بیش فعالی

نحوه برنامه ریزی درسی برای افراد دچار بیش فعالی

بسیاری از افراد تصور می‌کنند که بیش فعالی یا ADHD فقط در دوران کودکی وجود داره اما این تصور اشتباهه. خیلی از افراد ممکنه در دوران بزرگسالی نیز، این بیماری رو تجربه کنند. به همین علت ما در الف مشاور تصمیم گرفتیم تا در مورد بیش فعالی و مراحل درمان اون توضیحاتی ارائه بدیم.

مشاوره تحصیلی الف مشاور با برگزاری دوره 7 روزه رایگان مشاره تحصیلی، تمام رمز و رموز و پیچ و خم‌های مسیر موفقیت رو بهت میگه، کافیه امتحان کنی.

دانش آموزان بیش فعال چگونه تشخیص داده می‌شوند؟

دانش آموزان بیش فعال معمولاً از طریق معاینات بالینی توسط پزشکان متخصص کودکان یا روان‌پزشکان تشخیص داده می‌شوند. در این فرایند، رفتارهای کودک در محیط‌های مختلف مانند خانه و مدرسه بررسی می‌شود و از والدین و معلمان خواسته می‌شود که گزارش‌هایی درباره رفتار کودک ارائه دهند. تست‌ها و پرسشنامه‌های استاندارد نیز ممکن است برای ارزیابی علائم ADHD به کار روند.

ویژگی ها و خصوصیات دانش آموزان بیش فعال

معمولا افراد دچار بیش فعالی به علائم زیر دچار هستند.

  • مشکل در حفظ توجه و تمرکز
  • فعالیت بیش از حد و بی‌قراری
  • تصمیم‌گیری‌های عجولانه
  • عدم توانایی نشستن طولانی مدت
  • عدم برقراری ارتباط مناسب با همسالان خود
  • داشتن رفتاری بی پروا
  • مهارت اجتماعی پایین

دانش آموزان بیش فعال برای مطالعه با چه چالش هایی رو به رو هستند؟

دانش آموزان بیش فعال معمولاً با مشکلات تمرکز و حفظ توجه روبه‌رو هستند؛ که مطالعه طولانی مدت را برای آنها دشوار می‌سازد. افراد بیش فعال معمولا به راحتی حواس‌پرت می‌شوند و در مدیریت زمان برای تکمیل تکالیف و پروژه‌های خود دچار مشکل می‌شوند. علاوه بر این، نیاز به حرکت مداوم و تغییرات مکرر و فعالیت زیاد دارند که می‌تواند در محیط‌های آموزشی سنتی مشکل‌ساز شوند.

نکات مهم برای بهبود مدیریت زمان افراد بیش فعالی

برای بهبود مدیریت زمان در افراد بیش فعال، استفاده از تکنیک‌ها و ابزارهای سازمان‌دهی مانند تقویم‌ها و برنامه‌ریزی‌های روزانه توصیه می‌شود. تنظیم زمان‌های مشخص برای استراحت و تغییر فعالیت به کمک حفظ تمرکز آنها طی زمان‌های طولانی کار یا مطالعه می‌آید. همچنین تقسیم وظایف بزرگ به بخش‌های کوچک‌تر و قابل مدیریت می‌تواند کمک کند تا افراد بیش فعال احساس انگیزه و دستاورد داشته باشند. پیروی از یک روتین منظم و پیش‌بینی‌پذیر نیز به آن‌ها کمک می‌کند تا احساس آرامش و کنترل بیشتری نسبت به فعالیت‌های روزانه خود داشته باشند.

مراحل درمان ADHD

در ابتدا باید تشخیص داده بشه که آیا واقعاً فرد دچار ADHD هست یا خیر؟ خیلی از افراد ممکنه در زمان اضطراب، پر جنب و جوش بشند و مثلاً پاهاشونو تکون بدن. ما به همین راحتی نمی‌تونیم به کسی برچسب ADHD بودن رو بزنیم. اگر احساس می‌کنید که دچار این مشکل هستید، باید به روانپزشک مراجعه کنید. روانپزشک از طریق آزمون‌هایی که می‌گیره، متوجه این مسئله میشه و سپس درمان‌ها را به صورت زیر آغاز می‌کنه.

مراحل درمان بیش فعالی

1.     دارو درمانی

دارو درمانی برای ADHD باید بر اساس صلاح‌دید روانپزشک تعیین بشه. چون علائم بیماری ممکنه بین ۱۰ تا ۱۰۰ متغیر باشه و طبق علایم بیماری، باید فرد دارو مصرف کنه.

