معرفی رشته دندانپزشکی

رشته دندانپزشکی

رشته دندانپزشکی یکی از شاخه‌های علم پزشکی است که جزو پرطرفدارترین و تاپ ترین رشته در میان شرکت کنندگان رشته علوم تجربی است و هر ساله عده‌ی کثیری به رقابت با یکدیگر می پردازند. اگر شما رویای قبولی دندانپزشکی را در سر دارید و جزو افراد برتر کلاس هستید که برنامه‌ی منظمی را برای رسیدن به هدف خود دنبال می کنید، لازم است بیشتر در مورد رشته دلخواهتان بدانید. می توانید از الف مشاور برای دریافت مشاوره تحصیلی رایگان کمک بگیرید. در این مقاله بیشتر درباره دندانپزشکی، تاریخچه‌ی آن، گرایش ها، بازار کار، دشواری ها و دروس دانشگاهی این رشته پرداخته شده است.

معرفی کلی رشته دندان پزشکی

رشته دندانپزشکی به سلامت دهان و دندان می پردازد. از وظایف یک دندانپزشک تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری های دندان و دهان، حفظ و بهبود زیبایی دهان و دندان با جراحی و عمل های ترمیمی و پروتزی است.

وظایف دندانپزشکان

تفاوت دندانپزشک با دندانساز یا همان رشته ساخت پروتزهای دندانی در این است که دندانپزشک با داشتن تسلط به علم پزشکی دهان و دندان کار تکنیکی و مهارتی روی دندان انجام می دهد در حالی که دندانسازی فقط یک مهارت عملی روی دندان است.

تاریخچه رشته دندانپزشکی

در ایران اولین مدرسه دندانپزشکی در سال 1307 در دارالفنون تاسیس شد. تا قبل از انقلاب فقط 2 دانشکده در 5 رشته ی بیماری های دهان و دندان، ارتودنسی، پریودنتولوژی، پروتز و جراحی فک و دهان به طور تخصصی ایجاد شده بود. بعد از انقلاب این رشته ها به 11 رشته افزایش یافت و هرساله با برگزاری آزمون تعدادی دستیار تخصصی در این رشته ها پذیرش می کنند.

آشنایی با دروس تحصیلی دانشگاهی رشته دندانپزشکی

تعداد واحد های دانشگاهی رشته دندان پزشکی ۲۰۳ واحد است. طول دوره تحصیلی این رشته ۶ سال است. که شامل دو دوره ۲ و ۴ ساله است. در این رشته 2 سال اول به مباحث علوم پایه و نظری می پردازند و 4 سال بعد وارد کلینیک و بیمارستان های وابسته به دانشکده می شوند تا مهارت های لازم را فراگیرند.

دروس دانشگاهی این رشته به شرح زیر است:

دروس پایه این رشته 43 واحد و دروس تخصصی ان 160 واحد را شامل می شود.

دروس پایه: بافت شناسی، بیوشیمی، آسیب شناسی، بهداشت عمومی، آناتومی، ایمن شناسی، میکروب شناسی، فیزیولوژی، ژنتیک، ایمونولوژی.

دروس تخصصی: دندانپزشکی کودکان، آسیب‌شناسی دهان، نظام پزشکی و طب قانونی، جنین و بافت‌شناسی فک و دهان، رادیولوژی دهان، بیولوژی دهان، دندانپزشکی پیشگیری مواد دندانی، ارتودنسی، گوش حلق و بینی، بهداشت عمومی و اکولوژی، بهداشت دهان و تغذیه، پریودنتولوژی، اندودنتیکس، کالبدشناسی و مرفولوژی دندان، دندانپزشکی مجتمعی، بهداشت محیط زیست، بیماری‌های روانی، فارماکولوژی، جراحی دهان، فک و صورت، بیماری‌های درونی، دندانپزشکی ترمیمی، بیماری‌های دهان و تشخیص، پروتزهای ثابت و اکلوژن، زبان خارجی اختصاصی.

