رشته سینما رویای افراد زیادی است. یکی از پر متقاضیترین و جذابترین رشتههای هنر، رشته سینما است. همانطور که میدانید ادامه تحصیل در این رشته آسان نیست و باید خودتان را برای یک رقابت سخت آماده کنید. آیا در مورد شرایط و دروسی که باید در رشته سینما بگذرانید مطلع هستید؟ چقدر با رشته سینما آشنایی دارید؟ برای انتخاب رشته سینما توصیه میشود این رشته را به درستی بشناسید. الف مشاور در این مقاله سعی دارد به معرفی کامل رشته سینما بپردازد و شرایط تحصیل در این رشته را برای شما بازگو کند. با ما همراه باشید.
معرفی رشته سینما
از سینما به عنوان هنر هفتم یاد می کنند. سینما هنری است که به صورت تصویری اتفاقات و حوادث را ضبط و ترکیب می کند و بعد این تصاویر با صدا ادغام می شوند تا احساسات و مفهوم خاصی را به مخاطب انتقال دهند.
رشته سینما علوم بسیاری از جمله علوم ارتباطات، ادبیات و … را دربر می گیرد و فقط مربوط به صدا، نور، کات زدن، سکانس بندی و حرکت نیست. هنر سینما در مقطع کارشناسی دارای 4 گرایش است.
گرایشهای مقطع کارشناسی رشته سینما
- کارگردانی
- فیلم نامه نویسی
- فیلم برداری
- تدوین
دانشجویان رشته هنر بعد از یک یا دو سال تحصیل در این رشته گرایش خود را انتخاب می کنند. در ادامه به معرفی هر یک از این گرایش ها می پردازیم.
گرایش کاردانی
کارگردان رکن اصلی در تولید فیلم است. وظیفه ی اصلی او برنامه ریزی تولید فیلم، ارائه دستورالعمل های لازم به عوامل و بازیگران، حفظ موضوع اصلی و نظارت بر روند ساخت فیلم است.
در این گرایش دانشجویان مهارت های مربوط به هدایت بازیگران، تاریخچه ی کارگردانی، نورپردازی، وظایف کارگردانی، تحلیل فیلم نامه، داستان نویسی، طراحی تولید را فرا می گیرند. همچنین دانشجویان باید ذهن و روحیه ی خلاق خود را پرورش دهند.
دروس تخصصی این گرایش عبارتند از: کارگردانی، اصول بازیگری، صدا، موسیقی فیلم، تحلیل فیلم، آشنایی با سبک های سینمایی، مدیریت تولید، آشنایی با متون نمایشی، مستندسازی، جلوه های خاص، آشنایی با نقاشی های متحرک، لابراتوار فیلم، شیوه های رهبری بازیگری، تولید برنامه های تلویزیونی، پروژه نهایی
گرایش فیلم نامه نویسی
برای تولید یک فیلم به فیلم نامه احتیاج است. فیلم نامه یک داستان است. در یک فیلم نامه به تمامی جزئیات ریز و درشت شخصیت ها، مکان ها، صحنه ها، حوادث و موسیقی اشاره میشود.
در این گرایش دانشجویان با اصول اولیه فیلم نامه نویسی، تاریخچه تئاتر و نمایش، آثار نویسندگان، ساختار فیلم نامه های بلند، کلمات مخصوص فیلم نامه نویسان حرفه ایی، خلق و بست دادن داستان آشنا می شوند.
دروس تخصصی این گرایش عبارتند از: فیلم، تحلیل فیلم نامه، آشنایی با متون نمایشی فیلم، تصویرنامه نویسی، شخصیت شناسی، نمایشنامه نویسی، تاریخ ادبیات نمایشی، فیلم نامه نویسی، آشنایی با ادبیات کودکان، قصه در ادیان، آشنایی با شعر در ایران و جهان و پروژه نهایی.
گرایش فیلم برداری
فیلم برداری هنر استفاده از دوربین و نورپردازی است. فیلم بردار با استفاده از دوربین به ثبت صحنه ها و سکانس هایی که بازیگران خلق می کنند، میپردازد. در این گرایش دانشجویان با روش های استفاده از ابزارها و تجهیزات فیلم بردای و دوربین ها، روش های صحیح فیلم برداری، نحوه تولید فیلم آشنا میشوند.