2.     نوروفیدبک و TDCS

بعد از دارو درمانی، استفاده از این روش می‌تونه برای افرادی که دچار بیش فعالی، افسردگی، میگرن و سر درد هستند، مفید باشه. منتها به عنوان درمان مکمل باید در کنار درمان‌های دیگه از این روش استفاده کرد.

3.     رفتار درمانی

خیلی از افراد فکر می‌کنند چون با قرص علائمشون کاهش پیدا کرده، دیگه نیازی به این روش ندارند. در حالی که خودتون باید مدیریت شرایط رو در دست بگیرید و حالتون رو خوب کنید.

نوروفیدبک و TDCS چیه؟!

نوروفیدبک در حقیقت به معنای بازخورد مغزی و TDCS، تحریک جریان مستقیم درون جمجمه هست.

در این روش از بیمار یک نقشه مغزی گرفته می‌شه که مشخص کنه کدوم قسمت از مغز کارکرد خودشو به خوبی انجام نمیده. در TDCS الکترودهایی روی پوست سر قرار می‌گیره و جریان الکتریکی ضعیفی از مغز عبور داده می‌شه که باعث اصلاح کارکرد مغز می‌شه. در نوروفیدبک این الکترودها گذاشته می‌شه اما از طریق فیلمو موسیقی و بازی اصلاح کارکرد نورون‌ها اتفاق می‌افته.

اینکه یک بیمار به چند جلسه درمان نیاز داره بسته به نظر روانپزشک متغیر خواهد بود. مثلاً یک بیمار می‌تونه طی ۱۵ جلسه بهبود پیدا کنه اما بیمار دیگه نیاز به ۴۰ جلسه درمان داشته باشه.

از این تکنیک درمانی، می‌توان در بچه‌های بالای ۴ و ۵ سال استفاده کرد اما هر چقدر سن فرد کمتر باشه و در مرحله کودکی و نوجوانی قرار داشته باشه، شانس نتیجه‌گیری افزایش پیدا می‌کنه.

کنکوری ها هم میتونن برای تقویت حافظه استفاده کنن؟!

همونطور که در بالا گفتیم، نوروفیدبک و TDCS یه روش بدون عارضه هست که می‌تونه موجب ایجاد تمرکز در افراد بشه. از اونجایی که اغلب بچه‌های کنکوری با مشکل عدم تمرکز مواجه هستند، می‌تونن از این روش برای تقویت مغز و یادگیری استفاده کنند.

راهکار ثبات تمرکز

در اینجا قصد داریم که براتون توضیح بدیم که راهکار ثبات تمرکز چه مواردی هستند.

·       فعالیت ورزشی

اصلی‌ترین مشکلی که اغلب دانش آموزان کنکوری مطرح می‌کنند، اینه که تمرکز کافی ندارند. این عدم تمرکز در درس خوندن به این صورته که نمی‌تونن یک جای ثابت بشینن و درس بخونن. برای حل این مشکل شما باید قبل از اینکه شروع به درس خوندن کنید، یه فعالیت ورزشی انجام بدید. منظور ما از فعالیت ورزشی، یک فعالیت بدنی سنگین یا ساعت‌های طولانی باشگاه رفتن نیست. یک ورزش کوتاه در منزل، باعث افزایش سطح دوپامین و نوروپیفنن میشه. دوپامین چیزیه که در ADHD کمبود اون به شدت احساس می‌شه. بالا رفتن این دو عامل باعث میشه تا بی‌قراری‌های فرد کاهش پیدا کنه و پرش افکار مدیریت بشه.

·       یادداشت کردن افکار

تکنیک دیگری که در رفتار درمانی برای ثبات تمرکز به کنکوری‌های عزیز توصیه میشه، اینه که یک کاغذ در کنار دست خودتون بزارید و افکاری که به ذهنتون میاد رو، روی کاغذ یادداشت کنید یا اینکه حتی می‌تونید از اون کاغذ برای خط خطی کردن استفاده کنید. با این تکنیک ذهن شما آرامش پیدا می‌کنه.