در این رشته 2 سال اول به مباحث علوم پایه و نظری می پردازند و 4 سال بعد وارد کلینیک و بیمارستان های وابسته به دانشکده می شوند تا مهارت های لازم را فراگیرند.

مهارت های لازم برای تحصیل و اشتغال در رشته دندانپزشکی

یک دندانپزشک لازم است علاوه بر دانستن علم مورد نیاز، دارای خلاقیت و ذوق هنری مناسب باشد چرا که کار دندانپزشک مهارتی  عملی است و تاثیر بسزایی بر زیبایی دارد. علاوه بر آن برای موفقیت تسلط بر دروس زیست شناسی، زبان انگلیسی، آسیب شناسی، آناتومی سر و گردن و فیزیولوژی لازم می باشد.

سختی های شغل دندانپزشکی

دشواری ها و خطرات شغل دندانپزشکی

به دلیل کار با دهان و دندان بیماران امکان انتقال بیماری های عفونی وجود دارد. برای پیشگیری از ابتلا به بیماری های مانند ایدز، هپاتیت و بیماری های عفونی باید متقاضیان با راه های کنترل عفونت آشنایی داشته باشند و برای حفظ سلامتی جسمی خود ورزش های خاص روزانه داشته باشند. چرا که به دلیل ایستادن های طولانی امکان بروز آرتروز، واریس، مشکلات گردن و کمر و … بسیار زیاد است.

طرح اجباری شامل رشته دندانپزشکی می شود و فارغ التحصیلان باید این دوره را بگذرانند و البته شیفت شب اجباری برای این رشته وجود ندارد.

فرصت های تحصیلی رشته دندانپزشکی

در ایران امکان ادامه تحصیل در رشته دندانپزشکی تا مقطع فوق دکترا وجود دارد. متقاضیان می توانند در یکی از گرایش‌های این رشته ادامه تحصیل بدهند. گرایش های این رشته را در ادامه معرفی می کنیم.

گرایش های رشته دندانپزشکی

امکان ادامه تحصیل دراین رشته تا مقطع فوق دکترا وجود دارد.

گرایش های این رشته عبارتند از:

  • دندانپزشکی ترمیمی
  • پروتزهای دندانی
  • اندودنتیکس
  • ارتودنسی
  • پدو‌دنتیست
  • تشخیص بیماری‌های دهان
  • پریودنتیست
  • جراحی دهان، فک و صورت
  • جراحی دهان و فک و صورت
  • رادیولوژی دهان و فک و صورت
  • پاتولوژیست دهان و دندان

رشته دندانپزشکی و کنکور سراسری

 رشته دندانپزشکی زیر گروه ۱ رشته های علوم تجربی است. ضرایب دروس اختصاصی برای این رشته به صورت زیر است.

نام درسضریب
زیست شناسی4
شیمی3
فیزیک2
ریاضی2

رتبه قبولی در رشته دندانپزشکی

اطلاع از رتبه‌های سال گذشته برای تعیین هدف و میزان تلاش خود بسیار تاثیر گذار است. ما در قسمت زیر به برخی از این رتبه ها در سال تحصیلی 1401 اشاره کرده‌ایم:

نام دانشگاهمنطقهجنسیترتبه قبولی
روزانه علوم پزشکی تهرانمنطقه یکزن165
روزانه علوم پزشکی شهید بهشتیمنطقه یکزن199
روزانه علوم پزشکی تبریزمنطقه یکمرد422
روزانه علوم پزشکی اصفهانمنطقه یکزن73
روزانه علوم پزشکی مشهدمنطقه یکمرد 98
روزانه علوم پزشکی شیرازمنطقه یکزن176
روزانه علوم پزشکی شهرکردمنطقه یکزن245
روزانه علوم پزشکی اراکمنطقه یکزن411
روزانه علوم پزشکی اصفهانمنطقه یکزن332
روزانه علوم پزشکی مازندران- ساریمنطقه یکزن 533
روزانه علوم پزشکی یزدمنطقه یکزن707
روزانه علوم پزشکی جهرممنطقه یکمرد653
روزانه علوم پزشکی ایلاممنطقه یکمرد774
روزانه علوم پزشکی زنجانمنطقه یکمرد893
روزانه علوم پزشکی کرمانمنطقه دومرد1003
روزانه علوم پزشکی بجنوردمنطقه دومرد1012
روزانه علوم پزشکی همدانمنطقه دومرد1010
روزانه علوم پزشکی سمنانمنطقه دوزن1186
روزانه علوم پزشکی گلستان-گرگانمنطقه دو زن1314
روزانه علوم پزشکی کرمانشاهمنطقه دومرد1311
روزانه علوم پزشکی سنندجمنطقه دومرد1389
روزانه علوم پزشکی قممنطقه سهزن432
روزانه علوم پزشکی البرز-کرجمنطقه سهزن353
روزانه علوم پزشکی اردبیلمنطقه سهزن725
روزانه علوم پزشکی رفسنجانمنطقه سهمرد1021
روزانه علوم پزشکی لرستان-خرم آبادمنطقه سهزن1389
روزانه علوم پزشکی بوشهرمنطقه سهزن1573
روزانه علوم پزشکی بیرجندمنطقه سهزن1465
روزانه علوم پزشکی شهرکردمنطقه سهمرد1023
روزانه علوم پزشکی ایلاممنطقه سهمرد1221

بهترین دانشگاه ها برای تحصیل در رشته دندانپزشکی

برترین دانشکده های رشته دندانپزشکی

رتبه بندی دانشگاه ها بر اساس شاخص هایی همچون شاخص H-INDEX، تعداد استنادات و مقالات سنجیده می شوند. شاخص H-INDEX یک دانشگاه را از نظر کیفیت و کمیت کار پژوهشی بررسی می کند. در جدول زیر 7 دانشکده ی برتر رشته دندانپزشکی را مشاهده می کنید.

نام دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکیرتبهشاخص H-INDEX
شهید بهشتی138
تهران237
کرمان330
مشهد429
اصفهان527
تبریز626
شیراز723

  حقوق و درآمد رشته دندانپزشکی

درآمد دندانپزشکان با توجه به محل کار آنها متفاوت می باشد. افرادی که در بخش دولتی کار می کنند مطابق قوانین مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می کنند اما در کلینیک های خصوصی، یک دندانپزشک دارای یک حقوق ثابت است و به ازای درمان هر بیمار به طور درصدی حق الزحمه می گیرد و دارای درآمد بیشتری است.

پزشکانی که مطب دارند با توجه به مهارت و میزان فعالیتشان درآمد‌های متفاوتی دارند اما معمولا درآمد بالاتری به نسبت کار در بیمارستان‌ها و کلینیک‌های خصوصی دارند.

بازار‌کار رشته دندانپزشکی

همانطور که در مقاله بازارکار رشته دندانپزشکی اشاره کرده‌ایم، این رشته چه در ایران و چه در خارح از ایران دارای بازارکار عالی است. این رشته در ایران اشباع نشده است، بلکه آینده روشنی برای این رشته انتظار می‌رود. چرا که امروزه مردم بیشتر از قبل به سلامت و بهداشت دهان و دندان‌هایشان اهمیت می‌دهند و از زیبایی و سلامت دندان‌های خود غافل نیستند. به همین دلیل تقاضای مردم در حوزه ترمیم و زیبایی دندان نسبت به گذشته بیشتر شده است.

فرصت های شغلی رشته دندانپزشکی

دندانپزشکان می‌توانند در بیمارستان‌ها، کلینیک‌ها و درمانگاه‌ها مشغول به کار شوند. اما بسیاری از آنها مطب شخصی دارند و به صورت مستقل کار می‌کنند. همچنین عده‌ای از دندانپزشکان با داشتن مدرک تخصص PHD و بورد تخصصی به تحقیقات علمی و تدریس در دانشگاه‌ها روی می‌آورند. 

از مهم‌ترین مواردی که بر روی موفقیت شغلی یک دندانپزشک اثر می‌گذارد، مهارت او در انجام کارهای ظریف دندانپزشکی است. بنابراین یک دندانپزشک موفق باید توانایی انجام کارهای ظریف دندانپزشکی را به طور ماهرانه داشته باشد و با بیمار رابطه خوبی برقرار کند.

اپلای رشته دندانپزشکی

امروزه دندانپزشکی یکی از پردرآمدترین شغل ها در همه ی کشورها است. هرساله داوطلبان زیادی برای ورود به یکی از دانشگاه های معتبر کشورهایی همچون کانادا، اتریش، اسپانیا، انگلیس و استرالیا در رشته دندانپزشکی، به دلیل معرف بودن از لحاظ آموزشی درخواست می دهند. همه ی تخصص ها و گرایش ها در حیطه دندانپزشکی برای جامعه مفید است اما به طور کلی برای اپلای در خارج از کشور در حوزه ی زیبایی ارتودنسی و در حوزه ی درمانی پریودنتیست از همه لحاظ  کاربردی تر هستند.

دندانپزشکان با داشتن مدرک جراحی دندانپزشکی (DDS) یا دکترای دندانپزشکی (DMD) در کشورهایی مانند کره، سوئد، ژاپن، کانادا، ایالت متحده، شیلی، تایوان، فنلاند و برزیل می توانند مشغول به کار شوند.

نظر تخصصی مشاورین الف مشاور به سوالات مطرح شده دانش آموزان

❓سوال :

سلام وقتتون به خیر ببخشید من الان دهم هستم و سال بعد میرم یازدهم آیا نیازه که برای یازدهم همه کلاس رفت من خودم فقط فیزیک و ریاضی و زبان میرم اما شیمی و زیست نه نیازه اینم کلاس رفت میتونم خودم بخونم اینا چون مدرسه هم خوب تدریس نمیکنن آیا میشه خودم با ویدیو آموزشی به کتاب کار ها بخونم این دو درس رو. و اینکه رشته ام تجربی هست میخوام دندانپزشکی قبول شم.

نتیجه گیری

دندانپزشکی یکی پرطرفدارترین رشته در بین داوطلبان رشته تجربی است. اگر شما به دندان و درمان بیماری های دندان و دهان علاقه دارید و دارای خلاقیت، ذوق هنری و دقت بالا هستید می توانید موفقیت بسیاری در این زمینه کسب کنید. در این مقاله سعی بر معرفی کامل و کاربردی رشته دندانپزشکی کرده ایم و امیدواریم نهایت استفاده از مطالب را برده باشید. اما چنانچه نیاز به اطلاعات جامع تری درباره ی این رشته دارید، می توانید از مشاوره انتخاب رشته الف مشاور بهره مند شوید.

راز رتبه برتر شدن را از الف مشاور بخواهید!
ثبت درخواست مشاوره تحصیلی رایگان
الف مشاور را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
اینستاگرام الف مشاور
تلگرام الف مشاور

6 دیدگاه دربارهٔ «معرفی رشته دندانپزشکی»

    1. سلام حلما جان . به طور کلی در سالهای اخیر تقاضا و رقابت در هر دو رشته بسیار زیاد بوده است.همچین رشته دندانپزشکی و پزشکی از تاپ ترین رشته های علوم تجربی هستن. اگر هنوز برای هدف گذاری و انتخاب مسیر پیش روت تردید داری. پیشنهاد میکنم که در طرح مشاوره تحصیلی رایگان الف مشاور شرکت کنی و با متخصصین باتجربه در این مورد صحبت کنی. به امید موفقیت.

  1. بخش رتبه بندی دانشگاه ها واسه رشته دادندانپرشکی بسیار عالی بود🙏
    اینجوری من هدفمو مشخص کردم. دندانپزشکی شهید بهشتی❤

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *