جمع بندی کنکور چیست؟ و چرا دارای اهمیت است؟ همه متقاضیان کنکور شبانه روز با یک برنامه منظم برای روز کنکور تلاش کرده اند تا نتیجه زحمات خود را در نتیجه آزمون ببینند. یکی از راه های تسلط کامل بر درس ها جمع بندی درست و اصولی کنکور است. برای کسب موفقیت بهترین زمان برای مرور کردن درس ها و جمع بندی آنها چند هفته قبل از آزمون سراسری است. داوطلبان کنکور در این بازه زمانی با شرکت در آزمون های شبیه ساز، بررسی سوالات سال های قبل و تقویت اصول تست زنی به جمع بندی مطالب درسی مشغول میشوند. علاوه بر مطالعه منابع مفید فرد باید در روزهای نزدیک به کنکور برنامه جمع بندی جامعی داشته باشد؛ با داشتن برنامه جمع بندی خوب آمادگی لازم برای کسب رتبه برتر و رسیدن به رشته دلخواه را خواهد داشت و مباحث درسی در ذهن فرد طبقه بندی شده و قابل دسترس خواهد بود. همچنین با بهره مندی از یک برنامه جمع بندی میتواند نقاط ضعف و قوت خود را بشناسد تا برای بهبود نقاط ضعف بیشتر تلاش کند و نقاط قوت را حفظ کند. با توجه به اینکه جمع بندی آخرین مرحله مطالعه برای کنکور است و شرط اساسی برای قبولی در کنکور سراسری محسوب می شود، آموزش روش های جمع بندی بسیار اهمیت دارد. پس در این مقاله با ما همراه باشید.
انواع جمع بندی
در این قسمت روش های رایج جمع بندی کنکور را برای شما شرح می دهیم:
◀ روش مرور محور
در این روش درس ها به صورت تک به تک جمع بندی می شود. شما یک درس را جمع بندی میکنید سپس به سراغ درس دیگر میروید. برای خواندن این نوع جمع بندی ابتدا مرور و تست زنی را از درس اولی که آن را جمع بندی کرده اید شروع می کنید و در نهایت درس های آخر را مرور می کنید. نکته قابل تامل در این روش این است که امکان فراموشی درس هایی که در شروع مرور خوانده اید بیشتر است. همچنین بعضی مباحث باید به صورت ترکیبی یاد گرفته شوند، در این روش صورت نمیگیرد.
◀ روش هرمی
در این روش جمع بندی مانند هرم عمل می کند؛ از کمترین به بیشترین تقسیم بندی می شود. ابتدا یک درس را جمع بندی میکنید، سپس چند درس را جمع بندی می کنید. بعد از آن نیمسال اول با نیمسال دوم جمع بندی می شود و در آخر کل کتاب جمع بندی را می توانید جمع بندی کنید.
◀ روش شناور
در این روش یک کنکور با سوالات ساده انتخاب کنید و می توانید بدون در نظر گرفتن زمان کنکور به سوالات پاسخ دهید. اما ترتیب سوالات کاملا شبیه کنکور سراسری باشد ابتدا سوالات عمومی و بعد از آن سوالات تخصصی قرار گرفته باشد. بعد از بررسی سوالات برای دو روز بعدی برنامه ریزی داشته باشید، که مطالبی که بهتر یاد دارید و میتوانید درصد از آن کسب کنید در اولویت قرار دهید. به یاد داشته باشید بازه زمانی برای پاسخ دادن تعیین کنید. در آزمون بعدی سعی کنید همان درصد را حفظ کنید. به طور کلی در این روش ابتدا آزمون میدهید سپس به مطالعه، جمع بندی و مرور میپردازید. اسفند ماه بهترین زمان شروع این روش می باشد.
نکته مهم: کدام جمع بندی برای چه دانش آموزی مناسب تر است؟ روش هرمی برای دانش آموزانی که همه مباحث را خوانده اند و در دروس قوی تر و تسلط بیشتری دارند، بهتر است. روش شناور برای دانش آموزانی که مطالعه خود را به نیمسال دوم محول کرده اند و از لحاظ درسی ضعیف و متوسط هستند، مناسب است. این دانش آموزان همزمان با مطالعه می توانند جمع بندی کنند. البته روش هرمی برای دانش آموزانی که در یک یا دو درس قوی تر هستند نیز کاربردی است.
جمع بندی کنکور تجربی و ریاضی
همانطور که می دانید دروس تخصصی تجربی و ریاضی تقریبا با یکدیگر مشترک هستند. با توجه به اینکه دروس تخصصی سخت تر هستند، دقت بسیاری برای جمع بندی این دروس باید داشته باشید. برای جمع بندی دروس تخصصی به نکات زیر به ترتیب توجه کنید:
- خلاصه نویسی فرمول ها و همچنین الگوهای درس ها
- مطالعه این خلاصه نویسی ها یک ماه قبل از کنکور
- زدن تست های سال های قبل
- حل کردن تست های کنکور و تست های تالیفی در تزار نهایی داوطلبان اهمیت دارند.
- یادداشت فرمول های درس ها و الگوهای درس هایی مثل زیست به صورت جداگانه
- تقسیم بندی پاسخ تست ها به سه دسته: سوالاتی که پاسخ آنها را نمی دانید، سوالاتی که پاسخ آنها را می دانید و سوالاتی که پاسخ آنها را غلط پاسخ داده اید. سوالاتی که نمیدانید نقطه ضعف شما خواهند بود، راه حل این مشکل مراجعه به خلاصه نویسی هاست و مطالعه دوباره آنها تا کاملا مطالب را یاد بگیرید. سوالاتی که پاسخ آنها را می دانید با اینکه شما تسلط کافی بر این مطالب دارید، اما نکات مهم این سوالات را یادداشت کنید تا در فرصت مناسب بتوانید دوباره آنها مطالعه کنید. اما دلیل اینکه شما سوالاتی را اشتباه پاسخ داده اید این است که مفاهیم درسی را درست متوجه نشده اید، باید دوباره فرمول ها و مفاهیم را مرور کنید.
- هرگز فرمول ها را حفظ نکنید، برای یادگیری آنها از الگوهایی استفاده کنید که بتوانید سوالات را حل کنید.
⁉️اگر کسی خلاصه نویسی نکرده الان برای جمع بندی دچار مشکل میشه؟🙍🏻♀
اگر خلاصه نویسی به معنای آنچه که گفته شد انجام شده باشد به تثبیت و درک بهتر مباحث کمک میکند👌 و در دوران جمع بندی برای یادآوری و مرور مباحث میتواند مفید باشد✅️ چراکه حاصل برداشت های ذهنی شما هستند🧠🧘🏻♂️؛ اما در صورتی که این کار رو انجام ندادید میتوانید از خلاصهی کتاب های جمع بندی استفاده کنید.
📌☝️البته خلاصه نویسی برای درس های مختلف متفاوته
مثلا:
💁🏻♀ در دروس ریاضی🧮 و فیزیک🧲 نوشتن روابط هر فصل به صورت یکجا ، همراه با یکاها و نهایتاً توضیحاتی مختصر برای هر فرمول کفایت میکند و مرور و جمع بندی مباحث در تست زنی انجام میشود. برای درس زیست حتی در صورت داشتن خلاصه ، اگر متوجه شدید در فصلی فراموشی عمیقی اتفاق افتاده مجدد به متن کتاب برگردید📚 و متن کتاب📖 ، مطالب هایلایت شده و نکاتی که یادداشت کردید رو مجدد با تند خوانی و به صورت تورقی مطالعه کنید.
نکات مهم برای جمع بندی درس زیست:
- با تمرکز و توجه به جزئیات کتاب، خلاصه نویسی کنید.
- به شکل های کتاب درسی توجه کنید.
- برای ایجاد حافظه تصویری ار مداد رنگی یا مارکر استفاده کنید تا مطالب تفکیک شوند.
- زیست شناسی را به صورت ترکیبی و موضوعی مطالعه کنید.
- برا هر فصل زمان مطالعه تعیین کنید تا در دوره جمع بندی برنامه ریزی زمانی درست داشته باشید.
- با توجه به کلمات مشابه، میتوانید از هم تفکیک داده شوند تا کاملا آنها را بفهمید.
- در کنار اشکال نکات مربوط به آنها را یادداشت کنید.
- با توجه به این روش جمع بندی درس زیست با دیگر دروس تخصصی متفاوت است، میتوانید از روش ورق زدن سریع کتاب به صورت فصل به فصل استفاده کنید.
- در روش فصل به فصل هر فصل کتاب به صورت کامل جمع بندی می شود، سپس شروع به جمع بندی فصل بعدی می کنید.
- اگر در هر قسمت از کتاب حس کردید تسلط بیشتر دارید می توانید با سرعت بیشتر به جلو بروید.
- و در قسمت هایی که کمتر مسلط هستید میتوانید وقت بیشتری برای مطالعه بگذارید.
- برای کامل شدن جمع بندی به تست های استاندارد مراجعه کنید.
جمع بندی دروس عمومی
یادگیری دروس عمومی به صورت حفظی است، درس هایی مثل ادبیات فارسی، عربی، دین و زندگی و زبان انگلیسی دروس عمومی محسوب می شوند. برای جمع بندی دروس عمومی نکات زیر را رعایت کنید:
- مطالعه خلاصه نویسی های مربوط به دروس عمومی
- یادگیری مطالب در کنار حفظ کردن آنها
- حل کردن تست های سال های گذشته
- با توجه به ماهیت حفظی دروس عمومی امکان فراموشی مطالب وجود دارد، برای تسلط بهتر مرور و جمع بندی این دروس بسیار به شما کمک میکند.
- برای یادآوری مطالب و داشتن آمادگی لازم برای کنکور از یک ماه قبل از کنکور شروع به جمع بندی و مرور کنید.
📊دسته بندی کتاب های جمع بندی کنکور📚
1⃣ کتاب های شبیه ساز کنکور سراسری📑
این کتاب ها درسنامه ندارند، فقط تست های کنکور سراسری به همراه پاسخ تشریحی رو شامل می شوند
📕کنکوریوم مهروماه
🔺شامل 6 سال کنکور و در مجموع 12 سری از کنکور های سراسری میشه (داخل و خارج) به همراه پاسخنامه تشریحی
🔺۲۱ برگ پاسخنامه برای شبیه سازی کنکور
🔺دارای اپلیکیشن برای تصحیح سریع پاسخ برگ
📗چند کنکور خیلی سبز
🔺شامل 6 سال کنکور و در مجموع 12 سری از کنکور های سراسری میشه (داخل و خارج) به همراه پاسخنامه تشریحی
🔺جلد سوال شبیه دفترچه های کنکور سراسری طراحی شده
📘کتاب دور دنیا در چهار ساعت گاج ویژه جمع بندی کنکور
🔺شامل 6 سال کنکور و در مجموع 12 سری از کنکور های سراسری میشه (داخل و خارج) به همراه پاسخنامه تشریحی
📙کتاب های کنکور زرد قلمچی
🔺شامل 6 سال کنکور و در مجموع 12 سری از کنکور های سراسری میشه (داخل و خارج) به همراه پاسخنامه تشریحی
‼️نقد و بررسی نهایی: این کتاب ها از لحاظ محتوا هیچ تفاوتی باهم ندارند ، تنها تفاوت آنها در نوع چاپ ، و بیان پاسخنامه است
2⃣ کتاب های تک درس جمع بندی کنکور 📖
اگر خلاصه مناسبی برای ایام جمع بندی ندارید و تست های نشان دار هم ندارید یا تست هارو خوب نشان دار نکردید ،این کتاب ها گزینه مناسبی هستند .هم درس نامه خلاصه در عین حال کامل و هم تعداد تست های معقول و کافی برای جمع بندی دروس دارند.
📗کتاب های جمع بندی کنکور خیلی سبز
🔺 درسنامه خلاصه، جامع و قابل فهم
🔺 پوشش کامل مطالب کتاب به همراه تعداد تست معقول برای دوران جمع بندی
🔺 پاسخنامه کامل
📙کتاب های جمع بندی کنکور مهر و ماه
🔺ارایه تمامی نکات کلیدی و مهم در درسنامه
🔺 پوشش سوالات کنکور
🔺 سطح سوالات متناسب با سطح کنکور
🔺 پاسخنامه تشریحی
📕کتاب های خط ویژه گاج برای جمع بندی کنکور
🔺 داشتن درس نامه های خلاصه که تمام نکات کلیدی رو پوشش میده.
🔺 دارای خلاصه هایی نموداری
🔺 پوشش سوالات کنکور
🔺داشتن پاسخ نامه تشریحی قابل فهم و کامل برای تست ها
3⃣ کتاب های آزمون محور ویژه دوران جمع بندی 📝
این کتاب ها یا درسنامه ندارند یا درسنامه آنها بسیار خلاصه و تنها شامل نکات کلیدی است و برای هر درس شامل آزمون های فصل به فصل و آزمون های جامع تک درس هستند
📗فصل آزمون خیلی سبز
🔺 فاقد درسنامه
🔺 آزمون ها ، موضوع به موضوع، فصل به فصل و سال به سال مطالب را پوشش می دهند.
🔺بعضی فصول به آزمون های با موضوعات ریزتر تقسیم شده است و در پایان، یک آزمون استاندارد پایان فصل هم قرار گرفته است
🔺در انتهای هر فصل یک آزمون سخت تر از استاندارد هم برای دانش آموزان قوی تر با نام (به سوی 100) وجود دارد.
🔺 به همراه پاسخنامه
📘موج آزمون نشر الگو
🔺 درسنامه بسیار خلاصه شامل نکات کلیدی
🔺دارای آزمون های فصل ب فصل + آزمون های جامع و ترکیبی شبیه ساز کنکور
🔺 سطح بندی ، سوالات به ۳ سطح آسون و متوسط و قوی تقسیم میشن
🔺سطح سوالات توی درس های مختلف، متفاوته اما بطور کلی سطح سوالات انتشارات الگو قوی هست
🔺 به همراه پاسخنامه
📙دور دنیا در نیم ساعت انتشارات گاج
🔺 فاقد درسنامه
🔺 پاسخنامه تشریحی کامل
🔺 عدم سطح بندی تستها
🔺 سطح سوالات در سطح سوالات کنکور می باشد.
جمع بندی کنکور در یک ماه
همه داوطلبان کنکور یک سال تمام را تلاش و پشتکار داشته اند تا بتوانند به رشته مورد نظر خود برسند. اما ماه آخر اهمیت بیشتری دارد، این زمان سرنوشت ساز یا همان دوره جمع بندی باید تمام نکات پرتکرار و مهم را یادداشت برداری و خلاصه نویسی کرده باشید تا در طول یک ماه آنها را مرور کنید. با توجه به اینکه خلاصه نویسی یک اصل مهم در جمع بندی کنکور محسوب می شود، یادگیری روش های خلاصه نویسی بسیار اهمیت دارد پس میتوانید با مراجعه به مقاله های الف مشاور روش های مرور و خلاصه نویسی را بیاموزید. مشاوران تحصیلی تاکید دارند استفاده روش های درست برای جمع بندی نقش بسزایی در موفقیت داوطلبان کنکور دارد. داوطلبان باید توجه داشته باشند از منابع معتبر و تست های استاندارد استفاده کنند تا از فرصت کوتاه جمع بندی حداکثر استفاده را ببرند. تنظیم زمان و برنامه ریزی اصولی نیز از واجبات ماه آخر کنکور است، برای داشتن برنامه ریزی کاربردی تا روز کنکور و رسیدن به نتیجه دلخواه الف مشاور به شما مشاوره تحصیلی را پیشنهاد می کند. همانطور که گفتیم ماه آخر کنکور از اهمیت فراوانی برخوردار است برای آشنایی با روش مطالعه در ماه آخر می توانید به مقاله در ماه آخر کنکور چگونه درس بخوانیم؟ مراجعه کنید.
از همراهی صمیمانه شما در این محتوا سپاسگذاریم. شما چه روش هایی برای جمع بندی کنکور پیشنهاد می کنید، نظرات خود را با ما در میان بگذارید.