همه دانش آموزان در طی دوران تحصیل دست کم یک بار آزمون داده اند؛ برای ورود به دانشگاه هم الزامیست در آزمون سراسری شرکت کنند، پس راهی پیش روی همه هست. حال باید بدانید چگونه درس بخوانید تا مطمئن شوید مطالب را فرا گرفته اید، گاهی اوقات این احساس یادگرفتن تبدیل به وسواس میشود. میتوان گفت تمرکز شما دچار اشکال میشود، استرسی بر شما غلبه می کند که احساس میکنید مفاهیم را یاد نگرفته اید، مثلا یک پاراگراف را میخوانید، در حین خواندن مکث های طولانی میکنید و بعد اتمام احساس میکنید باید دوباره مرور کنید، این باعث میشود بارها مطالب را بخوانید و روزها را صرف خواندن آن کنید و این به برنامه ریزی کنکوری شما صدمه میزد و زمان زیادی را از دست میدهید، تعریف وسواس مطالعاتی و یا وسواس در زمان مطالعه همین استرس اشتباه و تمرکز ناکافی برا فراگیری مطالب است، در این مقاله ما به شما راهکارهای مشکل وسواس مطالعاتی را توضیح میدهیم.
وسواس مطالعه چیست؟
وسواس مطالعاتی در دانش آموزان انواع مختلفی دارد. این مشکل بزرگ ریشه در عدم اعتماد به نفس و خودباوری دارد. بیشتر دانش آموزانی که دچار استرس و اضطراب هستند نیز دچار وسواس مطالعاتی میشوند. حساسیت در هنگام مطالعه یا همان وسواس مطالعاتی باعث کند شدن و اخلال در روند مطالعه و تحصیلی فرد میشود. همچنین بسیاری از دانش آموزان دچار مشکلات شخصی نیز میشوند. زیرا چند بار خواندن مطالب و یاد نگرفتن آنها باعث ترس و رو به رو شدن با حجم زیادی از مطالب میشوند. وسواس مطالعه باعث تلف شدن وقت، فراموشی مطالب و نتیجه نگرفتن از مطالعه زیاد میشود که خب باعث استرس شدید و ناامیدی در دانش آموز میشود.
انواع وسواس مطالعاتی
- وسواس جزوه نویسی
- وسواس برنامه ریزی
- وسواس فکری
- وسواس کنکوری
علائم وسواس مطالعه
بیشتر دانش آموزان مبتلا به وسواس مطالعاتی دچار علائم زیر میشوند.
- اضطراب
- استرس
- چندین بار مطالعه یک مطلب
- مشخص بودن مکان مطالعه
- مرتب بودن وسایل
- از دست دادن تمرکز در صورت جا به جایی وسایل
- ترس از یاد نگرفتن مطالب
- تلف کردن زمان زیاد در هنگام مطالعه
- عدم رضایت از مطالعه خود
رفتار های وسواسی هنگام مطالعه
بسیاری از دانش آموزانی که در هنگام مطالعه دچار وسواس هستند، رفتارها و عادتهای خاصی دارند. به طور مثال باید حتما مداد خاص، خودکار خاص، نوت بوک مخصوص به خودشان و … را به همراه داشته باشند تا بتوانند مطالعه کنند. دانش آموزان وسواسی معمولا در یک مکان و با یک فرم نشستن خاص میتوانند مطالعه کنند. تمامی وسایل اعم از کتابها، جزوهها و مدادها باید مرتب و با یک نظم خاص مرتب شده باشند. آنها نیز برای مطالعه کردن باید یک سری تشریفاتی را طی کنند که در غیر این صورت نمیتوانند مطالعه کنند. نبود هر یک از این موارد باعث میشود تا دانش آموز نتواند بر روی مطالعه خود تمرکز کند و به درستی درس بخواند. بسیاری از دانش آموزان وسواسی چندین بار یک مطالب را مطالعه میکنند ولی نمیتوانند آن را به خاطر بسپارند.
