میدونم، میدونم… گوشی مثل یه رفیق شفیقه که دل کندن ازش سخته، مخصوصاً وقتی کلی گروه و چت باحال توش داری! اما رفیق، سال کنکوره و یه مهمونی بزرگ در انتظارته! یه مهمونی که میتونه آیندهت رو بسازه. حالا وقتشه که یه کم به خودت و آیندهت بیشتر اهمیت بدی و برای رسیدن به هدفهات تلاش کنی.
سال کنکور مثل یه ماراتن طولانیه که نیاز به تمرکز و انرژی زیادی داره. اما گوشی با اون همه پیام و اعلان و سرگرمی، مثل یه دزد وقت عمل میکنه و نمیذاره روی درس خوندن تمرکز کنی. مشاوره تحصیلی با هدفمند کردن برنامه ریزی درسی و برنامه ریزی کنکور باعث میشه که استفاده از گوشی برای موارد غیرضروری به حداقل برسه و در مقابل از فضای مجازی و تکنولوژی به نحوه احسن و در راستای پیشرفت دانش آموز استفاده بشه.
تو این مقاله میخوایم با هم یاد بگیریم چطوری میشه در سال کنکور با گوشی مبارزه کرد و اون رو به یه دوست خوب تبدیل کرد که به جای حواس پرتی، به موفقیتت کمک کنه. پس با ما همراه باش تا با ترفندهای کنار گذاشتن گوشی و راههای مقابله با وسوسه استفاده از اون آشنا بشی.
چرا گوشی یه دزد وقت به تمام معناست؟
خب رفیق، بیا با هم صادق باشیم! گوشی با اون همه فیلم و عکس و چت و بازی و … یه دنیای جذاب و بیانتهاست! یه جور سیاه چاله که وقت و انرژی رو میبلعه و هیچی پس نمیده! مخصوصاً تو سال کنکور که هر ثانیه ارزش طلا رو داره، گوشی میتونه بزرگترین دشمن تو برای رسیدن به هدفهات باشه.
اما چطوری؟
حواسپرتی به توان هزار! همین که گوشی کنارت باشه، با هر پیام یا اعلانی که میاد، حواست پرت میشه و تمرکزت به هم میریزه. دیگه نمیتونی با تمرکز درس بخونی و مطالب رو خوب یاد بگیری.
وقت طلا که میگن اینه! وقتی گوشی به دست میگیری، انگار زمان متوقف میشه! یهو به خودت میای میبینی ساعتها گذشته و تو هنوز هیچی درس نخوندی! این طوری کلی از وقت گرانبهات که میتونستی صرف مطالعه و مرور درسها کنی، به باد میره.
استرس و اضطراب بیدلیل! مقایسه کردن خودت با دیگران تو فضای مجازی، دیدن عکسهای فلان دوستت که رفته مسافرت یا فلان آشنا که تو یه شرکت معروف کار پیدا کرده، فقط باعث میشه استرس و اضطرابت بیشتر بشه و انگیزهت رو از دست بدی.
خواب ناآروم و بیکیفیت! استفاده از گوشی قبل از خواب، باعث میشه مغزت فعال بمونه و نتونی خوب بخوابی. این طوری صبح با خستگی و بیحالی از خواب بیدار میشی و نمیتونی با انرژی درس بخونی.
یه نگاه به این آمار بنداز! تحقیقات نشون میده که دانشآموزانی که در طول روز بیشتر از دو ساعت از گوشی استفاده میکنن، در درسهاشون عملکرد ضعیفتری دارن و در آزمونها نمره کمتری میگیرن.
پس رفیق، حواست باشه! گوشی یه دزد وقته که میتونه آیندهت رو به خطر بندازه. اما نگران نباش! تو بخش بعدی بهت یاد میدم چطوری میشه این دزد رو شکست داد و از شرش خلاص شد.
ترفندهای کنار گذاشتن گوشی: گوشی رو بفرست تعطیلات!
خب رفیق، حالا که با ضررهای گوشی در سال کنکور آشنا شدی، وقتشه یه فکری به حال این رفیق ناجور بکنیم! اما چطوری؟ نگران نباش! یه لیست از ترفندهای کاربردی برات آماده کردم که کمک میکنه گوشی رو بفرستی تعطیلات و با تمرکز و انرژی بیشتر درس بخونی:
- گوشی رو قایم کن! سادهترین و در عین حال موثرترین راه برای دوری از گوشی، اینه که اون رو از خودت دور کنی. گوشی رو تو یه اتاق دیگه بذار یا اون رو تو کشو یا کمد قایم کن تا دستت بهش نرسه. اگه گوشی تو دیدت نباشه، کمتر وسوسه میشی که بهش سر بزنی.
- اعلانها رو خاموش کن! هر پیام یا اعلانی که از گوشی میاد، مثل یه آژیر خطر عمل میکنه و تمرکزت رو به هم میریزه. پس بهترین کار اینه که اعلان همه اپلیکیشنها رو خاموش کنی تا با خیال راحت درس بخونی.
- از اپلیکیشنهای محدود کننده استفاده کن! یه سری اپلیکیشنهای باحال هستن که بهت کمک میکنن زمان استفاده از گوشی رو محدود کنی. این اپلیکیشنها میتونن دسترسی به اپلیکیشنهای خاص رو برای یه مدت مشخص مسدود کنن یا بهت هشدار بدن که زیاد از گوشی استفاده کردی. Forest ، Freedom و AppBlock از جمله این اپلیکیشنها هستن.
- یه برنامهریزی دقیق داشته باش! اگه برای هر ساعت از روزت برنامه داشته باشی، دیگه وقت اضافی برای گوشی بازی نداری! برای خودت یه برنامهریزی منظم و واقعبینانه بنویس و سعی کن بهش عمل کنی. این طوری هم به همه کارهات میرسی و هم از شر گوشی خلاص میشی.
- گوشی رو فقط برای کارهای ضروری استفاده کن! گوشی فقط برای چت کردن و اینستاگرام گردی نیست! میتونی ازش برای کارهای مفید مثل گوش دادن به پادکستهای آموزشی، تماس با مشاور یا استفاده از اپلیکیشنهای آموزشی هم استفاده کنی. اما یاد بگیر که بعد از انجام کارت، گوشی رو بذاری کنار و به درس خوندن ادامه بدی.
- به خودت جایزه بده! اگه موفق شدی برای یه مدت مشخص از گوشی دوری کنی، خودت رو با یه چیز خوب جایزه بده! مثلاً برو یه دوری بزن، یه فیلم خوب ببین یا با دوستات وقت بگذرون. این طوری انگیزهت برای ادامه دادن بیشتر میشه.
- از خانوادهت کمک بگیر! از خانوادت بخواه که در این مسیر کمکت کنن. میتونی گوشی رو بهشون بدی تا اونا اون رو از تو دور نگه دارن یا ازشون بخواه که تو ساعتهای مطالعهت مزاحمت نشن. حمایت خانواده میتونه خیلی موثر باشه. چیکار کنیم وسوسه نشیم؟ راهکارهای مقابله با دشمن درون!
خب رفیق، تا اینجا یاد گرفتیم چطور گوشی رو از خودمون دور کنیم. اما یه دشمن دیگه هم هست که شکست دادنش خیلی سختتره: وسوسه! اون صدای ریز مزاحمی که همش میگه: ” یه نگاه کوچولو به اینستاگرام که اشکالی نداره! ” یا ” فقط یه دونه پیام به دوستت بده و گوشی رو بذار کنار! “
اما نگران نباش! برای مقابله با این دشمن درون هم یه سری ترفند داریم.
روش های ترک گوشی در سال کنکور
- خودت رو سرگرم کن! وقتی سرت گرم یه کار جذاب باشه، دیگه وقت نمیکنی به گوشی فکر کنی. یه سرگرمی جدید برای خودت پیدا کن، مثل ورزش کردن، کتاب خوندن، نقاشی کشیدن یا هر چیز دیگهای که بهش علاقه داری. این طوری هم از وقتت بهتر استفاده میکنی و هم وسوسه استفاده از گوشی کمتر میشه. اینجاست که برنامه ریزی کنکور اهمیت پیدا میکنه. اگر یک برنامه ریزی عالی داشته باشی میتونی بدون هیچ نگرانی و عقب افتادن از درس و برنامه هات، کارات رو پیش ببری.
- برای زمانهای استراحتت برنامه داشته باش! هیچکس نمیتونه 24 ساعته درس بخونه! حتماً تو برنامهریزی روزانهت، زمانهایی رو برای استراحت و تفریح در نظر بگیر. اما به جای اینکه تو این زمانها بری سراغ گوشی، سعی کن کارهای دیگهای انجام بدی، مثل قدم زدن تو طبیعت، گوش دادن به موسیقی یا صحبت کردن با خانوادهت. این طوری هم خستگی درس خوندن از تنت در میره و هم از گوشی دور میمونی.
- با خودت قرارداد ببند! با خودت قرار بذار که اگه موفق شدی برای یه مدت مشخص از گوشی دوری کنی، به خودت یه جایزه کوچیک بدی. مثلاً اگه تونستی یه هفته بدون گوشی درس بخونی، برو یه فیلم سینمایی ببین یا با دوستات یه دورهمی باحال داشته باش. این طوری به خودت انگیزه میدی که به قولت عمل کنی.