دروس اختصاصی این گرایش عبارتند از: تحلیل فیلم، صدا، فیزیک نور و عدسی، نورپردازی، شناخت مواد خام، فیلم برداری در نقاشی متحرک، ترکیب بندی تصویر، لابراتوار، جلوه های خاص، فیلم برداری، گریم، شناخت ابزار فیلم برداری، پرسپکتیو رنگ و نور، تصویر برداری و پروژه نهایی.
گرایش تدوین
آخرین مرحله ی تولید یک فیلم، تدوین آن است که شکل نهایی فیلم ایجاد می شود. وظایف تدوینگر شامل تنظم صدا، مرتب کردن سکانس ها، ایجاد ساختار مفهومی فیلم، هماهنگ کردن صدا با تصاویر و حذف بعضی از سکانس ها در صورت نیاز است.
در این گرایش دانشجویان با روش ها و مفاهیم اولیه و پیشرفته ویرایش فیلم، تدوین فیلم، فیلم نامه نویسی، کارگردانی، صدا و بازیگری آشنا می شوند.
دروس اختصاصی این گرایش عبارتند از: شناخت تحلیلی تدوین، صدا، ترکیب بندی تصویر، لابراتوار، تئوری های تدوین، مستند سازی، تدوین، موسیقی فیلم، آشنایی با سبک های نمایشی، موسیقی، ولید برنامه های تلویزیونی و پروژه نهایی.
جهت دریافت مشاوره تحصیلی رایگان کلیک کنید.
وظایف کارشناسان رشته هنر
- کارگردانی سینما
- تدوینگری سینما
- فیلم برداری سینما
- فیلم نامه نویسی
- فعالیت در بخش تبلیغات
- دستیاری کارگردان
- تولید برنامه های سینمایی
- ساخت و تولید فیلم
- دستیاری فیلم بردار
- دستیاری تدوین و نورپردازی
- نویسنده فیلم نامه
- طراح گریم
- طراحی صحنه
- انجام پروژه های سینمایی
- تدریس در مراکز هنری و آموزشی و فرهنگسراها
تاریخچه رشته هنر
با ساخت اولین دوربین فیلم برداری توسط برادران لومیر، اولین فیلم در سال 1895 میلادی ساخته شد. اسم اولین دوربین سینماتوگراف بود و اسم سینما از روی همین دوربین گرفته شده است. در زمان مظفرالدین شاه قاجار برای اولین بار دوربین به ایران آمد و به دنبال آن این صنعت شکل گرفت.
توانایی های لازم برای تحصیل در رشته هنر
- داشتن استعداد ذاتی در این زمینه
- داشتن فن بیان خوب و خلاقیت ذهنی بالا
- تسلط بر درس زبان و ادبیات فارسی
- توانایی همکاری و کار تیمی
- داشتن علاقه
- توانایی مدیریت و تاثیرگذاری بالا
- تلاش و پشتکار فراوان
- داشتن دید جزئی نگری
جهت آشنایی با رشته زبان انگلیسی به مقاله “سیر تا پیاز رشته زبان انگلیسی” مراجعه کنید.
کنکور و رشته هنر
رشته سینما جزو زیر گروه 4 رشته هنر است. بعد از کسب رتبه ی قبولی در کنکور سراسری هنر می توانید در این رشته بدون انجام آزمون عملی ادامه تحصیل دهید. ضرایب دروس اختصاصی برای کسب رتبه ی خوب باید مدنظرتان باشد تا از هدر دادن وقت تان بر روی دروس کم اهمیت جلوگیری کنید.
ردیف | نام درس | ضریب |
1 | خلاقیت نمایشی | 4 |
2 | درک عمومی هنر | 3 |
3 | خلاقیت تصویری | 2 |
4 | خلاقیت موسیقی | 1 |
5 | خواص مواد | 1 |
6 | درک عمومی ریاضی و فیزیک | 1 |
7 | ترسیم فنی | 1 |
رشته سینما در دانشگاه های دولتی به صورت روزانه و شبانه، دانشگاه غیرانتفاعی و دانشگاه آزاد نیز ارائه می شود. این رشته در دانشگاههای آزاد و غیرانتفاعی بدون کنکور و فقط بر اساس سوابق تحصیلی و معدل دانشجو می پذیرند. البته هر سال این شرایط در دفترچه انتخاب رشته بدون کنکور ارائه می شود.
