رفیق اگه دنبال یه روش برای برنامه ریزی درسی هستی تا بتونی نهاییت رو بیست بگیری، اینجا دقیقا همونجاییه که باید باشی! برنامه ریزی درسی ریاضی، برنامه ریزی درسی تجربی و برنامه ریزی درسی انسانی رو توی این مقاله یاد میگیری. به علاوه سوال کلی از دوستانتون رو به صورت ویس بین متن پاسخ دادیم. ضمن اینکه یک طرح رایگان هفت روزه برنامه ریزی درسی برای شما اماده کردیم که توی اونا می تونید همه چیز رو برای 20 گرفتن معدل نهایی رو یاد بگیرید. برنامه ریزی درسی از مهمترین نکات در مسیر آمادگی برای کنکور است. به همین دلیل آشنایی با انواع روشهای برنامه ریزی درسی اهمیت زیادی دارد.
در مورد شیوه و اصول برنامه ریزی درسی و انواع آن چقدر میدانید؟ با ما در الف مشاور همراه شوید تا با بهترین روشهای برنامه ریزی درسی آشنا شوید.
ویژگی های برنامه ریزی درسی اصولی
یک برنامه ریزی درسی باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
یک برنامه ریزی اصولی باید شامل موارد زیر باشد:
- شامل تمام مباحث و دروس مورد نیاز برای کنکور سراسری باشد.
- به صورت دقیق و جامع برای هر درس، اهداف و مهارتهای مورد نیاز در نظر گرفته شده باشد.
- به صورت مرحلهای و پیشرفته طراحی شده باشد که به داوطلبان اجازه دهد تا به طور مرحلهای و با توجه به سطح خود، به اهداف خود برسند.
- شامل تمرینات و تستهای بسیاری باشد که به داوطلبان اجازه دهد تا مفاهیم را به خوبی فرا گیرند و در آزمون کنکور سراسری موفق شوند.
- به صورت هفتگی و ماهانه برنامه ریزی شده باشد که به داوطلبان اجازه دهد تا به طور منظم و پیوسته درس بخوانند.
- شامل راهنماییهای مفید برای یادگیری بهتر و موفقیت در آزمون کنکور سراسری باشد.
سلام
میشه راه اصولی یک برنامه ریزی درست رو بگین؟
یک برنامه ریزی چه ویژگی هایی باید داشته باشه و چه قسمت هایی در روز یعنی چه ساعاتی چه درسی رو کار کردن خوبه و کلاااا
شیوه درست برنامه ریزی
من برنامه ریزی های زیادی کردم اما نمیدونم چرا به هیچ کدومشون نمی تونم عمل کنم
پایه نهم هستم و تا الان هیچی نخوندم از نهم و بلد نیستمو هشتم هم که مجازی بودو…..
خلاصه میگن برای تیزهوشان باید زودتر نهمو تموم کرد چسبید به تست زنی
لطفا کمکم کنین خیلی درگیرم
همه دوستام ماماناشون کمکشون میکننو بهشون یاد میدنو…..
من خیلی درگیرم با این مسئله
و اینکه در ازمون تیزهوشان بهتره چکارهایی رو انجام بدم
برای هر درس چه تایمی رو بزارم
و به ترتیب دفترچه پیش برم یا اول ریاضی و علوم؟
افرادی که تیزهوشان قبول شدند از چه منابع و کتاب کارهایی استفاده میکردند و پیشنهاد شما چیه
انواع روش های برنامه ریزی درسی
انواع روش برنامه ریزی درسی را می توان بر اساس عوامل مختلف دسته بندی کرد. یکی از این عوامل، مدت زمان برنامه ریزی است. بر این اساس برنامه ریزی های درسی به دو دسته زیر تقسیم میشوند.
- کوتاه مدت
- بلند مدت
- برنامه ریزی کوتاه مدت
برنامه ریزیهای کوتاه مدت مدت معمولاً برای یک دوره زمانی کوتاه، مانند یک هفته، یک ماه یا یک ترم تحصیلی، انجام می شوند. این برنامه ریزیها معمولاً شامل دروس و تکالیف یک دوره زمانی مشخص هستند.
- برنامه ریزی بلند مدت
برنامه ریزیهای بلند مدت معمولاً برای یک دوره زمانی طولانی، مانند یک سال تحصیلی، یک دوره آموزشی یا یک عمر، انجام میشوند. این برنامه ریزیها معمولاً شامل اهداف و برنامههای یک دوره زمانی طولانی هستند.
عامل دیگری که میتوان برای دسته بندی انواع روش های برنامه ریزی درسی استفاده کرد، تمرکز برنامه ریزی است. بر این اساس، برنامه ریزی های درسی به دو دسته زیر تقسیم میشوند.
- تمرکز بر دروس
- تمرکز بر اهداف
- برنامه ریزی تمرکز بر دروس
برنامه ریزیهای تمرکز بر دروس معمولاً بر اساس دروس و تکالیف تحصیلی انجام میشوند. این برنامه ریزیها معمولاً شامل برنامه ریزی برای مطالعه دروس، انجام تکالیف و آماده شدن برای امتحانات هستند.
- برنامه ریزی تمرکز بر اهداف
برنامه ریزی های تمرکز بر اهداف معمولاً بر اساس اهداف تحصیلی و شخصی انجام میشوند. این برنامه ریزی ها معمولاً شامل برنامه ریزی برای دستیابی به اهداف تحصیلی، مانند قبولی در کنکور یا اخذ مدرک تحصیلی و اهداف شخصی مانند یادگیری یک مهارت جدید یا توسعه یک تخصص، هستند.
علاوه بر این روش های برنامه ریزی درسی را می توان بر اساس روشهای اجرایی نیز دسته بندی کرد. بر این اساس، برنامه ریزی های درسی به دو دسته زیر تقسیم میشوند.
- روش های دستی
- روش های دیجیتال
- روشهای دستی
روشهای دستی معمولاً با استفاده از دفتر و خودکار انجام میشوند. این روشها معمولاً سادهتر و قابل دسترستر هستند، اما ممکن است زمان بر و دشوار باشند.
- روشهای دیجیتالی
روشهای دیجیتال معمولاً با استفاده از نرم افزارها و ابزارهای دیجیتال انجام میشوند. این روشها معمولاً سریعتر و آسانتر هستند، اما ممکن است هزینه بر و پیچیده باشند.
در ادامه به برخی از روشهای برنامه ریزی درسی رایج اشاره میکنیم:
- روش 20/80
- روش Pomodoro
- روش GTD
- روش KANBAN
- روش SMART
- روش بولت ژورنال
انتخاب روش مناسب برنامه ریزی درسی به عوامل مختلفی، مانند اهداف تحصیلی، شرایط فردی و ترجیحات شخصی بستگی دارد.
برای طراحی بهترین برنامه ریزی درسی کلیک کنید. |
معرفی انواع روش های برنامه ریزی درسی
برای برنامه ریزی درسی شما میتوانید از انواع روشهای برنامه ریزی برای درس خواندن کمک بگیرید؛ شما میتوانید یکی از روشهای برنامه ریزی درسی را انتخاب کنید و یا درباره تمامی آنها اطلاعاتی کسب کنید، ایده بگیرید و یک روش برنامه ریزی جدید برای خود ابداع کنید. در ادامه بهترین روشهای برنامه ریزی برای مطالعه را به شما معرفی میکنیم:
- روش 20/80
روش 20/80 یک اصل مدیریتی است که میگوید 20 درصد از تلاشها منجر به 80 درصد از نتایج میشود. این اصل را میتوان در برنامه ریزی درسی نیز به کار برد. بر اساس این روش باید بر روی 20 درصد از مهمترین دروس و تکالیف تمرکز کرد تا بیشترین نتیجه را گرفت.
برای استفاده از روش 20/80، باید ابتدا تمام دروس و تکالیف خود را فهرست کنید. سپس با توجه به اهمیت و ارزش هر درس و تکلیف، آنها را رتبه بندی کنید. در نهایت روی 20 درصد از دروس و تکالیف با بیشترین اهمیت تمرکز کنید.
- روش Pomodoro
روش Pomodoro یک تکنیک مدیریت زمان است که بر اساس استفاده از زمانبندیهای کوتاه و منظم است. این روش شامل تقسیم کار به بخش های 25 دقیقهای، به نام pomodoro و استراحتهای کوتاه 5 دقیقهای بین pomodoro ها است.
برای استفاده از روش Pomodoro، باید یک ساعت شنی pomodoro یا یک برنامه ریزی pomodoro را دانلود کنید. سپس کار خود را به بخشهای 25 دقیقهای تقسیم کنید. در هر pomodoro، روی یک کار خاص تمرکز کنید و از تلفن همراه، اینترنت و سایر عوامل حواس پرتی دوری کنید. پس از هر pomodoro پنج دقیقه استراحت کنید. پس از چهار pomodoro، یک استراحت طولانی 20 دقیقهای داشته باشید.
- روش برنامه ریزی GTD
روش برنامه ریزی GTD یکی از بهترین روشها است که شما میتوانید در برنامه ریزی درسی خود از آن استفاده کنید، این روش در 4 مرحله اجرا میشود:
- تعیین هدف: ابتدا باید هدف خود را مشخص کنید؛ مثلا هفته اول قصد دارید چند ساعت و چه میزان از منابع را مطالعه کنید.
- اهداف خود را اولویت بندی کنید: وظایف خود را از درسهایی که اهمیت بیشتری دارند تا به درسهایی که اهمیت کمتری دارند، اولویت بندی کنید.
- سنجش اولویت بندی: سپس بررسی کنید آیا تمامی اهدافی که نوشتید در زمان تعیین شده انجام آنها امکان پذیر است؛ ( فراموش نکنید که برنامه شما نباید فشرده باشد!)
- نوشتن مسیر راه: مسیر و راههای دستیابی به هدف را برای خود یادداشت کنید؛ مثلا یکی از روشهای بالا بردن سرعت مطالعه آشنایی و انتخاب یکی از تکنیکهای مطالعاتی است.
- روش KANBAN
روش KANBAN یک سیستم مدیریت جریان کار است که برای ردیابی و مدیریت کارها استفاده میشود. این روش بر اساس استفاده از کارتهای فیزیکی یا دیجیتال است که برای نشان دادن وضعیت کارها استفاده میشوند.
برای استفاده از روش KANBAN، باید یک برد KANBAN ایجاد کنید. سپس کارتهای فیزیکی یا دیجیتالی ایجاد کنید که برای نشان دادن وضعیت کارها استفاده میشوند. در نهایت کارتها را بر روی برد KANBAN قرار دهید تا وضعیت کارها را ردیابی کنید.
- روش SMART
روش SMART یک چارچوب برای تعیین اهداف است. این روش بر اساس استفاده از پنج ویژگی اصلی است:
- Specific: هدف باید خاص و مشخص باشد.
- Measurable: هدف باید قابل اندازه گیری باشد.
- Achievable: هدف باید قابل دستیابی باشد.
- Relevant: هدف باید مرتبط با اهداف کلی باشد.
- Time-bound: هدف باید دارای زمان بندی مشخص باشد.
برای استفاده از روش SMART، باید هدف خود را بر اساس پنج ویژگی اصلی تعریف کنید. در نتیجه هدف شما واضح، قابل اندازه گیری، قابل دستیابی، مرتبط و دارای زمان بندی مشخص خواهد بود.
- روش برنامه ریزی بولت ژورنال
این روش برنامه ریزی برای آن دسته از دانش آموزانی که مشکل تمرکز دارند و به راحتی حواس آنها پرت میشود، بسیار مناسب است. شما میتوانید در بولت ژورنال خود که این روزها ترند شده است تمامی کارهای روزانه، هفتگی، ماهانه، یادداشتها، اهداف کوتاه مدت، بلند مدت و… را در آن یادداشت کنید؛ این روش برنامه ریزی شخصی سازی شده است و دیگران نمیتوانند از بولت ژورنال شما برای خود استفاده کنند. شما میتوانید علاوه بر برنامه ریزی درسی، موارد دیگری را نیز به بولت ژورنال خود اضافه کنید، مانند عادتهای جدید و کارهایی که به تقویت حافظه شما برای یادگیری کمک میکند.
انواع برنامه ریزی درسی برای کنکور
بهترین مشاوران حرفه ای کنکور برای هر داوطلب یک برنامه ریزی شخصی که شامل عادات و رفتارهای داوطلب میشود، طراحی میکنند. مشاوران کنکور با روزی 8 ساعت برنامه داوطلب را تنظیم میکنند. به موارد زیر که شامل روشهای برنامه ریزی برای کنکور میشود، دقت کنید.
برنامه ریزی ساعتی
از برنامه ریزی ساعتی در ابتدای شروع برای مطالعه کنکور استفاده میکنند. در برنامه ریزی ساعتی باید بدین گونه عمل کنید که مثلا 3 ساعت را به درس فیزیک، 1 ساعت مطالعه دین و زندگی و … اختصاص دهید. برنامه ریزی ساعتی تنها در ابتدای شروع داوطلب برای مطالعه است و آنچنان بازدهی ندارد.
برنامه ریزی حجمی
روش برنامه ریزی حجمی تنها برای ماههای اول آمادگی برای کنکور است. در این روش شما باید حجم مشخصی از مطالب درسی را مشخص کنید و در طول روز به مطالعه آن بپردازید. به طور مثال دروس مورد مطالعه در روز یکشنبه شامل 1 فصل دین و زندگی، بخش سوم فصل اول زیست، بخش اول شیمی و … میشود.
برنامه ریزی ترکیبی
برنامه ریزی ترکیبی شامل تلفیق دو روش قبلی است. از تلفیق روش برنامه ریزی ساعتی و حجمی، روش ترکیبی حاصل میشود. روش برنامه ریزی ترکیبی کمی پیچیده است اما کیفیت و بازدهی مطالعه دروس را بالا میبرد. این روش تاثیرگذاری زیادی دارد اما به دلیل پیچیده بودن به افرادی که تازه مطالعه خود را شروع کردهاند، توصیه نمیشود.
جهت دریافت بهترین مشاوره برنامه ریزی کنکور از الف مشاور کلیک کنید |
برنامه ریزی کنکور بر اساس حجم باید باشد یا بر اساس زمان؟
برنامهریزی کنکور میتواند بر اساس هر دو حجم مطالب و زمان موجود شما باشد. بهترین روش برای برنامهریزی به نظر منطقیتر است. به عبارت دیگر، میتوانید بر اساس میزان موجودی زمانی و حجم مطالبی که باید بخوانید، یک برنامه مطالعه ایجاد کنید.
در اینجا چند نکته مهم وجود دارد:
تعیین اولویتها: ابتدا مواردی که در کنکور برای شما اهمیت بیشتری دارند را تعیین کنید و به آنها اولویت دهید. بر اساس این اولویتها، مطالب را برنامهریزی کنید.
تقسیم زمان: زمانی که برای مطالعه در دسترس دارید را به دقت تقسیم کنید. برای مطالعه مطالب حجیمتر، بیشتر زمان لازم است. به همین دلیل، تعیین کردن تعداد ساعتهای مختلف برای مطالعه در هر روز میتواند به شما کمک کند.
برنامهریزی منظم: برنامهریزی خود را به صورت منظم و پایدار انجام دهید. از تعهد به برنامهریزی و پایبندی به آن برای دستیابی به اهدافتان اطمینان حاصل کنید.
تعادل بین کارها: تلاش کنید برنامهریزی خود را به گونهای انجام دهید که تمامی کارهای مورد نیاز را پوشش دهد. به این ترتیب، دروسی که بیشتر نیاز به مطالعه دارند، بیشتر زمان اختصاص مییابد.
مرور دورهای: برنامهریزی برای مرور دورهای مطالب نیز بسیار مهم است. بعد از مطالعه اولیه، دورههای مروری را در برنامهتان جای دهید تا مطالب را تثبیت کرده و فراموش نشوند.
مهمترین نکته این است که برنامهریزی شما انعطافپذیر باشد تا بتوانید به تغییرات و نیازهای خود در طول زمان پاسخ دهید. همچنین پایبندی به برنامهریزی و ایجاد یک روند مطالعه منظم و متوازن بسیار مهم است.
نظر تخصصی مشاوران الف مشاور در رابطه با برنامه ریزی درسی
❓سوال :
سلام خسته نباشید
من پایه دهم هستم و تا حالا نسبتا خوب جلو اومدم و دارم وقت کم میارم و نیازمند برنامه درسی هستم و دو یا سه بار برنامه ریزی برای خودم کردم و تا ۲ یا ۳ روز بهش عمل کردم و دیگه بهم خورد
و همه ی معلمامون میگن که برنامه ریزی داشته باشید و با برنامه ریزی به همه کاراتون میرسید و …..
میخواستم بپرسم که اگه بخوام برنامه کامل داشته باشم و تمام درسام رو بخونم باید چیکار کنم با تشکر
❓سوال :
سلام وقتتون بخیر
من پایه هفتم هستم، الانم بشدت درسام سخت و زیاد شده برای ترم دوم
هر درسی رو میخونم درس های دیگه عقب میوفتم و نمیدونم چطور بخونم و یا برنامه ریزی کنم که به تمام درسام برسم
میشه راهنمایی کنین؟
❓سوال :
سلام خسته نباشید
ببخشید یک سوال داشتم خدمتتون
من دانش آموز پایه یازدهم تجربی هستم
اصلا تست نمی زنم ومدرسه ام خیلی سطح پایین است و هدفم فقط امتحانات خرداد ماه را نمره کامل کسب کنم
از اول سال تا الان یک مشکل خیلی خیلی بزرگی دارم نمی تونم زمانمو مدیریت کنم و چطوری برنامه ریزی کنم که از اتلاف های وقتم کم بشه با اینکه استفاده ی به جز درسی از گوشی نمی کنم ولی نمیتونم درست برنامه بریزم زمان همش کم میارم امروز نشد فردا فردا ….. آخر سال شد ومنمو نمرات …
وضعیت نمرات ترم اولم خیلی زیاد افتضاح بود لطفا راهنماییم کنید
ممنون میشم❓سوال :
سلام وقتتون بخیر
ببخشید من ورودی پایه یازدهم انسانی هستم و از شروع تابستان تا حالا درسی نخوندم و میخوام از حالا شروع کنم به نظرتون چجوری برنامه ریزی کنم دهم رو بخونم یا یازدهم البته میخوام برا کنکور بخونم و کدوم کتابا رو بیشتر بخونم کتاب های تخصصی مثل اقتصاد،آمار،فنون و … رو یا از کتابای عمومیم بخونم و چن ساعت باید درس بخونم؟؟ و روزی چن تا تست بزنم و اینکه میگن وقتی میخوای برا کنکور بخونی مفهومی بخون یعنی چطور بخونم؟؟
و به نظر شما من تو آزمون های ماز شرکت کنم یا قلمچی کدوم بهتره؟؟
و اینکه به نظرتون من اگه از یه مشاور برا کنکورم کمک بگیرم خوبه؟؟تاثیر داره؟؟
و اینکه چطور بخونم که ساعت مطالعم روز به روز افزایش پیدا کنه و ساعت مطالعم با هم اختلاف زیادی نداشته باشه مثلا روزی یه ۵ ساعت درس بخونم و روزی ۸ ساعت؟
ممنون میشم راهنماییم کنید
با تشکر
سخن آخر
شما میتوانید با توجه به انواع روش های برنامه ریزی درسی، بهترین برنامه درسی را برای خود طراحی کنید. برنامه ریزی درسی باید متناسب با هدف، شخصیت و تواناییهای شما طراحی شود.
ما در این مقاله به انواع روش های برنامه ریزی درسی پرداختهایم. امیدواریم با مطالعه این مطلب بتوانید به درستی برنامه ریزی کنید و در مسیر راهتان موفق شوید.
در صورت داشتن هرگونه سوال، با ما در بخش کامنت ارتباط برقرار کنید.
با آرزوی موفقیت برای شما داوطلب گرامی