اگر دانش آموز کنکوری رشته ریاضی و فیزیک هستید و قصد ادامه ی تحصیل در رشته های مهندسی را دارید اما اطلاعات جامعی در خصوص شاخه های مهندسی ندارید، با ما همراه شوید. الف مشاور در این مقاله قصد دارد تا درمورد رشته مهندسی مکانیک که یکی از پرطرفدارترین رشته های مهندسی است با شما صحبت کند.
معرفی رشته مهندسی مکانیک
جامع ترین رشته ی علوم مهندسی، رشته مهندسی مکانیک است. رشته مکانیک آمیخته ایی از علم فیزیک و علم مکانیک است. در واقع رشته مکانیک با بکار گیری فیزیک به تامین فناوری های مورد نیاز انسان می پردازد. مهندسی مکانیک با اکثر مهندسی های دیگر اغم از مهندسی برق، نفت، صنایع و … آمیخته است چرا که برای طراحی، تولید و کنترل قطعات، ماشین آلات و مواد بکارگیری در آن ها به یک مهندس مکانیک احتیاج است.
بنابراین مهندس مکانیک باید با دانش مواد آشنایی داشته باشد و با تلفیق این دانش با علم فیزیک به تولید سیستم های مکانیکی بپردازد. همچنین مهندسین مکانیک می توانند طراحی، آنالیز و اجرای پروژه های صنعتی اعم از تجهیزات و ماشین آلات صنعتی، تجهیزات و ابزارآلات پزشکی، جنگی و هواپیمایی، طراحی با کامپیوتر، تهیه نقشه و محاسبات دقیق پروژه ها، مدیریت، نت و اجرای پروژه را برعهده گیرند.
وظایف مهندسین مکانیک
با توجه به معرفی رشته مکانیک در ادامه به وظایف دیگر مهندسین مکانیک نیز اشاره می کنیم.
- طراحی و ساخت تجهیزات جنگی مانند راکت، تانک، اژدر، موشک، هواپیماهای جنگی
- کنترل کیفیت فرایندها، ماشین آلات، سیستم ها و بهبود عملکرد آن ها
- طراحی و تولید بازو های مکانیکی و ربات ها
- طراحی و تولید ماشین آلات صنعتی و دستگاه هایی مانند توربین ها، راکتورها، پمپ ها
- طراحی و ساخت تجهیزات و وسایل حمل و نقل مانند شناورها، هواپیماها، خودروها
- محاسبه کردن سرعت، شتاب و موقعیت سازه های گوناگون
- محاسبه کردن نیروی دینامیکی، بالانسی یا عدم بالانسی و روش های بالانس کردن
- محاسبه کردن آستانه ی تحمل و شکست سازه
- تولید و تدوین برنامه های رایانه ایی
تاریخچه رشته مهندسی مکانیک
اولین پیدایش رشته مهندسی مکانیک به قرن 18 میلادی و شروع انقلاب صنعتی بر میگردد. در قرن 19 با پیشرفت علم فیزیک این رشته جان تازه ایی گرفت. امروزه رشته مکانیک با داشتن گرایشات و شاخه های متعددی باعث پیشرفت و ارائه خدمات به بشر می شود.
توانایی ها و مهارت های لازم برای مهندسین مکانیک
- تسلط بر دروس ریاضی و فیزیک و زبان انگلیسی
- تسلط بر رایانه و نرم افزارهای مهم رشته مهندسی مکانیک
- خلاقیت و قدرت تجسمی بالا برای طراحی ماشین آلات و سیستم ها
- توانایی بالا در کار گروهی
کنکور و رشته مهندسی مکانیک
داوطلبانی که هدف آن ها قبولی در رشته ی مکانیک است باید به ضرایب دروس تخصصی آگاه باشند. چرا که این ضرایب در 3 ضرب می شود و تاثیر بسزایی بر روی رتبه دارد. رشته مهندسی مکانیک جزو زیر گروه یک رشته علوم ریاضی است. ضرایب دروس اختصاصی به شرح زیر می باشد.
