معرفی رشته بینایی سنجی و 5 گرایش دکتری آن

رشته بینایی سنجی

اگر دانش آموز رشته تجربی هستید و هنوز تصمیم نگرفته اید که چه رشته ای را برای ادامه تحصیل انتخاب نمایید یا میخواهید درباره رشته بینایی سنجی اطلاعاتی کسب کنید، می‌توانید این مقاله را با دقت مطالعه کنید. در این مقاله تمامی مواردی که باید درباره رشته بینایی سنجی بدانید، برای شما جمع آوری شده است. اگر احیانا یکی از سوالاتی که در ذهن شماست بی پاسخ ماند در بخش کامنت‌ها آن را مطرح کنید. با ما همراه باشید. ما در الف مشاور به معرفی رشته بینایی سنجی می‌پردازیم.

چطور در رشته بینایی سنجی قبول شویم؟

 اگر نمی دانید که برای قبولی در رشته بینایی سنجی باید چه کار کنید، چه درس هایی را بیشتر بخوانید و چند ساعت برای مطالعه به طور روزانه وقت بگذارید، اصلا نگران نباشید چرا که شما می توانید از الف مشاور، مشاوره برنامه‌ریزی کنکور را دریافت کنید. ما در این هفته به طور کامل به شما فوت و فن رتبه شدن را می آموزیم.

رشته بینایی سنجی چیست؟

علم بینایی شامل دو شاخه اصلی بینایی و چشم پزشکی است. افراد محصل در رشته بینایی سنجی بیشتر به معاینه قسمت های بینایی می پردازند. بینایی سنجی، علم مراقبت های بینایی است. فارغ التحصیلان رشته بینایی سنجی مسئولیت حفظ و سلامت بینایی را برعهده دارند.

رشته بینایی سنجی در بهداشت چشم و مراقبت از بینایی نقش دارد.

متخصصان بینایی سنجی در زمینه های تهیه و تجویز وسایل کمک بینایی، تشخیص دقیق عیوب ضعیفی چشم،‌ درمان تنبلی چشم کودکان، ساخت و ارائه عینک طبی، تجویز لنز های طبی و غیر طبی، بررسی انحرافات چشمی و اصلاح آن و … اطلاعات کاملی دارند.

بینایی سنج به چه می‌گویند

اپتومتریست به چه کسی گفته می‌شود؟

اپتومتریست یا بینایی سنج به کسانی می‌گویند که بعد از اتمام دانشگاه در رشته بینایی سنجی یا اپتومتری به درمان اختلالات بینایی بپردازند. آنان همچنین وظیفه دارند با تجویز عینک، لنز و ورزش‌های چشمی و… به بهبود بینایی افراد کمک کنند. 

وظایف ایپومتریک و بینایی سنج

  • ناهنجاری‌های دید دو چشمی
  • تمرینات اپتومتریک
  • تجویز لنزهای نامرئی
  • انجام تست‌های بینایی و تجزیه و تحلیل نتایج آنها

ضرایب دروس عمومی و تخصصی علوم تجربی برای رشته بینایی سنجی

تسلط در دروسی مانند فیزیک نور، ریاضی و زیست شناسی می تواند در کسب موفقیت در رشته ی بینایی سنجی بسیار موثر باشد. بینایی سنجی جزو رشته های کارشناسی زیر گروه یک و دوره ی تحصیل 4 ساله است و بومی گزینی نمی باشد. ضرایب درس های عمومی و اختصاصی برای رشته بینایی سنجی توسط مشاورین الف مشاور جمع آوری شده و به شرح زیر است.

دروس عمومی:

نام درسضریب
زبان و ادبیات فارسی4
معارف اسلامی3
زبان عربی2
زبان انگلیسی2

دروس اختصاصی:

نام درس ضریب
زیست شناسی4
شیمی3
ریاضی2
فیزیک2
زمین شناسی0

در صورت تمایل می‌توانید از الف مشاور، مشاوره تحصیلی رایگان دریافت کنید.

گرایش دکترای رشته بینایی سنجی

گرایش‌های مقطع دکترای رشته بینایی سنجی

مقطع کارشناسی رشته بینایی سنجی، گرایش خاصی ندارد. این رشته در مقطع ارشد بدون گرایش و با نام بینایی سنجی ارائه می‌شود. اما مقطع دکترای این رشته دارای گرایش‌های متعددی است. ما در ادامه به معرفی این گرایش‌ها می‌پردازیم.

  •  بینایی سنجی کودکان
  •  بینایی سنجی رفتاری
  •  بینایی سنجی و درمان دید کم
  • نورو- اپتومتری
  • بینایی سنجی پیری

شرایط روحی و جسمی رشته بینایی سنجی

متخصصین بینایی سنجی در تعطیلات رسمی کشور، تعطیل و بدون شب کاری هستند. همچنین محیط کار آنها تمیز و بدون خون است. برای پذیرش در این رشته باید شرایط جسمی کاملا سالمی داشته باشید اما نقص عضو یک پا یا یک گوش بلامانع است.

