بازم تا شروع کردم به درس خوندن، حواسم پرت شد☹️. نمیدونم چرا تا کتاب رو باز میکنم و موتور درس خوندنم یه کمی گرم میشه حواسم پرت میشه و نمیتونم ادامه بدم😔. اصلا نمیتونم عمیق درس بخونم و همینم باعث شده که درسها رو خوب نفهمم. نمیدونم باید چیکار کنم😢….
چرا نمی توانیم متمرکز مطالعه کنیم ؟
سلام خدمت شما دوستای عزیزم😘، امیدوارم که حالتون عالی باشه. امروز میخوام راجع به موضوعی حرف بزنیم که دغدغهی خیلی از بچه هاست و متاسفانه روز به روزم تعداد بچههایی که این مشکل اذیتشون میکنه زیاد و زیادتر میشه. اگه تو هم موقع مطالعه نمیتونی تمرکز کنی و عدم تمرکز باعث شده کیفیت درس خوندنت پایین بیاد پس تا آخر مقاله همراه ما باش چون قراره به این سوالا جواب بدیم:
❎چطوری موقع درس خوندن تمرکز داشته باشیم ؟
❎چرا باید در حین مطالعه تمرکز بالا داشته باشیم ؟
❎چطوری تمرکزمون رو افزایش بدیم؟
و….
اهمیت تمرکز در حین درس خواندن
قطعا هر کسی که مطالعه داشته و خودش رو روزی برای امتحان آماده کرده، این نکته رو میدونه که متمرکز درس خوندن و عمیق مطالعه کردن چقدر میتونه کمک کننده باشه. در واقع اگه شما در حین مطالعه تمرکز داشته باشید، کیفیت یادگیریتون خیلی بالا میره و احتمال اینکه مطلب یاد گرفته شده وارد حافظهی بلندمدتتون بشه خیلی زیاده. همچنین تمرکز باعث میشه ما حجم بیشتری رو مطالعه کنیم و از تلف شدن وقتمون هم جلوگیری می کنه. چون یه دانشآموز تایم خیلی زیادی رو صرف درس خوندن میکنه به خصوص کسی که کنکور داره، خیلی مهمه که بتونه با درسها ارتباط بگیره و اونا رو بفهمه که این اتفاق فقط در صورت مطالعه عمیق میافته.
پس در جواب این سوال که چرا باید تمرکز بالا داشته باشیم ؟ میتونیم فواید مطالعه عمیق رو بگیم.
فواید مطالعه عمیق:
✅کیفیت مطالعه بالا
✅مطالعه حجم بیشتر
✅آرامش بیشتر
✅انگیزه بالاتر
✅استرس کمتر
✅جلوگیری از کند خوانی و اتلاف وقت
✅جلوگیری از وسواس در مطالعه
دلایل عدم تمرکز چیه؟
خیلی از روانشناسان وقتی راجع به موضوع داشتن یا نداشتن تمرکز حرف میزنن، به این نکته اشاره می کنن که عواملی که باعث از بین رفتن تمرکز توی یه دانش آموز میشه، به دو دسته تقسیم میشه.
* به دستهی اول میگن، عوامل فیزیولوژیکی ینی چیزایی که به جسم ما مربوط میشه مثل خستگی، گرسنگی، کمبود ویتامین و…
*دسته دوم عوامل روانشناختیه ینی چیزایی که به روح و روان ما مربوطه مثل استرس، اضطراب، بیش فعالی و…
ممکنه دلیل عدم تمرکز شما هر کدام از موارد بالا یا ترکیبی از جفتشون باشه. چیزی که مهمه اینه که ما نسبت به خودمون شناخت پیدا کنیم و دلیل عدم تمرکز رو توی خودمون پیدا کنیم.
یه دسته دیگه از روانشناسان عوامل عدم تمرکز رو به دو دستهی درونی و بیرونی تقسیم کردند.
*عوامل درونی عواملی مثل استرس، اضطراب، نقص حافظه، بیش فعالی، کمبود انرژی، ویتامین و…. هستند و مربوط به بدن و مغز فرد میشن.
*عوامل بیرونی عواملی مثل استفاده بیش از حد از گوشی، تلویزیون، مشکلات خانوادگی، مشکل با همسالان در مدرسه یا محله و…
هر کدام از این عوامل خودش به تنهایی میتونه تمرکز یه دانشآموز رو از بین ببره. بازم تاکید می کنم چیزی که خیلی مهمه اینه که ما بفهمیم چی تمرکز ما رو از بین میبره.
اگه نیاز داری با یه مشاور کاربلد و حرفهای راجع به مشکل عدم تمرکزت صحبت کنی، فقط کافیه توی آنلاین چت به ما پیام بدی. تیم مشاوره ای الف مشاور آمادهست تا با شما راجع به مشکل عدم تمرکز و روش های حل اون یه گفتگوی تخصصی انجام بده.
جهت دریافت مشاوره تحصیلی از الف مشاور کافیه کلیک کنی.
چطوری تمرکزمون رو افزایش بدیم ؟
بعد از اینکه فهمیدیم چرا باید در حین مطالعه تمرکز داشته باشیم و فواید مطالعه عمیق و با تمرکز چیه، حالا باید بریم سراغ راه های ایجاد تمرکز و روش های افزایش تمرکز در حین مطالعه رو یاد بگیریم.
۱_ سبک زندگی سالم
اولین کاری که باید برای افزایش تمرکزت انجام بدی، انتخاب سبک زندگی سالمه. کسی که برنامه روزانه ش، پُر از کارهای اشتباه قطعا نمیتونه حین مطالعه تمرکز داشته باشه. خب حالا بریم ببینیم سبک زندگی سالم شامل چه رفتارهایی میشه.
✳️خواب کافی و مناسب: اگه حداقل بین ۶ تا ۸ ساعت در طول روز و به خصوص شب نمیخابی اصلا انتظار نداشته باش که بتونی عمیق مطالعه کنی. بدون خواب، مثل گوشیای که نصفه شارژ شده کارایی مغز هم خیلی پایین میاد و باعث میشه که درسها رو سطحی بخونی و نتونی عمیق یاد بگیری. پس خواب به اندازه حتما باید برای کسی که میخاد مشکل عدم تمرکزش رو حل کنه در اولویت باشه. در ضمن هیچی جای خواب شبانه رو نمیگیره. اگه خوابیدن این شکلیه که روزا میخوابی و شبها رو بیدار میمونی باید بهت بگم که قدرت تمرکز و یادگیری در روز خیلی بیشتر از شبه و چون هورمونهای اصلی مثل رشد شبها ترشح میشن قطعا کسی که شبها رو میخوابه و روزها درس میخونه خیلی متمرکزتر مطالعه می کنه.
خواب کم باعث چی میشه؟
*افزایش استرس
*کاهش عملکرد حافظه و یادگیری
* افت انرژی
*کاهش تمرکز
✳️تغذیه مناسب: کسی که تغذیهی خوبی نداره یا مدام چیزهای مضر میخوره، قطعا نمیتونه مطالعهی متمرکزی داشته باشه. اگه شما از اون دسته از بچههایید که بعد از یه مدت کوتاه درس خوندن ضعف می کنید و فشارتون میافته و… ممکنه کمبود آهن یا ویتامین داشته باشید، پس حتما یه آزمایش کامل بدید و از مشکلتون اطلاع پیدا کنید.
✳️ورزش: کم تحرکی خودش باعث تنبلی میشه. کسی که ورزش نمی کنه، بیشتر اوقات خسته و بی حوصله ست و اصلا حال درس خوندن نداره و وقتی میره سراغ درسها اون انرژی کافی رو نداره و نمیتونه عمیق مطالعه کنه. البته میدونم که یه دانش آموز کنکوری وقتش محدوده و اصلا منطقی نیست که سراغ یه ورزش حرفهای بره. منظور از ورزش و تحرک اینه که هر روز یا یه روز در میان در حد ۳۰ دقیقه یه ورزش ساده مثل حرکات کششی یا نرم دویدن و یا حتی بعضی موقع ها پیاده روی کردن رو توی برنامه قرار بده تا اون انرژی کافی رو برای درس خوندن به دست بیاره.
۲_کنترل زمان استفاده از گوشی
یکی از اصلی ترین چیزایی که برای هر دانش آموزی میتونه تبدیل به معضل بشه، کار کردن بیش از حد با گوشیه. بعضی از بچه ها، وقتی از مدرسه برمیگردن مستقیم میرن سراغ گوشی و بعد از اینکه حسابی ذهنشون درگیر و خسته شد تازه میان سراغ کتابها و میبینن که نمیتونن خوب درس بخونن😕. دلیلش اینه که یه بخش زیادی از انرژی مغزشون رو کار کردن با گوشی ازشون گرفته و دیگه مغز نمیتونه خوب تمرکز کنه. اشتباه دیگه، کار کردن با گوشی در حین استراحت های کوتاه مدته. بعضی از بچه ها بعد از مثلا یک ساعت درس خوندن یک ربع به خودشون استراحت میدن و به جای استراحت با گوشی کار می کنن. این کار فقط باعث بیشتر خسته شدن شما میشه. همچنین ممکنه یک ربع تبدیل به یک ساعت یا حتی بیشتر بشه و موقعی هم که میخواین برگردین و مطالعه کنید چون خسته شدید نمیتونید مثل قبل درس بخونید.
پس توی این سه موقعیت با گوشی کار نکن 😉:
❌موقعی که از مدرسه برمیگردم.
❌بعد از یه ساعت مطالعه، موقعی که میخوام استراحت کوتاه بین درسها داشته باشم.
❌موقعی که وارد رختخواب میشم و میخوام بخوابم.
پس چیکار کنیم🤔 برای جواب این سوال که چه زمانی از گوشی استفاده کنیم باید بهتون بگم که بهترین حالتش اینه که شما توی برنامه روزانه تون یه تایمی که البته اون سه تا موقعیت بالایی نباشه رو برای گوشی مشخص کنید. مثلا من از ساعت ۸ تا ۹ شب رو مخصوص گوشی گذاشتم و ساعت های دیگه کاری با اون ندارم به خصوص موقع درس خوندنم. 😁
۳_ مطالعه اکتیو و فعال
اگه میخوای موقع درس خوندن حواست پرت نشه و عمیق مطالعه کنی، حتما سعی کن فعال و اکتیو باشی. ینی مثلا کاغذ و قلم جلوی دستت بزار، نکات رو یادداشت کن، خلاصه برداری کن. بعضی وقتها جای نشستن رو عوض کن. حالت درس خوندن، بعضی وقت ها میتونه سرپا باشه. برای ایجاد تنوع اگه همیشه توی اتاقت درس میخونی، میتونی یه روز بری کتابخونه یا جای دیگه فقط و فقط برای اینکه مطالعهای که انجام میدی اکتیو و فعال باشه. یکی دیگه از راه ها اینه که از خودم سوال کنم یا خودمو بزارم جای طراح و بعد از خوندن یه بخش بگم که مثلا از این بخش ممکنه چطوری سوال طرح بشه. این روش ها خیلی میتونه کمک کننده باشه.
۴_ کنترل ورودی های ذهن
ینی مدیریت کنیم در طول روز چه چیزهایی رو وارد ذهنمون می کنیم. اگه مدام موارد منفی مثل اخبار، دعوا با خانواده، همکلاسی ها، دوستان و… رو وارد ذهنمون می کنیم، قطعا موقع مطالعه همهش حواسمون به اونا پرت میشه و نمیتونیم خوب درس بخونیم. پس یه کسی که میخواد عمیق مطالعه کنه باید برای مغزش یه در با قفل قوی طراحی کنه و اجازه وارد شدن هر چیزی به مغزش رو نده. گوشی و تلویزیون دو تا وسیلهاین که منبع وارد شدن خیلی از این چیزان. همونطور که بالاترم گفتم، باید یه وقت مشخصی رو توی برنامه برای استفاده از این وسایل قرار بدیم.
۵_برنامه ریزی
اگه تموم کارهایی که تا الان گفتم رو انجام بدیم و بازم ببینید که نمیتونید عمیق مطالعه کنید، یکی از اصلی ترین دلایلش نداشتن برنامه ریزیه. برنامه ریزیه که مشخص می کنه شما باید توی هر ساعتی چه کاری انجام بدید و سراغ چی برید. اگه من با برنامه ای که متناسب با ویژگی های روحی و جسمی خودمه درس بخونم و به اندازهی توانم تلاش کنم قطعا میتونم عمیق و متمرکز مطالعه کنم.
البته نوشتن برنامه یه کار تخصصیه که هر کسی از پسش بر نمیاد. اگه میخوای یه گفتگوی تخصصی راجع به اینکه چطوری یه برنامه منحصر به فرد برای خودت بنویسی، با یه مشاور کاربلد داشته باشی فقط کافیه توی آنلاین چت به ما پیام بدی. مشاورای الف مشاور میتونن کمکت کنن تا بهترین برنامه ریزی درسی رو برای رسیدن به موفقیت انجام بدی. 😊
سخن پایانی
الف مشاور توی این مقاله راجع به یکی از اصلی ترین دغدغه های بچه ها یعنی راه های افزایش دقت و تمرکز در حین درس خواندن صحبت کرد. اهمیت تمرکز در حین درس خواندن و اینکه چرا باید تمرکز بالا داشته باشیم بررسی شد. بعد رفتیم سراغ دلایل عدم تمرکز و راه های افزایش تمرکز و یادگیری. امیدوارم که این مقاله برای شما مفید بوده باشه😊. تیم الف مشاور آمادهست تا به شما کمک کنه که موانع تحصیلیتون رو بر طرف کنید و به اون چیزی که لیاقتشو دارید برسید.