شرایط ورود به رشته سینما از دبیرستان
اگر علاقهمند به رشته سینما هستید. در صورت بدست آوردن امتیاز لازم هدایت تحصیلی میتوانید در پایه دهم از بین شاخه فنی حرفهای و رشتههای هنر، رشته سینما را انتخاب کنید.
بیشتر بخوانید: معرفی رشته پرورش زنبور عسل
معدل لازم برای رشته سینما در هنرستان
معدل لازم برای ورود به رشتههای هنرستان نباید کمتر از 12 باشد. در ادامه به معرفی شرایط ورود به رشتههای هنرستان میپردازیم
- باید نمره ریاضی یک حداقل 10 باشد.
- مجموع نمرات درسهای مرتبط به رشته در پایه اول متوسطه و دوره راهنمایی حداقل 120 باشد.
- مجموع سه درس ریاضی، حرفه و فن و تجربی در خرداد یا شهریور در دوره راهنمایی بدون محاسبه ضریب باید کمتر از 30 نباشد.
رشته سینما بدون کنکور
در سالهای اخیر در برخی از دانشگاهها و موسسات عالی در رشته سینما بدون کنکور دانشجو میپذیرند. امکان تحصیل در 4 گرایش تدوین، کارگردانی، فیلمنامه نویسی و فیلمبرداری بدون کنکور در دانشگاه وجود دارد.
امکان ثبتنام بدون کنکور در دانشگاههای پیام نور، آزاد، غیرانتفاعی و علمی کاربردی فراهم است. هنوز در دانشگاههای سراسری بدون کنکور در رشته سینما دانشجو پذیرش نمیکنند.
ظرفیت پذیرش در رشته سینما بسته به هر دانشگاه در سالهای مختلف، متفاوت است. برای اطلاع از ظرفیت پذیرش بدون کنکور در رشته سینما در سال 1402 باید به دفترچه انتخاب رشته 1402 مراجعه کنید.
رتبه قبولی در رشته سینما به چه صورت است؟
قبول شدن در دانشگاه های دولتی کار راحتی نیست و این رشته در این دانشگاه ها ظرفیت کمی دارد. از طرفی رتبه قبولی به عوامل متعددی بستگی دارد. رتبهی قبولی در دانشگاههای برتر رشته سینما بیشتر تک رقمی و دو رقمی است. اما در دانشگاه های دولتی حداکثر تا 250 دانشجو می پذیرند.
برای راهیابی به دانشگاه های دولتی هنر در رشته سینما نیاز به یک برنامه ریزی درسی اصولی دارید. الف مشاوره از این رو برای شما داوطلبین سخت کوش مشاوره برنامه ریزی کنکور فراهم کرده تا شما را در این مسیر همراهی کند.
دانشگاه های برتر برای تحصیل در رشته سینما
- دانشگاه هنر تهران
- دانشگاه صدا و سیما
- دانشگاه تربیت مدرس
- دانشگاه پارس تهران
- دانشگاه سوره
ادامه تحصیل در رشته هنر
امکان ادامه تحصیل تا مقطع کارشناسی ارشد در گرایش های ذکر شده فوق وجود دارد. اما دانشجویان می توانند در مقطع ارشد و دکتری در رشته های زیر به تحصیل بپردازند.
- مطالعات سینما
- مطالعات فیلم
- مطالعات سینما و رسانه
- تاریخ و تئوری فیلم
- هنر های نمایشی
- ادبیات نمایشی
- بازیگری
- رادیو
- تهیه کنندگی
- و …
بازار کار و فرصت های شغلی رشته هنر
فارغ التحصیلان رشته سینما با داشتن مهارت بالا و تلاش و پشتکار می تواند در زمینه ی شغلی خود موفق شوند. بازارکار این رشته به دلیل استقبال مردم از فیلم و سریال و پیشرفت روزافزون علم سینما خوب می باشد. کارشناسان این رشته می توانند در صدا و سیما، مراکز هنری و آموزشی، مدیریت سینماها و سالن های نمایش مشغول به کار شوند. همچنین فارغ التحصیلان رشته سینما می توانند مراکز شخصی اموزشی خود را تاسیس کنند.