افکار وسواسی
اغلب دانش آموزان دچار وسواس نمیتوانند به یک منبع اکتفا کنند و به چندین منبع برای مطالعه روی میآورند. زیرا به طور دائم در ذهن آنها که مبادا مطلبی در یک کتاب و منبعی آمده باشد و در آن یکی دیگر نه. ترس از کامل نخواندن مطالب باعث میشود تا به منابع مختلف زیادی روی آورند و خب این کار بیشتر باعث سردرگمی و افزایش وسواس مطالعاتی آنها نیز میشود.
همچنین وسواس مطالعاتی باعث کمبود وقت و عدم مطالعه و مرور تمامی مطالب میشود. پس بهتر است قبل از آن که دیر شود، خیلی زود به درمان وسواس مطالعاتی خود بپردازید.
ویس تخصصی مشاور باتجربه الف مشاور در رابطه با سوال دانش آموزان درباره وسواس مطالعاتی
موقع درس خوندن برمگیردم صفحه قبل
همش احساس میکنم یاد نگرفتم
هردرس زمان زیادی ازم میبرهوسواس چی هستش و چطور کنترلش کنم؟
10 راهکار برای درمان وسواس مطالعاتی
برای درمان وسواس مطالعه بهتر است راهکارهایی را که در ادامه به آنها میپردازیم را به طور کامل انجام دهید تا بتوانید از وسواس هنگام مطالعه نجات پیدا کنید.
- تعیین بازه زمانی مطالعه برای هر مبحث
- تعیین مبحث مورد نظر برای مطالعه در زمان معین
- خلاصه نویسی و نت برداری از نکات کلیدی و مهم مطالب
- از بین بردن افکار مزاحم در هنگام مطالعه
- استفاده از روشهای تندخوانی و مرور
- متمرکز شدن بر روی درس
- تقویت ذهن
- حل تمرین و تست
- پیروی از رژیم غذایی مناسب
- خواب کافی و منظم
راه های از بین بردن وسواس مطالعاتی
برای شروع مطالعه باید فضای مناسبی برای خود انتخاب کنید که شرایط آن را در مقاله مکان مطالعه برای شما شرح داده ایم، سپس منابع مطالعاتی خود را اگر از تعداد زیادی استفاده میکنید به تدریج آنها را کاهش دهید، زیرا منابع زیاد خود باعث افزایش وسواس شما میشود، با این کار منبع اصلی و مهمتر را انتخاب میکنید، در وقت شما صرفه جویی میشود، میتوانید به تست های بیشتر و کارهای روزمره خود بپردازید.
●افکار متفرقه را از ذهنتان دور کنید، قبل از شروع مطالعه به افکار ذهنیان نظم بدهید، میتوانید کارایی که میخواهید انجام دهید یادداشت کنید تا در حین مطالعه به آنها فکر نکنید؛ مثلا کارهایی که زودتر انجام میشود دریک دسته و کارهایی که به زمان بیشتری نیاز دارند در دسته دیگر قرار دهید. این روش باعث میشود وسواس مطالعاتی به سراغ شما نیاید.
●برای درس خواندن برنامه ریزی زمانی تنظیم کنید، یک برنامه ریزی درست باعث میشود هر درسی در زمان خودش مطالعه شود، و البته زمان مطالعه خود را با وسواس مطالعاتی هدر نمیدهید.
●باید روش های درست مطالعه را یاد بگیرید، روش های مثل تند خوانی، توجه به مفهوم متن نه به جزئیات متن، شما برای فراگیری این روش ها میتوانید در طرح 7 روز مشاوره تحصیلی رایگان با الف مشاور شرکت کنید.
●برای انگیزه بیشتر و دوری از وسواس مطالعاتی میتوانید ابتدا دروس ساده تر و با حجم کمتر را مطالعه کنید، سپس به سراغ مطالب سنگینتر بروید.
●برای اینکه زمان زیادی را با وسواس روی یک مطلب یا صفحه نمانید، زمانی را برای آن تعیین کنید مثلا یک صفحه در بیست دقیقه.
●سختگیری های بیجا را کنار بگذارید، به اشتباه فکر می کنید که میتوانید با یک بار خواندن یک موضوع یا یک کتاب میتوانید به آن مسلط باشید، یادگیری مستلزم تکرار و تمرین های منسجم می باشد.