ردیف | نام درس | ضریب |
1 | ریاضی | 4 |
2 | فیزیک | 3 |
3 | شیمی | 2 |
رتبه قبولی در رشته مهندسی مکانیک
رتبه ی قبولی در دانشگاه های روزانه کشور با توجه به منطقه، میزان سهمیه، نوع دانشگاه و … برای هر فرد متفاوت است. اما برای موفقیت در این رشته باید از رتبه های قبولی سال پیش آگاهی داشته باشید. همانطور که میدانید برای قبولی در دانشگاه های معتبر و رده ی اول کشور باید رتبه ی عالی داشته باشید. به طور مثال در دانشگاه علم و صنعت تهران نوبت اول رشته مهندسی مکانیک رتبهی کشوری 400 نیز دانشجو پذیرفته شده است. اما برای قبولی در دیگر دانشگاه های روزانه با رتبه ی علمی پایین تر تا رتبه ی 15هزار هم دانشجو پذیرفته اند.
اگر تمایل دارید در رشته مهندسی مکانیک در دانشگاه ادامه تحصیل دهید، میتوانید از مشاوره برنامهریزی کنکور آنلاین الف مشاور نیز بهرهمند شوید.
دانشگاه و رشته مهندسی مکانیک
طول دورهی تحصیلی رشته مهندسی مکانیک 4 سال است . تعداد کل واحد های این رشته 140 واحد است. آشنایی با دروس دانشگاهی هر رشته ایی از آن جهت اهمیت دارد که شما از میزان علاقه و استعداد تان در آن رشته مطلع می شوید. رشته مهندسی مکانیک در مقطع کارشناسی دارای گرایش های طراحی جامدات، ساخت و تولید، حرارت و سیالات است.
برای دریافت مشاوره تحصیلی رایگان 7 روزه کلیک کنید.
دروس دانشگاهی رشته مهندسی مکانیک
دروس عمومی 20 واحد، پایه 25 واحد، اصلی 61 واحد و دروس تخصصی الزامی 12 واحد، دروس تخصصی اختیاری 15 واحد است. دروس پایه، اصلی و اختصاصی این رشته به شرح زیر می باشد.
دروس پایه:
ریاضی عمومی 1و2، فیزیک 1 و 2، آزمایشگاه فیزیک 1 و 2، شیمی عمومی، برنامه نویسی، معادلات دیفرانسیل، محاسبات عددی
دروس اصلی:
استاتیک، دینامیک، مقاومت مصالح 1 و 2، علم مواد، ترمودینامیک 1 و 2، ریاضی مهندسی، مبانی مهندسی برق 1 و 2، مکانیک سیالات 1 و 2، طراحی اجزا 1 و 2، دینامیک ماشین، آزمایشگاه مقاومت مصالح، ارتعاشات مکانیکی، انتقال حرارت 1 و 2، آزمایشگاه مکانیک سیالات، آزمایشگاه مبانی برق، آزمایشگاه ترمودینامیک، کنترل اتوماتیک، آزمایشگاه دینامیک ماشین و ارتعاشات، نقشه کشی صنعتی 1
دروس تخصصی:
زبان تخصصی مکانیک، روش های تولید و کارگاه، مقاومت مصالح 3، نقشه کشی صنعتی 2، سیستم های انتقال آب، مدیریت و کنترل پروژه، مقدمه ایی بر سیالات محاسباتی، طراحی سیستم های تهویه مطبوع 1، مکانیک شکست مقدماتی
گرایش مهندسی مکانیک-طراحی جامدات
گرایش طراحی جامدات به طراحی از نظر جامداتی و دینامیکی ماشین آلات و دستگاه های صنعتی مرتبط می شود.
گرایش مهندسی مکانیک-ساخت و تولید
گرایش ساخت و تولید، به ساخت و تولید ماشین آلات صنایع مختلف اعم از صنایع جوشکاری، ابزار سازی، کشاورزی، نظامی مرتبط است.
گرایش مهندسی مکانیک-حرارت و سیالات
گرایش حرارت و سیالات به طراحی سیستم های انتقال انرژی و جرم مرتبط است که در صنایع غذایی، خودرو، نفت، ذوب فلزات و نیروگاه های حرارتی و آبی و… کاربرد دارد.
ادامه ی تحصیل در رشته مهندسی مکانیک
برای ادامه ی تحصیل در رشته مهندسی مکانیک تا مقطع دکتری هیچ مشکلی وجود ندارد. گرایش های ارشد این رشته به شرح زیر است.
گرایشهای ارشد رشته مهندسی مکانیک
- تبدیل انرژی
- ساخت و تولید
- سازه بدنه خودرو
- سیستم محرکه خودرو
- مهندسی هستهای
- سیستمهای انرژی
- مهندسی پزشکی-بیومکانیک
- سیستمهای تعلیق ترمز و فرمان
- مهندسی دریا
همانطور که می دانید اطلاع از گرایش های هر رشته به شناخت شما نسبت به آن رشته کمک می کند. گرایش های مقطع دکتری رشته مهندسی مکانیک به شرح زیر است.
گرایشهای مقطع دکتری رشته مهندسی مکانیک
- ساخت و تولید
- سازه و بدنه
- طراجی سیستمهای دینامیکی خودرو
- مکانیک جامدات
- قوای محرکه
- تبدیل انرژی
- دینامیک، کنترل و ارتعاشات
نرم افزارهای مهم در رشته مهندسی مکانیک
نام نرم افزار | نوع کاربرد |
catia | طراحی سه بعدی قطعات |
matlab | برنامه نویسی و محاسبات ریاضی |
microstation | طراحی دو بعدی قطعات |
autodesk autocad | طراحی دو بعدی قطعات |
powermill | تولید به کمک رایانه |
femlab | تحلیل تنش |
MSC Actran | شبیه سازی پدیده های آکوستیکی |
msc nastaran | تحلیل تنش |
flo++ | تحلیل روش جریان سیال به دینامیک سیال |
مزایا و معایب رشته مهندسی مکانیک
رشته مهندسی مکانیک به دلیل تنوع شغلی و پرکاربرد بودن، بازار کاری خوبی دارد. اما دروس دانشگاهی این رشته به تنهایی برای یادگیری این حرفه کافی نیستند و دانشجویان خود نیز باید تلاش کنند و یاد بگیرند، تا کارایی موثری در این حرفه داشته باشند. یادگیری نرم افزارهای تخصصی این رشته به استخدام در شرکت ها کمک شایانی می کند. اما وجود نرم افزار های تخصصی زیاد و سخت باعث می شود که دانشجویان نتوانند همه ی آنها را یاد بگیرند.
رشته مهندسی مکانیک سخت است؟
مهندسی مکانیک یکی از سختترین رشتههای دانشگاهی محسوب میشود. چرا که بیشتر دروس این رشته را دروس پیشرفته ریاضی، آزمایشگاهها و کلاسهای فنی پیشرفته شامل میشود.
بازارکار و فرصت های شغلی رشته مهندسی مکانیک
بازارکار رشته ی مکانیک در کشور های در حال توسعه با توجه به پیشرفت روز افزون علم صنعت و کاربرد بالای این رشته خوب می باشد.
فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک می توانند در تمامی شرکت ها و کارخانجات ، موسسات تولیدی،سازمان های تولیدی، پژوهشگاه ها مانند پژوهشکده فضایی برای طراحی و تولید ماهواره و موشک، بانک ها، شرکت های بیمه، شرکت های رباتیک و صنایع مختلف مانند صنایع خودرو و نفت، نیروگاه ها و… در مشاغلی مانند ، بازرس فنی، کنترل کیفیت، سرپرست کنترل کیفیت و بخش های گوناگون، کارشناس تاسیسات، کارشناس فنی در شرکت های سرمایه گذاری، مدیر تولید و … مشغول به کار شوند.
درآمد و حقوق رشته مکانیک
عواملی مانند مهارت و توانایی کاری بالا، تجربه، سابقه کاری، نوع و محل کار می تواند بر میزان درآمد تاثیر بگذارد. هر چقدر میزان مهارت و خلاقیت یک مهندس مکانیک بیشتر باشد درامد او نیز بیشتر می شود. مهندسین مکانیکی که در شرکت های خصوصی مشغول به هستند کمترین میزان درآمد آنها مطابق با قانون کار می باشد.
5شغل پردرآمد رشته مهندسی مکانیک
- مهندس ارشد مکانیک
- مهندس اتوماسیون
- مهندس ارشد طراحی
- مهندس تحقیق و توسعه
- مهندس قوای محرکه
سخن آخر
مشاورین الف مشاور در این مقاله سعی کرده اند تا داوطلب مشتاق به رشته مهندسی مکانیک را به طور کامل و جامعی راهنمایی کنند. در این مقاله به معرفی رشته مکانیک، بازارکار و درامد، وظایف یک مهندس مکانیک، نرم افزارهای تخصصی، گرایش ها و دروس دانشگاهی و دنیای کنکور در رشته مهندسی مکانیک پرداختیم. حال اگر در انتخاب خود دچار تردید هستید و نمی دانید بهترین انتخاب برای شما چیست؟ می توانید مشاورین خبره ی الف مشاور را در جریان انتخاب رشته خود قرار دهید و با توجه به علاقه و استعداد هایتان بهترین انتخاب را داشته باشد. شما همچنین میتوانید از مشاوره انتخاب رشته تلفنی مقرون به صرفه الف مشاور نیز بهره مند شوید.
در صورت هرگونه سوال و پرسش در زمینه انتخاب رشته میتوانید با مشاورین ما در الف مشاور تماس حاصل فرمایید یا در اینستاگرام الف مشاور ما را دنبال کنید.
با آرزوی موفقیت برای شما کنکوری عزیز
9 دیدگاه دربارهٔ «صفر تا صد رشته مهندسی مکانیک و 5 شغل پردرآمد آن»
برای مهندسین مکانیک حقوق کار چقدره؟
برای مهندسین مکانیک حقوق قانون کار چقدره؟
سلام دوست عزیز . حقوق مهندسین مکانیک با توجه به محل کار آنها و سابقه کاری متفاوت است. به طور میانگین حقوق مهندسین مکانیک ماهانه از قانون کار شروع میشه و هر چه سابقه کاری و تجربه شما بالاتر بشه حقوق بیشتر میشه. البته بسته به نوع شرکت و انعقاد قرارداد کاری شما با مجموعه ای که کار میکنی، حقوق متفاوته.
با نوشتتون بهم کمک کردین تا بیشتر دنبال این رشته باشم و انشاالله که موفق بشم با راهنمایی هاتون.
سلام دوست عزیز. ممنون از نگاه گرمت. اگر به رشته مهندسی مکانیک علاقه داری و برای این رشته هدف گذاری کردی. میتونی طرح مشاوره تحصیلی رایگان شرکت کنی تا از راهنمایی های متخصصین ما بهره مند بشی. به امید موفقیت
سلام با رتبه 20 هزار میتونم توی چه شهری مکانیک روزانه قبول بشم؟
سلام باید مشاوره انتخاب رشته از همکارانم بگیری
مشاوره انتخاب رشته
سلام خسته نباشید. چطوری میتونم مشاوره انتخاب رشته بگیرم؟
سلام برای مشاوره انتخاب رشته به برگه زیر مراجعه کن
مشاوره انتخاب رشته الف مشاور