الان دو ساله که رشتهی تجربی رو انتخاب کردم ولی خیلی پشیمونم😞… از کتابهاش هیچی نمیفهمم. وقتی دارم زیست میخونم انگار که یکی داره منو شکنجه می کنه 😢… چرا موقع انتخاب رشته بیشتر تحقیق نکردم؟؟؟ کاش میتونستم به عقب برگردم و یه رشتهی دیگه که توش استعداد دارمو انتخاب کنم😔….
عوامل موثر در انتخاب رشتهی تحصیلی
سلام رفقا😁، امیدوارم که حالتون خوب باشه. امروز قراره بریم سراغ یه مسئلهی خیلی مهم که آیندهی شغلی و تحصیلی یه فرد رو مشخص میکنه. انتخاب رشتهی پایه نهم، یه جورایی استارت کاره و بسیار مهمه، چون اگه اشتباه انتخاب بشه ممکنه تا سالها ما رو اذیت کنه و بعدها به خاطرش پشیمون بشیم.😕
الف مشاور قراره توی این مقاله راجع به انتخاب رشته صحبت کنه و به سوالات زیر جواب بده:
- عوامل موثر در انتخاب رشته چیست؟
- چرا برای انتخاب رشته تحصیلی، استعداد یابی ضروری است؟
- انواع رشته های تحصیلی کدامند؟
- شرایط انتخاب رشته تحصیلی چیست؟
- انتخاب رشته تحصیلی چه زمانی است؟
اگه شما هم به عنوان یه پایه نهمی یا پدر و مادری که بچهی کلاس نهمی داره داری این مقاله رو میخونی، حتما تا آخر همراه ما باش چون قراره کلی اطلاعات مفید گیرت بیاد.☺️
خب حالا یکی یکی میریم سراغ عوامل موثر در انتخاب رشته تحصیلی:
۱_ شناخت خود
اولین و مهم ترین عامل موثر در انتخاب رشتهی تحصیلی شناخت خوده. هر کسی تا وقتی ویژگی های مختلف خودشو نشناسه، سردرگمه و نمیدونه که باید توی آینده چه کاری رو انجام بده. حالا برای شناخت خود چه عواملی رو باید در نظر بگیریم؟
✳️توانایی : هر فردی توانایی های مخصوص به خودشو داره. یه کسی مدام دست به آچاره و عاشق کارهای فنیه. یه فردی وقت آزادش رو هم به حل مسائل ریاضی میپردازه و ازش لذت میبره. توانایی های آدما با هم فرق می کنه و کشف کردن اون برای انتخاب رشته خیلی مهمه.
✳️ویژگی های شخصیتی: اینکه شما چه اخلاقی دارید یا با کدام ویژگی شناخته میشید جز ویژگی های شخصیتیتونه. اگه رشتهای که ما انتخاب می کنیم یا شغل آیندهمون بر اساس ویژگی های شخصیتیمون نباشه، قطعا به مشکل بر میخوریم. بعضی از آدما شدیداً اجتماعین و دوست دارن با بقیه ارتباط داشته باشن، اگه شغلی رو انتخاب کنن که تنهایی انجام میشه از لحاظ روحی اذیت میشن. کسی که عاشق ماجراجوییه یا دوست داره چیزای جدید رو تجربه کنه و از یکنواختی بدش میاد اگه مثلا یه کار اداری رو انتخاب کنه، مطمئنا خسته میشه و انجام اون کار براش عذابه. پس اینکه من بدونم چه ویژگی هایی دارم و اون ویژگی ها به درد چه کاری میخوره خیلی میتونه کمک کننده باشه.
اگه نیاز داری با یه مشاور راجع به ویژگی های شخصیتیت و آینده کاری مناسب اونها حرف بزنی، میتونی توی آنلاین چت برای ما پیام بزاری تا مشاورای الف مشاور باهات ارتباط بگیرن.
