ادبیات مهمترین درس عمومی در کنکور سراسری است. اهمیت درس ادبیات کنکور به دو دلیل است. اولین دلیل بخاطر ضریب بالای آن و دومین دلیل مربوط به جایگاه این درس در دفترچه عمومی است. ادبیات اولین درس در دفترچه سوالات عمومی کنکور است که داوطلبین با آن مواجه میشوند. عدم موفقیت در این درس روحیه شما را به شدت تخریب میکند. پس بهتر است با روشهای مطالعه این درس آشنا شوید تا بتوانید درصد بالایی در این درس کسب کنید.کارشناسان ما در آکادمی الف مشاور در این مقاله نحوه درست مطالعه درس ادبیات را برای شما بازگو میکنند. با ما همراه باشید.
ساختار سوالات ادبیات در کنکور چگونه است؟
درس ادبیات کنکور شامل 25 سوال از 100 سوال مربوط به بخش عمومی میشود. مدت زمان پاسخگویی به سوالات این درس 18 دقیقه در نظر گرفته شده است. به طور متوسط به ازای هر یک سوال مدت زمان 43 ثانیه برای پاسخ دادن به سوال در نظر گرفته شده است. درس ادبیات دارای ضریب 4 در کنکور است. اولین درسی که در کنکور با آن مواجه میشوید، درس ادبیات است.
از 25 تا سوال ادبیات در کنکور 6 سوال به بخش املا و لغات، 1 سوال به بخش تاریخ ادبیات، 4 سوال به بخش آرایههای ادبی، 5 سوال به بخش زبان فارسی، 9 سوال به بخش قرابت معنایی اختصاص دارد.
مشاهده میکنید که هر بخش از اهمیت بالایی برخوردار است. شما بر اساس همین اهمیت باید برنامهریزی و تلاش کنید. برای اطلاع از یک برنامه خوب و ساعات مطالعه متناسب با خود، میتوانید از مشاوره تحصیلی رایگان 7 روزه ما بهرهمند شوید.
چگونه درس ادبیات را برای کنکور مطالعه کنیم؟
تدریس درس ادبیات در مدرسه به صورت درس به درس است. همچنین آزمونهای موسسات نیز درس به درس برگزار میشود. اما باید بدانید مطالعه درس به درس، درس ادبیات یک روش اشتباه است. چرا که مطالعه درس به درس باعث منفی زدن این درس در کنکور میشود. ادبیات درسی موضوعی است. ادبیات از 6 مبحث تشکیل شده است و هر مبحث شیوه مطالعه خاص خودش را دارد. بنابراین باید برای موفقیت در ادبیات کنکور، هر بخش این درس را جداگانه مطالعه کرد. در ادامه به شیوههای مطالعه صحیح هر بخش اشاره میکنیم.
نحوه مطالعه بخش قرابت معنایی ادبیات کنکور به چه صورت است؟
مهمترین مبحث ادبیات کنکور، قرابت معنایی است. این بخش یکی از سختترین بخشها است که 9 سوال از آن در کنکور مطرح میشود. پاسخ درست به سوالات این بخش میتواند تراز شما را تا حد زیادی بالا ببرد. حال سوال این است که چگونه قرابت معنایی را بخوانیم؟ برای موفقیت در این بخش به نکات زیر توجه کنید.
- باید مفاهیم این بخش را به طور کامل درک کنید و از حفظ کردن آن بپرهیزید.
- تسلط بر روی معنی واژگان، املا و آرایههای ادبی میتواند تست زنی این بخش را برای شما راحتتر کند.
- شعرها و متنها را با دقت زیادی مطالعه کنید و آنها را به طور کامل درک کنید. چرا که سوالات کنکور حتی اگر از داخل کتاب مطرح نشده باشند اما مفهوم آن به متن داخل کتاب مرتبط میباشد.
- برای موفقیت در این بخش فقط تست بزنید. با تست زدن درک ادبی خود را در این بخش بالا میبرید و امکان موفقیت شما بالا میرود.
- علاوه بر تستهای کنکور سراسری، حتما به سراغ تستهای تالیفی نیز بروید.
- در تست زنی مفهوم تمام گزینههای تست را مطالعه و درک کنید.
- در قرابت معنایی اصل مهم یافتن مفهوم بیت است. پس برای خبره شدن در این قسمت عجله نکنید با تمرین و تکرار میتوانید موفق شوید.
- روی سوال کنکور بسیار دقت کنید و مفهوم آن را متوجه شوید و بعد به سراغ حل تست بروید.
- مرور و تکرار را در برنامه خود قرار دهید.
نحوه مطالعه بخش دستور زبان فارسی چگونه است؟
دستور زبان فارسی شامل گروههای اسمی، ساختمان واژه، اجزای جمله، واحدهای زبان و… است. 5 سوال از بخش زبان فارسی در کنکور مطرح میشود. در ادامه به سوال این که چگونه زبان فارسی کنکور را بخوانیم؟ پاسخ میدهیم. لطفا به نکات زیر دقت کنید.
- ابتدا کتاب درسی خود را به طور کامل مطالعه کنید.
- بعد یک کتاب کمک آموزشی معتبر که هم دارای درسنامه باشد و هم تست، را انتخاب کنید.
- تستهای کنکور سراسری و تستهای کتابهای معتبر را فراموش نکنید.
- بخشهای واج، واژه، تکواژ، گروه اسمی، مشتق، مرکب، ویرایش و… از مهمترین بخشها هستند که باید توجه زیادی به آنها شود. پس به طور دقیق این بخش را مطالعه کنید.