تاثیرات مصرف کافئین در بیش فعالی ADHD

قطعاً شنیده‌اید که خیلی‌ها توصیه می‌کنند برای اینکه تمرکزتون بالا بره از کافئین استفاده کنید اما نکته مهم اینجاست که مصرف کافئین در افراد مبتلا به ADHD می‌تونه اثر عکس بذاره.‌ در خیلی از افرادی که به ADHD مبتلا هستند، کافئین باعث اضطراب بیشتر، تپش قلب و خواب آلودگی می‌شه؛ بنابراین بهتره تا در کنار کافئین از مکمل ال تیانین نیز استفاده کنید. این مکمل رو شما بدون تجویز و نسخه پزشک هم می‌تونید تهیه بکنید و عوارضی برای فرد نداره. ال تیانین می‌تونه تاثیر فوق العاده‌ای در کاهش اضطراب و افزایش تمرکز براتون داشته باشه.

چه مکمل هایی مفید هستش؟

در بالا گفتیم یکی از مکمل‌هایی که می‌تونه روی تمرکز اثر مثبتی داشته باشه، ال تیانین هست. چون این دارو روی شبکه DMN مغز تاثیر می‌ذاره و می‌تونه خیال پردازی‌های روزانه فرد رو از بین ببره. در کنار مصرف این دارو، می‌تونید از مکمل‌های دیگه‌ای چون قرص منیزیم یا امگا ۳ استفاده کنید. همچنین در وعده صبحانه توصیه میشه که از پروتئین بیشتری بهره بگیرید؛ چون این عوامل به شما در کنترل شرایط کمک می‌کنند.

نحوه برنامه ریزی برای افراد دچار اختلال ADHD

یکی از مشکلات افراد مبتلا به ADHD اینه که میگن در هنگام درس خوندن مدام یه سری کارهای عقب مونده تو ذهنمون رژه میره. چاره کار چیه؟ شما باید شب‌ها قبل از خواب یا صبح‌ها بعد از بیدار شدن از خواب، برنامه‌ریزی روزانه خودتونو انجام بدید. چرا ما قبل از خواب شب و صبح زود رو برای برنامه‌ریزی مناسب می‌دونیم؟ به این علت که در این دو زمان سطح دوپامین به شدت بالا هست. پس شما باید مشخص کنید که طی روز قراره چه کارهایی درسی و غیر درسی انجام بدید؟

در قدم دوم برای هر کاری که باید روزانه انجام بدید، یک بازه زمانی تعیین کنید. اگه به هر دلیلی نتونستید کار خودتونو در اون تایم مشخص به پایان برسونید، باید اون کار را رها کنید و به سراغ انجام دادن کار بعدی برید. حتی در انجام کار پارت بندی شده، می‌تونید از تکنیک پومودورو استفاده کنید. این تکنیک به شما میگه که بعد از هر ۲۵ دقیقه درس خوندن، ۵ دقیقه استراحت کنید. چون حتی ذهن آدم‌های نرمال هم کشش انجام یک کاری رو به مدت ۲۵ الی ۳۰ دقیقه بیشتر نخواهد داشت. اگه خودتون قادر به تدوین برنامه‌ریزی جامع نیستید، می‌تونید از دوره ۷ روزه رایگان مجموعه الف مشاور بهره بگیرید.

برنامه ریزی کنکور

فلج ADHD چیه؟

گاه دیده شده به افراد مبتلا به ADHD برچسب اهمال کاری زده میشه. به این علت که این افراد اغلب تا پای انجام دادن کار میرن اما اون کار رو انجام نمیدن. درک این مسئله برای افرادی که دچار این مشکل نیستند، کار ساده‌ای نیست. این افراد هم بی‌خیالی و انجام ندادن کار رو احساس می‌کنن و هم در کنارش اضطراب و استرس زیادی رو تجربه می‌کند. به این اتفاق فلج ADHD گفته می‌شه. برای درمان این مشکل، ابتدا از شما خواسته میشه که یک کار دلخواه که مورد علاقه‌تون هست رو انجام بدید و سپس اون کارو به مراحل ریزتری تقسیم کنید و طبق تکنیک پومودورو‌ پیش برید. مثلاً اگه به جای مطالعه جزوه، تمایل به تماشای ویدیوهای درسی دارید، بهتره ۲۵ دقیقه ویدیو تماشا کنید تا به اصطلاح موتور شما داغ بشه و آماده درس خوندن بشید.

هدف داشتن یعنی اینکه فقط شروع کنید و بعد بتونید کار رو پیش ببرید. برای این منظور باید یه مشاور و همراه خوب در کنار شما باشه. چون ذهن فردی که دچار ADHD هست اونقدر شلوغه که قدرت تصمیم گیری و برنامه‌ریزی رو نخواهد داشت؛ بنابراین دوره ۷ روز برنامه‌ریزی کنکور و بهره‌گیری از مشاوره تحصیلی مجموعه الف مشاور، می‌تونه کمک تاثیرگذاری روی موفقیت شما داشته باشه.

ویس مشاور الف مشاور مربوط به افراد دچار اختلال adha

در این ویس قراره مشاور الف مشاور به طور کلی در مورد ویژگی ها و نکات و مشکلاتی که افراد دچار پیش فعالی دارند، صحبت کنه. تا اخر ویس با ما همراه شوید.

[بیش فعالی و نقص توجه(ADHD)]
مشکلات افراد ADHD
و ویژگی های مثبت آنها را در ویس بالا به طور کامل گوش دهید.

راه افزایش دوپامین و انگیزه

یکی از مباحث خیلی مهم که اغلب افراد دچار ADHD به اون اشاره می‌کنند، نداشتن انگیزه کافیه. اون‌ها ابراز می‌کنند یک روز سرشار از انرژی هستند و روز دیگه هیچ انرژی ندارند. علت این بی‌انگیزگی، به خاطر پایین بودن سطح دوپامین هست. خیلی از شما از کلیپ‌های انگیزشی که در کانال‌های مختلف و برنامه‌های گوشی وجود داره، استفاده کنید و بعد به سراغ درس خوندن ‌می‌روین. این کلیپ‌های انگیزشی، به شما دوپامین کاذب یا کوتاه مدت میده و شما تنها برای مدت چند ساعت یا یک شبانه روز شارژ هستید. روش پایدار برای ایجاد انگیزه، استفاده روزانه و منظم از مدیتیشن هست. در روزهای اول استفاده از مدیتیشن، شاید نتیجه مطلوب براتون حاصل نشه اما تاکید می‌کنیم که مدیتیشن را رها نکنید. چون تنها با این روش، شما می‌تونید دوپامین رو برای طی مدت زمان بیشتری در بدن خودتون حفظ کنید تا تمرکز و انگیزه شما افزایش پیدا کنه.

راه های کنترل تکانشگری

راهکار کنترل تکانشگری

شاید در نگاه اول یک فرد تکانشی، فردی اکتیو، جذاب و جالب به نظر برسه. چون این افراد پر جنب و جوش هستند. مثلاً اگه یکباره به اون‌ها بگید که همراه شما به مسافرت بیان، نه نمیگن. اغلب افراد تکانشی، خریدهای گرون و بی‌مورد انجام می‌دهند و به طور کلی چون برنامه‌ریزی ندارند، کلیه تصمیماتشون رو با هیجانات پیش می‌برند. همچنین قدرت بازداری در مغز این افراد دچار اختلال هست و نمی‌تونند برنامه‌ریزی کوتاه مدت و یا بلند مدت داشته باشند.‌ کنترل تکانشگری از طریق راهکارهای زیر انجام می‌شه.

1.     شناسایی تکانه یا خواسته

در قدم اول، شما باید اون تکانه یا خواسته‌ای که در اون لحظه دارید رو بشناسید. مثلاً با همکار خودتون یا دوستتون جر و بحثی داشته‌اید. پس در اینجا میل شدید به دعوا، تکانه محسوب میشه.

2.     شناسایی تکانه در بدن خود

در قدم بعدی باید ببینید که این تکانه چه علائمی در بدنتون ایجاد کرده. در مثال فوق بر اثر دعوا، سرتون داغ میشه، صورتتون سرخ شده، چون عصبانی هستید، احساس می‌کنید که چیزی از قفسه سینه‌تون می‌خواد به بیرون پرت بشه و ضربان قلبتون بالا رفته.

3.     ردیابی نفس‌ها

اگرچه تنفس عمیق و شکمی به کنترل تکانش کمک می‌کنه اما ما می‌خواهیم در اینجا فقط تمرکز شما رو از اون موضوع و احساسی که براتون ایجاد شده، دور کنیم. پس با شمردن نفس‌ها، شما برای چند ثانیه هم که شده تمرکزتون رو معطوف به موضوع دیگه‌ای می‌کنید. حتی می‌تونید تمرکز کنید به اینکه هم اکنون چه بویی میاد؟ یا چه مزه‌ای در دهان خودتون احساس می‌کنید؟ زمانی که به صورت یک دفعه به موضوع دیگه‌ای فکر می‌کنید احساستون تغییر می‌کنه، این عمل موجب بهبود حال شما میشه.