دانشگاه و رشته بینایی سنجی

طول دوره تحصیل در مقطع کارشناسی در این رشته 4 سال است. 73 واحد از 146 واحد مربوط به دروس اختصاصی، 23 واحد دروس عمومی، 42 واحد دروس پایه و 8 واحد به کارآموزی و پایان نامه اختصاص دارد.

دروس رشته بینایی سنجی

دروس پایه رشته بینایی سنجی عبارتند از:

فیزیک نور، آناتومی عمومی و چشم، اورژانس های چشمی، علائم چشمی بیماریهای سیستمیک، داروشناسی عمومی و تخصصی، میکروب شناسی، فیزیولوژی عمومی و چشم.

دروس تخصصی رشته بینایی سنجی عبارتند از:

اپتومتری، تاریخچه اپتومتری و علوم بینایی، مقدمات اپتومتری، اپتومتری پیشرفته، اپتومتری کودکان، بینایی محیطی، درمان آنولیماهای دوچشمی، اپتومتری افراد مسن و نیمه بینایان، اپتومتری مشاغل و بهداشت چشم، اپتیک هندسی و فیزیکی، مکانیسم دید دوچشمی، فیزیولوژی اپتیک، آسیب شناسی چشم، عدسی های تماسی، لابراتوار اپتیک، زبان تخصصی، آنالیز مشاهدات کلینیکی.

دانشگاه‌های دارای رشته بینایی سنجی

چه دانشگاه هایی در مقطع کارشناسی رشته بینایی سنجی دانشجو می پذیرند؟

آمار پذیرش دانشجو در این رشته به شدت کم می باشد. سالانه به طور متوسط 100 نفر در این رشته پذیرش می کنند.

دانشگاه هایی که در این رشته دانشجو می پذیرند:

  • دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
  • دانشگاه علوم پزشکی ایران
  • دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
  • دانشگاه علوم پزشکی مشهد

البته دانشگاه های علوم پزشکی شهید بهشتی، مشهد و زاهدان در پردیس خودگردان نیز دانشجو می پذیرند. رشته بینایی سنجی در دانشگاه آزاد و دانشگاه های دیگر ارائه نمی شود. پذیرفته شدگان این رشته باید از نظر جسمی کاملا سالم باشند و نقص عضو نداشته باشند که البته نقص تنها یک گوش یا یک پا مورد تایید است.

تفاوت بین دکتر چشم پزشک و رشته بینایی سنجی

نباید یک چشم پزشک را با یک فارغ التحصیل رشته بینایی سنجی اشتباه گرفت. در واقع یک چشم پزشک علاوه بر انجام عملیات مربوط به بینایی سنجی مانند معاینات چشم و… عمل جراحی چشم را هم انجام می دهد و بیماری های چشمی را درمان می کند. چشم پزشک، یک پزشک متخصص در حوزه ی جراحی چشم است و درمان بیماری هایی مانند آب مروارید، گلکوم و جراحی استرابیسم بر عهده جراح چشم پزشک است.

متخصصان بینایی سنجی در چه جاهایی مشغول به کار می شوند؟

متخصصان این رشته می توانند در بخش دولتی و خصوصی مانند کلینیک ها، بیمارستان ها، هیئت علمی دانشگاه ها در مقطع دکترا مشغول به کار شوند. همچنین نیز می توانند با تاسیس مطب برای خود و داشتن ارتباط خوب با چشم پزشک ها به موفقیت برسند.

ظرفیت و رتبه قبولی در رشته بینایی سنجی

سالانه  دانشگاه های دولتی حدود 100 نفر را در مقطع کارشناسی پذیرش می کنند. بستگی به اینکه کدام دانشگاه را انتخاب کنید و از سهمیه ایثارگران، منطقه یک و… بهره مند باشید متفاوت است. به طور میانگین درصد مورد نیاز برای قبولی در رشته بینایی سنجی دانشگاه روزانه، برای دروس عمومی 55 درصد و دروس تخصصی 37 درصد می باشد. برخی از آخرین رتبه های قبولی سال پیش به شرح زیر است.

نام دانشگاهمنطقهرتبه قبولی
پردیس خودگردان زاهدانیک3881
روزانه پزشکی ایراندو2893
روزانه شهید بهشتییک1656
روزانه مشهددو3905
روزانه زاهداندو7273
روزانه پزشکی ایرانسه1548

چنانچه هنوز در انتخاب رشته ی خود مردد هستید، می توانید از متخصصین مجرب الف مشاور، مشاوره انتخاب رشته کنکور دریافت کنید.