●گاهی اوقات دچار استرس ناشی از نفهمیدن یک موضوع می شوید، موضوعی بسیار پیچیده است هرگز نترسید و تصور نکنید نمیتوانید آن را متوجه شود، بهترین راه یادداشت برداری از آنچه فهمیده اید که به صورت ساده و به زبان خودمانی است.
علل وسواس مطالعاتی
علت هایی که داوطلبان کنکور را باعث وسواس مطالعاتی میکند، میتواند تبدیل به نگرانی های بیش از حدی شود که در زمان مطالعه هم به سراغتان می آید، نگرانی از یادگیری درست، نگرانی از آینده پیش رو، نگرانی از نگاه اطرافیان از نتیجه به دست آمده و…می بینید که اضطراب یکی از علت های اصلی وسواس در مطالعه است که شما را وادار به دوباره خوانی میکند، با روش های کنترل استرس میتوانید آن را درمان کنید. از دلایل دیگر میتوان به دراز کشیدن در حین مطالعه که باعث کاهش تمرکز می شود، خواب کم یا زیاد که مطالب به خوبی یاد گرفته نمی شوند، حواس پرتی، اشاره کرد. همه این دلایل باعث کاهش تمرکز و دوباره خوانی و ایجاد وسواس مطالعاتی میشود.
تاثیر وسواس بر تحصیل
وقتی فردی وسواس در مطالعه و یادگیری داشته باشد، هرگز به یادگیری درست و درک مفاهیم نمیرسد، او در مرحله اولیه خوانش مطالب میماند و مدام ترس و اضطراب فکری همراه اوست. با توجه به تحقیقات بسیار وسواس مطالعاتی تاثیر مخربی بر تحصیل افراد داشته است، آنها از کسب نمرات عالی بازمانده اند، کنکور یکی از مهم ترین آزمون های یک دانش آموز است با وسواس در مطالعه نباید آینده خودرا نابود کنید.
موقع درس خوندن برمگیردم صفحه قبل
همش احساس میکنم یاد نگرفتم
هردرس زمان زیادی ازم میبره
وسواس چی هستش
و چطور کنترلش کنم
توصیه آخر
راه های خلاصی از وسواس مطالعاتی را برای شما شرح دادیم، این عادت ناپسند را با مطالعه بیشتر میتوانید از بین ببرید، هرچه قدر با کتاب مانوس باشید افکار آزاردهنده که موجب وسواس در شما میشود به مرور از بین میروند، به یاد داشته باشید لازم نیست همه جزئیات را به خاطر بسپارید، با تقویت صبر و اعتماد بنفس راه رسیدن به موفقیت هموار خواهد شد، با اصلاح روش مطالعه وسواس مطالعاتی از بین ببرید، با شرکت در طرح هفت روز مشاوره تحصیلی رایگان مشکلات تحصیلی خود را برطرف کنید.
من تو هر فضایی که شما بگی امتحان کردم ولی نتونستم اونجور که باید نتیجه بگیرم
مطمئنی فقط فضا باعث حواس پرتیت میشه؟ باید فاکتورهای دیگه هم مد نظرت بگیری
منم وسواس دارم ولی هوز موفق به درمانش نشدم متاسفانه
هیچ کاری نداره کافیه که تلاش و سعی کنی و بخوای … راهکارهایی که بهت گفتم رو اجرا کن تا به امید خدا مشکلت حل بشه
منم وسواس مطالعاتی دارم … همش برمیگردم عقب و دوباره مطالب رو چک میکنم. چون فک میکنم درست نخوندم و یا یه چیزی جا گذاشتم یا با خودم میگم نکنه که من حفظش نکردم.. سخته شدم راستش
عزیزم تنها با اجرایراهکارها و روش های گفته شده تو این مقاله میتونی به وسواس مطالعاتی ات رو رفع کنی.
سلام وسواس مطالعه میتونه از بیش فعالی هم باشه؟
سلام بله امکان پذیره… اما برای درمانوسواس مطالعاتی شما باید بیشتر بررسی بشه که چه عواملی و چه چیزی باعث وسواس مطالعاتی شما شده