مرور مطالب درسی باعث افزایش یادگیری و انتقال مطالب به حافظه بلند مدت می شود. اگر شما مرور مطالب درسی را در برنامه ی خود لحاظ نکنید، مطالب در ذهن شما تثبیت نمیشوند و به تدریج فراموش میشوند. درس شیمی یکی از درسهای مهم با ضریب بالا در کنکور است. آیا می دانید باید به چه صورت شیمی را مرور کنید؟ یا در مرور درس شیمی به چه نکاتی توجه کنید؟ در این مقاله آکادمی الف مشاور به روشهای تکنیکی مرور شیمی می پردازیم.
جایگاه شیمی در رشته ریاضی و تجربی
درس شیمی یکی از درس های اختصاصی و پر اهمیت رشته ریاضی و تجربی است. درس شیمی بعد از زیست شناسی برای داوطلبان رشته تجربی اهمیت بالایی دارد. همچنین بعضی از داوطلبان رشته ریاضی زیاد به درس شیمی اهمیت نمی دهند. بنابراین درصد های پایینی برای این درس کسب می کنند. کسب درصد بالا برای درس شیمی در هر و رشته باعث افزایش رتبه در کنکور می شود. درس شیمی جزو دروس اختصاصی است و ضریب آن در هر زیر گروه درسی ضربدر 3 میشود. ضریب درس شیمی در کنکور برای رشته ریاضی و تجربی به شرح زیر است.
ضریب درس شیمی برای رشته ریاضی
زیرگروه | 1 | 2 | 3 |
ضریب | 2 | 3 | 3 |
ضریب درس شیمی برای رشته تجربی
زیر گروه | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
ضریب | 3 | 4 | 2 | 2 | 2 |
نکات مهم درس شیمی برای مرور و جمع بندی
در این قسمت به روشهای تکنیکی مرور شیمی میپردازیم. با ما همراه باشید.
طبقه بندی مواد
مواد را می توان به 2 دستهی مواد خالص و مواد ناخالص طبقه بندی کرد.
- مواد خالص به دو دسته ی ترکیب و عنصر تقسیم میشوند.
به ماده ای که فقط از یک نوع اتم تشکیل شده باشد عنصر میگویند مانند اکسیژن، هیدروژن، لیتیوم و … .
اما به ماده ای که بیش از یک نوع اتم در ساختار آن وجود دارد، ترکیب می گویند مانند آب که از دو اتم هیدروژن و یک اتم اکسیژن تشکیل شده است.
- مواد ناخالص یا همان مخلوط ها که به دو دسته ی مخلوط همگن و ناهمگن تقسیم می شوند.
به مخلوطی که یک فاز داشته باشد، مخلوط همگن یا محلول می گویند که تمام ذرههای تشکیل دهندهی آن به صورت یکنواخت بین هم پخش شدهاند.
به مخلوطی که ذرات تشکیل دهندهی آن به صورت یکنواخت بین هم پخش نشده اند و دارای مرز مشخصی هستند، مخلوط ناهمگن میگویند.
پرکاربرد ترین حلال ها
مولکول آب
مولکول آب با فرمول H2O یک مولکول قطبی است که می تواند پیوند هیدروژنی تشکیل دهد. آب از مهم ترین حلال های صنعتی به حساب می آید.
- اتانول
اتانول با فرمول شیمیایی C2H5OH ماده ای بی رنگ و فرار است که یک بخش قطبی و یک بخش ناقطبی دارد. اتانول می تواند پیوند هیدروژنی تشکیل دهد و در مواد آرایشی و بهداشتی، مواد دارویی، مواد ضدعفونی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین اتانول دومین حلال صنعتی مهم است.
- استون
استون با فرمول C3H6O یک مولکول قطبی است. استون یک مایع فرار و بی رنگ است که به هر نسبتی در آب حل می شود. استون حلال پرکاربردی برای انواه لاک ها، رنگ ها و چربی ها است.
- هگزان
هگزان با فرمول C6H14 یک مولکول ناقطبی است که از نفت خام بدست می آید. این مایع بی رنگ و فرار مناسب برای رقیق کردن رنگ های پوششی است.
- تولوئن
تولوئن دارای فرمول شیمیایی C7H8 است. این مولکول آروماتیک و ناقطبی است که از قطران زغال سنگ بدست می آید. این ماده بی رنگ و به شدت آتش گیر است و به عنوان حلال رنگ و رزین کاربرد دارد.
طبقه بندی مواد از لحاظ خاصیت انحلال پذیری
مواد از لحاظ خاصیت انحلال پذیری به سه دسته ی محلول، کم محلول و نامحلول تقسیم بندی می شوند. که در ادامه هر یک را شرح می دهیم.
- مواد محلول
مواد محلول به موادی می گویند که ذرات تشکیل دهنده آن به صورت یکنواخت درهم پخش شده باشند یا به عبارتی انحلال پذیری آنها از یک گرم ماده حل شونده در ۱۰۰ گرم آب بیشتر است مانند اتانول، ساکارز، متانول، استون، پتاسیم نیترات، هیدروژن کلرید و … .
- مواد کم محلول
مواد کم محلول به موادی گفته می شود که انحلال پذیری آنها بین 0.01 تا 1 گرم ماده حل شونده در 100 گرم است مانند کلسیم سولفات، هگزانول و … .
- مواد نامحلول
مواد نامحلول به موادی گفته می شود که انحلال پذیری آنها از 0.01 گرم ماده حل شونده در 100 گرم آب کمتر است مانند باریم سولفات، نقره کلرید و … .
فاز و نکات آن
فاز به بخشی از ماده اطلاق می شود که تمام خواص شیمیایی و فیزیکی در تمام قسمت های آن یکسان است.
خواص شیمیایی و فیزیکی که در فاز اهمیت دارد و مورد توجه قرار می گیرد عبارتند از دما، رنگ، چگالی، بو، نقطه ی ذوب و جوش، طعم، ظرفیت گرمایی ویژه و ….
- مخلوط چند گاز به دلیل حل شدن در هم، یک فاز به حساب می آیند.
- مخلوط مواد جامد هر یک جامد یک فاز جداگانه را تشکیل می دهد.
- اگر مواد خالص تغییر فاز دهند، ماهیت آنها تغییری نمی کند و فقط خاصیت فیزیکی آن ها تغییر می کند.
- محلول ها تک فازی و فاقد فصل مشترک هستند.
جدول تناوبی و نکات آن
در جدول تناوبی عدد جرمی و اتمی عناصر و میزان واکنش پذیری فلزات از بالا به پایین افزایش می یابد. همچنین چگالی، الکترونگاتیوی، عدد جرمی و اتمی، انرژی نخستین یونش، نقطه ی ذوب و جوش از چپ به راست افزایش می یابد.
- در جدول تناوبی شعاع اتمی از بالا به پایین و از راست به چپ افزایش پیدا می کند.
- نافلز ها با گرفتن الکترون به آرایش گاز نجیب بعد از خود می رسند.
- فلز ها نیز با از دست دادن الکترون به آرایش گاز نجیب قبل خود می رسند.
- اتم خنثی در صورتی که الکترون از دست بدهد به کاتیون و اگر الکترون از دست بدهد به آنیون تبدیل می شود.
- عناصر جدول تناوبی به سه دسته ی فلز، نافلز و شبه فلز تقسیم میشوند.
- تنها گروه 17 از جدول تناوبی است که به سه حالت گاز، جامد و مایع وجود دارند.
سخن آخر
شیمی از درس های پر اهمیت برای رشته های ریاضی و تجربی است که در این مقاله به روشهای تکنیکی مرور شیمی اشاره کردیم. بنابراین مرور و خلاصه برداری از آن برای هر داوطلب کنکوری امری ضروری به حساب می آید. داشتن مشاور توانا و کاربلد در تمام مراحل زندگی باعث موفقیت و رسیدن شما به هدفتان می شود. اگر در زمینه مطالعه و برنامه ریزی درسی به مشکل برخوردید، میتوانید از مشاوره تحصیلی رایگان الف مشاور به صورت حضوری و تلفنی استفاده کنید. برای آگاهی از نکات کنکوری و اخبار داغ کنکور میتوانید، الف مشاور را در اینستاگرام دنبال کنید.