امکان ادامه تحصیل در رشته بینایی سنجی است؟

ادامه تحصیل تا مقطع دکترا امکان پذیر است. در ایران 3 دانشگاه برای ادامه تحصیل در مقطع ارشد رشته بینایی سنجی وجود دارد که در مجموع 17 دانشجو می پذیرند.

این رشته در مقطع کارشناسی دارای گرایش خاصی نمی باشد و به صورت عمومی برگزار می شود.اما داوطلبان می توانند رشته هایی مانند بینایی سنجی، مهندسی پزشکی(بیوالکتریک و زیست مواد)، اقتصاد بهداشت، انفورماتیک پزشکی، ارزیابی فناوری سلامت، آمار زیستی، سلامت سالمندی، فناوری اطلاعات سلامت، فیزیولوژی، فیزیک پزشکی، اپیدمیولوژی و … را در مقطع کارشناسی ارشد انتخاب کنند.

بازار کار رشته بینایی سنجی

به دلیل آمار پایین پذیرش رشته بینایی سنجی در دانشگاه، این رشته بازار کار بسیار خوبی دارد به طوری که ۸۰٪ فارغ التحصیلان این رشته جذب بازار کار می شوند. بازار‌کار این رشته هم در ایران و هم در دنیا عالی می‌باشد. به طور کلی فارغ التحصیلان بینایی سنجی از آینده خوبی برخوردار هستند.

فرصت‌های شغلی برای فارغ التحصیلان رشته بینایی سنجی

فارغ التحصیلان این رشته می توانند در بخش‌های دولتی و خصوصی مانند بیمارستان‌ها و کلینیک‌ها مشغول به کار شوند. همچنین می‌توانند در صورت تمایل مطب شخصی خود را تاسیس کنند. فارغ التحصیلان مقطع دکترا نیز می‌توانند عضو هیئت علمی دانشگاه شوند.

شرایط تاسیس مطب شخصی

شرایط تاسیس مطب شخصی بینایی سنجی

طرح دو ساله بینایی سنجی اجباری نیست بلکه اختیاری است. اما اگر بخواهید مطب شخصی خود را تاسیس کنید، باید مدرک پایان طرح را داشته باشید. همچنین شما می‌توانید با مدرک کارشناسی مجوز تاسیس مطب را نیز بگیرید و نیازی به داشتن مدارک تحصیلی در مقاطع بالاتر نیست. 

درآمد و حقوق رشته بینایی سنجی

فارغ التحصیلان این رشته که در بخش دولتی مشغول به کار هستند، حقوق آنها طبق قانون کار می باشد. افراد در بخش خصوصی به صورت توافق با کارفرما دارای درآمد های متفاوتی هستند اما اگر دارای سابقه بالایی باشند در بخش خصوصی بیشتر از دولتی حقوق می گیرند. اگر هم به عنوان استاد در دانشگاه‌ها تدریس کنند، حقوقی بین 5 تا 10 میلیون تومان با توجه به سابقه کاری و ساعات کاری دریافت می کنند.

نتیجه گیری

برای تحصیل در رشته بینایی سنجی باید شرایط جسمی سالمی داشته باشید البته استثنایی هم وجود دارد که در بالا به ان اشاره کردیم. همینطور در این مقاله به بازار کار، ضرایب دروس تجربی، امکان ادامه تحصیل و گرایش ها و دروس دانشگاهی رشته بینایی سنجی اشاره کردیم.

در صورت هرگونه سوال و پرسش در زمینه انتخاب رشته میتوانید با مشاورین ما در الف مشاور تماس حاصل فرمایید یا در اینستاگرام الف مشاور ما را دنبال کنید.

آرزوی موفقیت برای شما

6 دیدگاه دربارهٔ «معرفی رشته بینایی سنجی و 5 گرایش دکتری آن»

    1. سلام سهیلا جان. اصلا نگران نباش. اگر برنامه ریزی جامع و کاملی داشته باشی. حتما میتونی به رشته مورد علاقه ات برسی. پیشنهاد میکنم در طرح مشاوره تحصیلی رایگان الف مشاور شرکت کنی تا از راهنمایی های متخصصین باتجربه الف مشاور بهره مند بشی

    1. سلام دوست عزیز. ممنون از همراهی شما .برای انتخاب رشته دانشگاهی شما باید ملاک های زیادی رو در نظر بگیری ما در الف مشاور به معرفی صفر تا صد رشته های بینایی سنجی و شنوایی سنجی پرداخته ایم. اگر تمایل داشته باشی میتونی در طرح مشاوره تحصیلی رایگان ما شرکت کنی تا متخصصین ما بهطور دقیق به سوالت پاسخ دهند. به امید موفقیت…

  1. من فکر میکردم خیلی رشته پیش پا افتاده و اسانی از پزشکی باشه ولی بااین مقاله راجع به این رشته اگاهی بیشتری کسب کردم و متوجه تخصصی بودن این رشته شدم

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *