته شد که برای اندازه‌گیری قدرت حافظه‌شون، کارت‌های تصویرسازی شده رو به خاطر بسپارن. بعد از یادگیری دسته‌ای از کارت‌ها، همه‌شون یه استراحت چهل دقیقه ای داشتن. نیمی ازشون خوابیدن و نیمی دیگه بیدار موندن. بعد از استراحت، هر دو گروه آزمایش شدن. جالب بود که اونایی که خوابیده بودن، به شکل قابل توجهی بهتر عمل کردن و 80 درصد ازشون پاسخ درست رو دادن. اما گروهی که بیدار مونده بود، فقط 60 درصد موارد رو درست پاسخ دادن. تحقیقات نشون داده که وقتی چیزی برای اولین بار به مغز وارد میشه، هنوز ضعیف و قابل فراموشیه، خصوصا اگر مغز خواسته بشه در همون لحظه چیزهای زیادی رو به خاطر بسپاره.

خواب کوتاه و چرت زدن، مطالب رو به سمت نئوکورتکس ها هدایت می‌کنه. جایی که ذخیره دائم‌تر صورت می‌گیره و از جایگزین شدنش جلوگیری می‌کنه. نه تنها خوابیدن بعد از یادگیری مهمه، بلکه خوابیدن قبل از یادگیری هم اثرات مثبت زیادی داره. تحقیقات نشون داده که حضور خواب قبل از یادگیری مسائل جدید، می‌تونه تاثیر قابل توجهی روی توانایی ما برای سپردن و تثبیت اطلاعات جدید به حافظه‌مون داشته باشه.

سخن آخر

فقط کافیه تا از تکنیک هایی که گفتم استفاده کنی و به مرور توی مطالعه هایی که انجام میدی روش های حفظ مطلب رو پیاده سازی کنی تا خیلی سریع نتیجش رو بگیری. فقط یادت باشه که تلاش متداوم خیلی مهمه و نباید فراموشش کنی.

تو این محتوا سعی داشتم تا درباره 7 تکنیک حفظ مطالب حرف بزنم، بهت روش هایی رو معرفی کنم که حافظت رو تقویت کنی و مشکلاتت رو هم حل کنی. اگه دنبال موفقیت بیشتری و راهنمایی بیشتر و مشاوره میخوای بهتره با اساتید الف مشاور ارتباط بگیری با تو چت آنلاین برای ما پیام بزاری. برای اینکه از جدیدین و به روزترین اخبار کنکور آگاه بشی، تو کانال تلگرام الف مشاور جوین شو. تازه کلی برنامه و مطالب مفید هم به طور روزانه در اختیارت قرار میگیره.

ممنونم که تا آخر همراهم بودی.

ما را در اینستاگرام الف مشاور دنبال کنین
مدت زمان مطالعه: 9 دقیقه
انتخاب رشته کنیم یا پشت کنکور 1403 بمانیم؟
انتخاب رشته کنیم یا پشت کنکور 1404 بمانیم؟
بهترین روش‌های درس خواندن
چگونه درس خواندن را از صفر شروع کنیم؟ 12 تکنیک برتر مطالعه
پردرآمدترین رشته های ریاضی
پردرآمدترین رشته های ریاضی| 13 شغل پردرآمد رشته ریاضی 
بهترین دانشگاه ها برای رشته های ریاضی + رتبه بندی دانشگاه های ایران
بهترین دانشگاه ها برای رشته های انسانی
بهترین دانشگاه ها برای رشته های انسانی در ایران و جهان+رتبه بندی دانشگاه ها
کاهش اضطراب
هیولای اضطراب رو شکست بده و در امتحانات موفق شو!
مشاور کنکور تجربی
تجربه های ارزشمند یک مشاور کنکور تجربی – مشاوره کنکور حرفه ای
درس خواندن شب امتحان
درس خواندن شب امتحان: چگونه در آخرین لحظات، بهترین نتیجه را بگیریم؟
چگونه برای امتحانات مطالعه کنیم؟
بهترین روش مطالعه برای امتحانات؟ چه عمومی چه اختصاصی؟
تکنیک پومودورو
تکنیک پومودورو – با pomodoro زمانت رو مدیریت کن!
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
فرم ثبت نام در طرح مشاوره تحصیلی رایگان صد در صد تضمینی

این طرح فقط مخصوص کسایی هست که دوست دارن توی درساشون موفق بشن و به هدفاشون برسن!
اطلاعاتت پیش الف مشاور محفوظ میمونه!