- از تجربیات دیگران استفاده کن! داستانهای موفقیت کسایی که تونستن با کنترل استفاده از گوشی به هدفهاشون برسن رو بخون یا از دوستات و آشناهات که تجربه کنکور دارن بخواه که تجربیاتشون رو باهات به اشتراک بذارن. این طوری میتونی از اشتباهات دیگران درس بگیری و راه درست رو پیدا کنی.
- به آیندهت فکر کن! هر وقت وسوسه شدی که بری سراغ گوشی، به آیندهت و هدفهایی که داری فکر کن. به این فکر کن که با کنترل استفاده از گوشی و درس خوندن میتونی به چه موفقیتهای بزرگی برسی و چقدر به آرزوهات نزدیکتر میشی. این طوری انگیزهت برای مقابله با وسوسه بیشتر میشه.
یاد بگیر که تو قویتر از وسوسهای! با اراده و تلاش میتونی بر این دشمن درون غلبه کنی و به هدفهات برسی.
روش های استفاده درست از گوشی
گوشی همیشه بد نیست! از گوشی یه دوست خوب بساز!
خب رفیق، تا اینجا کلی در مورد ضررهای گوشی و راههای مقابله با اون صحبت کردیم. اما انصافاً گوشی همیشه هم بد نیست! مگه نه؟ اگه بتونیم ازش درست و به اندازه استفاده کنیم، میتونه یه دوست خوب و مفید برای ما باشه، حتی تو سال کنکور!
اما چطوری؟
اپلیکیشنهای آموزشی: یه عالمه اپلیکیشن آموزشی عالی هست که میتونه تو درس خوندن بهت کمک کنه. میتونی از این اپلیکیشنها برای حل تمرین، مرور درسها، شرکت در آزمونهای آنلاین و … استفاده کنی. فقط یاد بگیر که بعد از استفاده از این اپلیکیشنها، گوشی رو بذاری کنار و به درس خوندن ادامه بدی.
تماس با مشاور: اگه تو درس خوندن یا برنامهریزی به مشکل برخوردی، میتونی با مشاورت تماس بگیری و ازش کمک بگیری. این طوری میتونی مشکلاتت رو حل کنی و با انگیزه بیشتر به درس خوندن ادامه بدی.
گوش دادن به پادکست و کتاب صوتی: اگه از خوندن کتاب خسته شدی، میتونی به پادکستهای آموزشی یا کتابهای صوتی گوش بدی. این طوری هم میتونی اطلاعات جدید یاد بگیری و هم به خودت استراحت بدی.
استفاده از زنگ هشدار و تایمر: میتونی از زنگ هشدار گوشی برای بیدار شدن سر وقت یا یادآوری کارهای مهم استفاده کنی. همچنین میتونی از تایمر برای مدیریت زمان مطالعهات استفاده کنی.
پس یاد بگیر که گوشی یه ابزاره و مثل هر ابزار دیگهای، میتونه هم مفید باشه و هم مضر. همه چیز بستگی به این داره که تو چطور ازش استفاده کنی.
سخن آخر
خب رفیق، تو این مقاله با هم یاد گرفتیم که گوشی میتونه یه دزد وقت به تمام معنا باشه و تو سال کنکور کلی حواس ما رو پرت کنه. اما یاد گرفتیم که با یه کم اراده و تلاش میشه این دشمن رو شکست داد و از شرش خلاص شد.
ترفندهای مختلفی رو برای کنار گذاشتن گوشی و مقابله با وسوسه استفاده از اون یاد گرفتیم. همچنین فهمیدیم که گوشی همیشه هم بد نیست و اگه درست ازش استفاده کنیم، میتونه تو درس خوندن هم به ما کمک کنه.
یاد بگیر که تو مدیر زندگی خودتی و میتونی برای وقت و انرژیت تصمیم بگیری. با یه برنامهریزی خوب و اراده قوی، میتونی سال کنکور رو با موفقیت پشت سر بذاری و به هدفهات برسی. هیچ وقت برای شروع دیر نیست! پس از همین الان تصمیم بگیر که گوشی رو بذاری کنار و برای آیندهت تلاش کنی. مدیریت زمان مطالعه کار راحتی نیست، منم هم قبول دارم اما غیرممکن نیست.
پیشنهاد میکنم یه برنامه برای کنترل استفاده از گوشی بنویسی و سعی کنی بهش عمل کنی. میتونی از ترفندهایی که تو این مقاله یاد گرفتی استفاده کنی و یه برنامه شخصی برای خودت طراحی کنی. مطمئن باش که با اراده و تلاش، میتونی به هدفهات برسی و آیندهت رو خودت بسازی.