✳️ علاقه: یه رکن اساسی توی انتخاب رشته، علاقه است. اگه من علاقه به رشتهای نداشته باشم، نمیتونم توی اون رشته موفق بشم. فرض کنید کسی که از درس علوم متنفره، رشته تجربی رو انتخاب کنه. چون قراره سه سال مدام با این کتابها سر و کار داشته باشه، هر روز که درس میخونه انگار عذابش میدن. تازه برای کنکور باید بیشترم بخونه. متاسفانه خیلی از بچه هایی که بدون علاقه انتخاب رشته کردن، اینجا گیر میافتن و نمیتونن ادامه بدن یا رتبهی خوبی بیارن.☹️
✳️ استعداد: چرا برای انتخاب رشتهی تحصیلی، استعدادیابی ضروری است؟ این سوال خیلی مهمه. علاوه بر عواملی که گفتم داشتن استعداد و شناختن اونها خیلی میتونه به ما کمک کنه. اینکه من بفهمم توی چه زمینههایی استعداد دارم و طبق اونها ادامه تحصیل بدم یه جورایی احتمال موفقیتم رو چندین برابر می کنه.
بدترین باور های غلط راجع به استعداد
❌نمرهی من توی این درس بیسته، پس حتما توش استعداد دارم
❌خودم از این درس بدم میاد ولی پدر و مادرم مدام میگن که توش استعداد داری
❌توی امتحان قبلی نمرهی پایینی گرفتم پس من استعداد این درس رو ندارم.
❌من بدون اینکه یه کاری رو انجام بدم یا براش تلاش کنم، فکر می کنم که استعدادش رو ندارم. پیدا کردن استعداد و اینکه ما بدونیم واقعا توی چه کاری استعداد و قابلیت داریم میتونه یه بخش اساسی از موفقیت ما رو تامین کنه. اگه دوست داری با یه فرد آگاه و متخصص توی زمینه پیدا کردن استعدادهات صحبت کنی، فقط کافیه توی چت آنلاین به ما پیام بدی تا مشاورای الف مشاور باهات ارتباط بگیرن.😊
برای شناخت خود چه کارهایی میتوانیم انجام دهیم؟
🔰استعدادهامو بشناسم
🔰ویژگی های شخصیتیمو پیدا کنم
🔰بفهمم به چی علاقه دارم
🔰بدونم توی چه زمینههایی توانایی دارم)
۲_ شناخت نیازهای جامعه
گام بعدی توی انتخاب رشته، اینه که ما بدونیم توی جامعهای که زندگی میکنیم و قراره در آینده توش کار کنیم، چه شغلهایی وجود داره و این کشور به چه شغلهایی نیاز داره.
برای شناخت نیازهای جامعه باید چه کارهایی انجام بدیم؟؟
✅راجع به مشاغل و حرفه ها به اندازهی کافی اطلاعات بدست بیاریم.
✅آیندهی شغل ها و حرفه ها در منطقه ما چطوریه و قراره چطوری بشه؟
✅در استان ما الان وضعیت مشاغل چگونه هست و قراره در آینده نیاز به چه کارهایی بیشتر بشه؟
✅در کشور ما نیازهای مردم بیشتر داره به چه سمتی میره و برای چه رشته ها و حرفههایی در آینده کار بیشتر وجود داره.
خب پس ما باید یه شناخت کلی از مشاغل و اینکه وضعیت درآمدیشون و آیندهی شغلیشون چطوره به دست بیاریم. البته که نمیشه برای همه کارها این وقت رو گذاشت. ما بعد از شناخت خودمون و پیدا کردن علایقمون بهتره شغل ها و رشته های مربوط به اونها رو در منطقه، استان و کشور بررسی کنیم و ببینیم چی به نفع ماست. شما میتونید راجع به اونها با مشاور مدرسهتون صحبت کنید.