بیشتر بخوانید: معرفی رشته فوریتهای پزشکی
درآمد رشته هنر
افراد می توانند در زمینه های شغلی زیادی با درآمد های متفاوتی مشغول به کار شوند. درآمد هر شخص با توجه به حیطه ی کاری و تجربه و مهارت متفاوت می باشد. درکل نمی توان یک حقوق و درآمد مشخص را بیان کرد چرا که حتی درآمد یک بازیگر با بازیگر دیگر متفاوت است. اما چیزی که بدیهی است این است که داشتن سابقه کاری بالا و مهارت و انجام پروژه های کاری بیشتر باعث می شود افراد درآمد بیشتری کسب کنند.
رشته سینما بازیگری
یکی از زیرمجموعههای رشته هنر، بازیگری است. جهت انتخاب رشته بازیگری در دانشگاه باید به دفترچه انتخاب رشته مراجعه و سپس در رشته بازیگری در دانشگاههای دولتی، آزاد و … اقدام به انتخاب رشته کنید. رشته بازیگری هم با کنکور و هم بدون کنکور در دانشگاه ارائه میشود.
بهترین کتاب های رشته سینما
بهترین کتابهای رشته سینما عبارتند از:
- اصول کارگردانی سینما اثر نیکولاس تی پرافیز
- سینماگران قرن بیست و یک اثر آندری زویاگینتسف
- سین مثل سینما اثر فرشته فرشاد و عزت ا… جامعی ندوشن
- بین دو صحنه اثر جفری مایکل بیز
- سینما در انقلاب اثر لودا اشنایتزر
- ترجمهی تنهایی اثر صفی یزدانیان
- یادداشتهای فارنهایت 451 اثر فرانسوا تروفو
- مقدمهای بر نظریه فیلم اثر رابرت استم
- مصاحبه والتر مرچ و هنر تدوین فیلم اثر مایکل اونداتیه
- چیدمان نما اثر جرمی وینرد
سخن آخر
مشاورین الف مشاور به معرفی صفر تا صد رشته سینما در این مقاله پرداختند. همانطور که میدانید انتخاب یک رشته برای آینده شغلی کار بسیار دشوار و نگران کننده ای است که نیاز به تجربه و دانش دارد. از این رو پیشنهاد میکنیم تا در این زمینه با مشاورین تحصیلی صحبت و مشورت کنید تا بهترین انتخاب را برای آینده تان داشته باشید. در جهت یاری شما داوطلبین کنکور الف مشاور با بکار گیری افراد باتجربه در زمینه مشاوره تحصیلی و انتخاب رشته شرایطی را فراهم کرده تا بتوانید از مشاوره انتخاب رشته برای آینده تحصیلی تان کمک بگیرید.
در صورت هرگونه سوال و پرسش در زمینه انتخاب رشته میتوانید با مشاورین ما در الف مشاور تماس حاصل فرمایید یا در اینستاگرام الف مشاور ما را دنبال کنید.
با آرزوی موفقیت برای شما کنکوری عزیز
سلام من مشهد زندگی میکنم ولی احساس میکنم توی مشهد زیاد به هنر بها داده نمیشه نظر شما در این باره چیه؟
به طور قطع تهران مکان مناسبی برای رشد و دیده شدن هنر شماس ولی هر جا که باشی استعداد داشته باشی میتونی موفق بشی
احساس میکنم رشته ای با دغدغه های زیاده بااین که علاقه زیادی بهش دارم ولی فک میکنم برای ما خانوما خیلی سخت تر هم باش
سلام نسترن جان. اگر در انتخاب رشته دانشگاهی خودت و هدف گذاری برای اینده دچار تردید و سردرگمی هستی. پیشنهاد میکنم حتما با مشاور با تجربه در این زمینه مشورت کنی. همینطور میتونی در طرح مشاوره تحصیلی رایگان الف مشاور شرکت کنی و از راهنمایی های دقیق مشاورین ما بهره مند بشی.
من همیشه رویای بازیگری و صحنه رو داشتم ولی میترسم که تو این رشته موفق نشم. نمیدونم باید چیکار کنم
سلام دوست عزیز، شما میتوانید از طرح مشاوره رایگان ما استفاده کنید تا با اطمینان کامل هدف خودتونو شروع کنید.