4.     تصور موج مانند احساسات

در مرحله چهارم، شما احساسات خودتونو به شکل یک موج باید در نظر بگیرید. همونطور که موج یک اوجی داره، یک فرونشانی هم خواهد داشت. در مثال بالا، وقتی شما میل شدید به دعوا دارید، در اوج عصبانیت هستید اما بعد از مدتی، عصبانیت شما فروکش خواهد کرد. نکته مهم اینه که همواره به خودتون یادآوری کنید که عیبی نداره که هم اکنون احساسات منفی رو تجربه می‌کنم اما در زمان تجربه این احساسات بهتره تا کاری انجام ندم.

5.     یادداشت کردن

در آخرین مرحله، شما باید هر آنچه که تجربه کردید، تمایل و خواسته‌ای که داشتید رو بنویسید تا بدونید که اگر باز هم چنین اتفاقی افتاد، می‌تونید با مدیریت صحیح کنترلش کنید. به یاد داشته باشید که شاید در مراحل اولیه، شما خیلی موفق به نتیجه‌گیری از این تکنیک‌ها نباشید اما از تکرار و تمرین‌، نتیجه بهتری خواهید گرفت. حتی ممکنه برخی از شماها برای بار اول نتیجه خیلی خوبی بگیرید اما بعد از مدتی به خوبی روزهای اول نتیجه نگیرید. چیزی که مهمه، اینه که سبک زندگی ثابت داشته باشید و پای اون سبک زندگی بمونید. مطمئن باشید با استمرار روش‌های صحیح زندگی، می‌تونید آرامش و موفقیت رو به خودتون هدیه کنید.

کلام آخر

ADHD یا بیش فعالی، طیف گسترده‌ای از حالات رو شامل می‌شه که تشخیص قطعی اون بر اساس نظر روانپزشک عملی خواهد بود‌. دارودرمانی، رفتار درمانی، نوروفیدبک و TDCS از جمله روش‌هایی هستند که می‌تونه به کاهش اضطراب و استرس کمک کنه. در کنار‌ استفاده از مکمل‌هایی مثل منیزیم، امگا ۳، ال تیانین و صبحانه لبریز از پروتئین، داشتن یک برنامه‌ریزی صحیح نیز خیلی مؤثر خواهد بود. به همین دلیل مجموعه الف مشاور، دوره برنامه ریزی درسی رو به منظور کمک به افرادی که به دلیل مشغله‌های ذهنی، قادر به برنامه‌ریزی صحیح نیستند، ارائه می‌کنه.

برای اینکه از جدیدین و به روزترین اخبار کنکور آگاه بشی، تو کانال تلگرام الف مشاور جوین شو. تازه کلی برنامه و مطالب مفید هم به طور روزانه در اختیارت قرار میگیره.

ما را در اینستاگرام الف مشاور دنبال کنین
مدت زمان مطالعه: 9 دقیقه
انتخاب رشته کنیم یا پشت کنکور 1403 بمانیم؟
انتخاب رشته کنیم یا پشت کنکور 1404 بمانیم؟
بهترین روش‌های درس خواندن
چگونه درس خواندن را از صفر شروع کنیم؟ 12 تکنیک برتر مطالعه
پردرآمدترین رشته های ریاضی
پردرآمدترین رشته های ریاضی| 13 شغل پردرآمد رشته ریاضی 
بهترین دانشگاه ها برای رشته های ریاضی + رتبه بندی دانشگاه های ایران
بهترین دانشگاه ها برای رشته های انسانی
بهترین دانشگاه ها برای رشته های انسانی در ایران و جهان+رتبه بندی دانشگاه ها
کاهش اضطراب
هیولای اضطراب رو شکست بده و در امتحانات موفق شو!
مشاور کنکور تجربی
تجربه های ارزشمند یک مشاور کنکور تجربی – مشاوره کنکور حرفه ای
درس خواندن شب امتحان
درس خواندن شب امتحان: چگونه در آخرین لحظات، بهترین نتیجه را بگیریم؟
چگونه برای امتحانات مطالعه کنیم؟
بهترین روش مطالعه برای امتحانات؟ چه عمومی چه اختصاصی؟
تکنیک پومودورو
تکنیک پومودورو – با pomodoro زمانت رو مدیریت کن!
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
فرم ثبت نام در طرح مشاوره تحصیلی رایگان صد در صد تضمینی

این طرح فقط مخصوص کسایی هست که دوست دارن توی درساشون موفق بشن و به هدفاشون برسن!
اطلاعاتت پیش الف مشاور محفوظ میمونه!