روش مطالعه بخش واژگان و املا به چه صورت است؟
بخش لغات و املا در ادبیات کنکور شامل 6 سوال میباشد. نحوه مطالعه این بخش کمی متفاوتتر از سایر بخشها است. برای آشنایی با روش مطالعه صحیح بخش لغات به نکات زیر توجه کنید.
- برای تسلط بر این بخش بهتر است هر شب در آخر فهرست برنامهریزی خود مطالعه لغات را قرار دهید. اگر شما هر شب حدود 10 تا 20 دقیقه را به مطالعه لغات قرار دهید و این کار را به طور مداوم انجام دهید، نتیجه خوبی میگیرید.
- فقط لغات خود کتاب درسی را مطالعه کنید.
- از لغات ستارهدار انتهای کتاب و لغات داخل متن غافل نشوید.
- تمامی معانی یک لغت را حفظ کنید و دردفترچهای لغات را همراه با تمامی معانی آن یادداشت کنید.
- بعد از اتمام مطالعه کل لغات به سراغ تست بروید. توجه داشته باشید قبل از اتمام مطالعه تمام لغات ادبیات شروع به تست زدن نکنید.
- تستهای کنکور سراسری و تستهای کتابهای معتبر کمک آموزشی را فراموش نکنید.
- بعد از اتمام مطالعه کل معنی لغات به سراغ بخش املا بروید.
- توصیه میشود برای بخش املا از نت برداری استفاده کنید مثلا کلمات همآوا را در جزوه یادداشت کنید.
- مرور و تست زنی کلمات همآوا برای بخش املا بسیار موثر است.
- املا لغات درس زبان فارسی را نیز یاد بگیرید.
- هنگام مطالعه معنی لغات به املا آنها توجه کنید.
- از روشهای تسلط بر املا لغات، دیکته گفتن است. بهتر است کسی به شما دیکته بگوید و شما آن را بنویسید.
نحوه صحیح مطالعه بخش آرایههای ادبی
از بخش آرایههای ادبی 4 سوال در ادبیات کنکور مطرح میشود. ما در ادامه به چگونه مطالعه کردن بخش آرایههای ادبی برای کنکور پاسخ میدهیم. به نکات زیر توجه کنید.
- ازآرایههای آسان مانند آرایه حسآمیزی شروع کنید و آرایههای سختتر را برای آخر بگذارید.
- ابتدا یک یا چند آرایه ادبی را مطالعه کنید و به خوبی درک کنید. بعد به سراغ مرور و تست زنی آن بروید.
- حتما هنگام مطالعه هر آرایه یک مثال همراه آن یاد بگیرید.
- حتما تستهای کنکور سراسری را حل نمایید.
- تمرین و تکرار داشته باشید. به طور مثال آرایههای ادبی متن کتاب را بخوانید و تشخیص دهید چه نوع آرایهای است.
نحوه مطالعه بخش تاریخ ادبیات زبان فارسی
از بخش تاریخ در ادبیات کنکور 1 سوال مطرح میشود. عدهی زیادی این بخش را حذف میکنند. اما برای رتبه برتر شدن نباید حتی از یک تست هم گذشت. ما در ادامه به اینکه چطور تاریخ ادبیات را برای کنکور بخوانیم؟ پاسخ میدهیم. به نکات زیر توجه کنید.
- لازم است برای این بخش یک دفتر جداگانه تهیه کنید و یک صفحه را به یک نویسنده یا شاعر اختصاص دهید و در آن یک صفحه هر اطلاعاتی که مربوط به آن شخص است را یادداشت کنید.
- رمزگذاری و کدگذاری برای این بخش توصیه میشود.
- شروع به حل تستهای کنکور سراسری و تالیفی کنید و نکات مهم این تستها را در همان دفتر یادداشت کنید.
- از بخشهای خودآزمایی، توضیحات هر درس، بیاموزیمها، درآمدها غافل نشوید.
- بهترین زمان برای مطالعه تاریخ ادبیات به منظور عدم فراموشی این مبحث 3 ماه مانده به کنکور است.
- مرور و تکرار برای این بخش نیز توصیه میشود.
مهمترین بخشهای درس ادبیات کدامند؟
عدهای ازداوطلبان اول به سراغ بخشهای مهم که مورد توجه طراحان کنکور است میروند. در ادبیات کنکور سه بخش مهم است که بیشتر این تستها از همین سه بخش طرح میشوند. دانش آموزانی که به بخش قرابت معنایی با 9 سوال، واژگان و املا با 6 سوال و زبان فارسی با 5 سوال را به درستی پاسخ دهند، یک تراز حدودا 80 درصدی را کسب میکنند.
سخن آخر
ما در این مقاله به طور کامل به سوال چگونه ادبیات کنکور را بخوانیم؟ پاسخ دادیم. امیدواریم این مقاله برای شما مفید باشد و شما متوجه شده باشید که باید به چه صورت ادبیات را برای کنکور مطالعه کنید. اما در صورت نیاز به راهنماییهای بیشتر میتوانید با مشاورین ما ارتباط برقرار کنید. سوالات خود را کامنت کنید و یا از مشاوره انتخاب رشته کنکور ما بهرهمند شوید. مشاورین با تجربه الف مشاور در هر زمان پاسخگوی سوالات شما هستند.
ما را در اینستاگرام الف مشاور دنبال کنید.