اگه در زمینهی آیندهی شغلی رشته ها سردرگمید و میخواید به جواب سوالاتون برسید، میتونید توی آنلاین چت به ما پیام بدید. مشاوران الف مشاور با توجه به تجربه و سابقهای که در راهنمایی بچه ها و شناخت مشاغل دارن میتونن کمکتون کنند.
جهت دریافت مشاوره تحصیلی و شرکت در طرح 7 روزه رایگان الف مشاور کلیک کنید.
۳_ شناخت محیط
مورد بعدی، محیطیه که من زندگی می کنم. هر محیطی یه سری محدودیت ها و امکانات داره که بسیار توی انتخاب رشته و آیندهی تحصیلی و شغلی ما مهمه. اول اینکه دبیرستانها و هنرستانهای یک منطقه، ظرفیت مشخصی برای هر رشته دارن و هر سال یه تعداد مشخصی رو برای دبیرستان و هنرستان ثبت نام میکنن. همچنین در هنرستان، با توجه به اینکه تعداد رشتههای شاخههای فنیحرفهای و کار و دانش خیلی زیاده، فقط یه تعداد خاصی از اون رشتهها در هر منطقه وجود داره، پس لازمه که ما این نکته رو هم در نظر بگیریم و راجع بهش تحقیق کنیم. مطمئنا مشاور مدرسهی شما راجع به ظرفیت مدارس اطلاعات کافی رو میتونه در اختیارتون بزاره. همچنین برای کسی که در آینده میخواد توی شهر، منطقه یا استان خودش زندگی کنه، انتخاب رشتهای که برای اون در آینده در اون مکان کار وجود داشته باشه بسیار مهمه. چون ممکنه بعد از کلی تحصیل بیکار بمونه🙁.
ابزارهای روانشناسی برای کشف استعدادهای خود
یکی از راههای فهمیدن این نکته که من چه استعدادهایی دارم یا به چه چیزهایی علاقه دارم و شخصیت من با چه کارهایی سازگاره، استفاده از آزمونها و تستهای روانشناسی معتبره. دقت کنید که این تستها فقط حالت کمکی دارن و نمیشه فقط بر اساس اونها تصمیم گرفت.
۱_ تست هالند
این آزمون به شما کمک میکنه بدونید به چه شغل هایی علاقه و گرایش دارید. این تست که خیلی خلاصه و جمع و جورم هست و وقت خیلی کمی میخواد، میتونه تیپ شخصیتی شغلی شما رو معلوم کنه.
۶ تیپ شخصیتی تست هالند
✅واقع گرا
✅جستجو گر
✅اجتماعی
✅هنری
✅متهور
✅قراردادی
۲_ MBTI
این تست نیز یکی از ابزارهای مفید برای شناخت ویژگی های شخصیتی است. با شناخت ویژگی های شخصیتی ما میتونیم بفهمیم که به درد کدوم رشته و حرفه میخوریم و میتونیم سراغ کدام شغل بریم.
۳_ تست گاردنر
این آزمون ۱۰ نوع هوش مختلف رو برای انسان در نظر گرفته و شما بعد از این آزمون میتونید بفهمید که هوش غالب شما کدام مورده. نتیجهی آزمون میتونه به شما توی انتخاب رشته کمک کنه.
عوامل اثر گذار در هدایت تحصیلی
در فرایند هدایت تحصیلی پایه نهم چند مورد موثرند که به طور خلاصه به اونها اشاره شده.
- عملکرد تحصیلی
- نظر و خواسته والدین
- نمرات و تراز نمرات آزمونهای جامع
- نظر شخصی دانش آموز
- نظر معلمان
- نظر و صلاح دید مشاور درسی
شرایط انتخاب رشته تحصیلی
برای اینکه شما بتونید در رشتهای که میخواید ادامه تحصیل بدید، باید نمرات خاصی رو کسب کنید. نمرات کتبی امتحان پایانی پایههای هفتم، هشتم و نهم همگی توی انتخاب رشتهی شما اهمیت دارند. همچنین برای هر رشته یکسری از درسها هستن که نمرهی سه سال شما باید از یه حدی در اونها بیشتر بشه.
همانطور که میبینید نمرات لازم برای ورود به هر رشته در تصویر بالا آورده شده. این نکته خیلی مهمه که انتخاب رشته با توجه به ظرفیت هر کدام از رشته ها مشخص میشه. مثلا در یک منطقه اعلام میشه که سال بعد ۱۵۰ نفر میتونن در رشتهی تجربی ثبت نام کنن، بنابراین کسایی قبول میشن که بالاترین نمره رو داشته باشن و در تصویر بالا فقط حداقل نمرات معلوم شده اما برای ورود به رشته هر چه معدل و نمرات شما بالاتر باشه از شانس بیشتری برخوردار هستید.
زمان انتخاب رشتهی تحصیلی
معمولا بعد از اتمام امتحانات پایانی خرداد ماه و ثبت نمرات توسط دبیران، برگهی هدایت تحصیلی صادر میشه. با توجه به نمراتی که دانشآموزان کسب کردند و ظرفیت مدارس، در اون برگه مشخص میشه که آیا دانش آموز مجاز به انتخاب رشته هست یا نه؟ رشتههای پرطرفدار مثل انسانی و تجربی هم با اولویت الف و ب مشخص میشن. یعنی بچههایی که اولویت الف میشن به محض شروع ثبت نام میتونن توی اون رشته ثبت نام کنن اما بچه هایی که ب شدن باید دو هفته صبر کنن و اگه ظرفیت تکمیل نشد میتونن ثبت نامشون رو انجام بدن. الف یا ب شدنم فقط بر حسب نمرات و معدل ماست.
آیا برای انتخاب رشته شرکت در جلسه مشاوره تحصیلی الزامی است؟
با توجه به سرنوشت ساز بودن انتخاب رشته و نقشی که توی آینده تحصیلی و شغلی ما داره، خیلی مهمه که ما با دانش و آگاهی کافی این کارو انجام بدیم. به همین خاطر اگه ما سراغ یه کسی بریم که بتونه این عواملی رو که گفتیم مثل علاقه، استعداد، توانایی، نیازهای جامعه، نمرات لازم برای انتخاب رشته و … کنار هم بزاره و بتونه با توجه به شناختی که از ما بدست میاره در انتخاب رشته کمکمون کنه، میتونیم بهترین انتخاب رو انجام بدیم. همچنین با توجه به اهمیت نمرات پایه نهم، میشه با یه برنامهریزی خوب و کامل کاری کرد که اگه نمراتمون توی پایه های هفتم و هشتم هم پایین شده، امسال جبران بشه و بتونیم اون رشتهای رو که دوست داریم قبول شیم.
اگه فکر میکنی همین الان وقت شروعه و نیاز به برنامه ریزی و پرسیدن سوالات راجع به انتخاب رشته تحصیلی داری، فقط کافیه توی آنلاین چت به ما پیام بدی. الف مشاور با حضور کاربلدترین مشاورا توی زمینه انتخاب رشته و برنامه ریزی میتونه کمکت کنه تا بهترین رشته رو انتخاب کنی.😊
جهت طراحی بهترین برنامه ریزی درسی کلیک کنید.
کلام پایانی
الف مشاور توی این مقاله، عواملی رو بررسی کرد که برای انتخاب رشته تحصیلی پایه نهم مهم هستند. همچنین به آزمونهایی که میتونن توی شناخت استعداد به ما کمک کنند، اشاره شد. هدایت تحصیلی، نمرات لازم برای انتخاب رشته و همچنین زمان اون هم به طور کامل مورد بررسی قرار گرفت. اگه احساس می کنی هنوز راجع به انتخاب رشته سوال داری و میخوای با یه مشاور متخصص و کاربلد راجع بهش حرف بزنی، توی آنلاین چت به ما پیام بده تا مشاورای الف مشاور باهات ارتباط بگیرن.