هر چقدر که به کنکور و امتحانات نهایی نزدیک میشیم، دغدغه دانش آموزا برای برنامه ریزی و کسب نمره خوب تو امتحانات بیشتر میشه. البته که برخی از دانش آموزان بنا به هر دلایلی ممکنه که نتونن در طول ترم خوب درس بخونن و یا بخوان در مدت زمان کمی، با بهترین روش درس خوندن، بهترین نمره رو بگیرن. ممکنه که شما هم جزو اون دسته از دانش آموزانی باشی که دقه نود همه کارا رو انجام میدن و یا تازه به فکر افتادن که باید برای کنکور و امتحانات نهایی تو فکر باشن. اما نمیدونن چطور و از کجا باید شروع کنن.
شروع از صفر چگونه امکانپذیره؟ آیا میتوان از صفر برای کنکور و امتحانات نهایی شروع کرد؟ با ما در الف مشاور همراه شو که با چگونه درس خواندن را از صفر شروع کنیم، به طور کامل آشنا بشی.
چگونه درس خواندن را شروع کنیم؟
برای اصولی درس خوندن باید یه سری موارد و فاکتورهایی رو در نظر بگیری تا بتونی ابتدا یه برنامه ریزی درست و در درجه دوم یه روش مطالعه اصولی داشته باشی. شاید بپرسی خب من چطوری باید درس بخونم که اصولی باشه؟! بیا تا پایین تا بهترین روشا رو بهت بگم.
1- تعیین هدف
اول هر کاری که میخوای شروع کنی، مخصوصا درس خوندن، باید هدفت رو تعیین کنی. بدون هدف اصلا ممکن نیس. به طور مثال فکر کن که تو یه ماشین پر بنزین داری و سوارش میشی و روشنش میکنی. خب کجا میخوای بری؟ اصلا چرا روشنش کردی؟ مقصدت کجاس؟ تعیین مقصد مهمترین موردیه که همون ابتدا باید تعیین بشه و اینطوری انگیزه بیشتری هم برای درس خوندن دارین. همچنین باید هدفت رو مکتوب کنی تا اثربخشی بیشتری داشته باشه. هدفت رو بزرگ رو یه برگه بنویس و همیشه جلو چشمت قرار بده.
خصوصیات و نکات مهم در انتخاب هدف
همینطور که بالا به اون اشاره کردیم، هدف گذاری باعث پیشرفت در کارها، جلوگیری از اهمال کاری و بیانگیزگی میشه. شاید بپرسین که خصوصیات هدف گذاری خوب و عالی چیه؟ خب در ادامه به خصوصیات یه هدف گذاری عالی میپردازیم.
- هدف گذاری باید دقیق، واضح و بدون ابهام باشد. به طور مثال اگر قصد دارید در امتحانات نهایی 20 بگیرین، باید در برگهای عینا قید کنین که من میخوام در فلان درس و یا… 20 بگیرم.
- رویایی نباشد. شما باید با توجه به وضعیتی که در آن هستین، هدف گذاری کنین. به طورمثال اگر در درس ادبیات همیشه 10 گرفتین و فهم و سطح تحصیلی شما در این درس در حد نمره 10 الی 12 هست، هیچ موقع نباید انتظار نمره 20 رو داشته باشین.
- زمان رسیدن به هدفتون رو هم باید مشخص کنین و در این مدت سعی و تلاش خودتون رو بکنین.
- متناسب با هدفتون باید یه برنامه اصولی طراحی کنین. زیرا بدون برنامه اصولی امکان رسیدن به هدفتون وجود نداره.
- باید به هدفتون علاقه داشته باشین تا انگیزه لازم برای ادامه دادن در شما بوجود بیاد.
2- طراحی برنامه ریزی اصولی و منحصر به فرد
خب برنامه ریزی درسی باید چگونه باشه تا بهترین نتیجه رو بگیریم؟ برنامه ریزی درسی یه سری نکات داره که در ادامه به اونا خواهیم پرداخت.
- برنامه ریزی باید در راستای رسیدن به هدفتون طراحی بشه و شما رو به کسب نتیجه عالی هدایت کنه.
- برنامه ریزی درسی باید رویایی و غیرواقعی نباشه. طوری برنامه ریزی کنین که بتونین به اون عمل کنین و خارج از توان شما نباشه.
- جدول برنامه ریزی درسیاتون رو باید هوشمندانه طراحی کنین. به طوریکه در یک روز مطالعاتی از تنوع درسی و تایمهای استراحت بهرهمند بشین.
- برنامه ریزی درسی باید منعطف باشه و یه تایمهایی رو برای جبران ساعاتی که نتونستین به هر دلایلی به اون عمل کنین، بپردازین.
- منحصر به فرد بودن یه برنامه از مهمترین خصوصیات یه برنامه ریزی اصولیه. برنامه ریزی عالی باید مطابق با سطح علمی و عادات رفتاری شما باشه.
3- پایبندی به برنامه
خب مرحله اول اومدی هدفت رو انتخاب کردی بعدش یه جدول برنامه ریزی اصولی و منحصر به فرد هم طراحی کردی، اما بهش عمل نکردی چه فایده؟ چرا اصلا این همه کار رو انجام دادی؟
بسیاری از دانش آموزان بخاطر ترس از شکست، عدم اعتماد به نفس، موکول کردن کارها به فردا، تنبلی و اهمال کاری به برنامه ریزی درسیاشون عمل نمیکنن. برای اینکه بتونین خیلی راحت و بدون دلیل و بهانههای الکی به برنامه درسیاتون پایند باشین باید به موارد زیر دقت کنین.
- تعهد دادن به خود و دیگران برای اجرای برنامه و رسیدن به هدفتان
- مرور چک لیست روزانه
- بالا بردن انگیزه و اعتماد به نفس
- ناامید نشدن از شکستیها و شکستها
- مشورت کردن با یه مشاور خبره
پس بهتره که تمام بهانهها رو کنار بزاری و به برنامهات عمل کنی. همچنین اگر نمیتونی تنهایی از این سردرگمی که داری بیرون بیای، بهتره که توی دوره 7 روز مشاوره تحصیلی الف مشاور شرکت کنی تا با نکات برنامه ریزی اصولی و افزایش انگیزه و تعهد به برنامه آشنا بشین.
4- مدیریت زمان
فک کنین که هدفتون رو تعیین کردین، برنامه اصولی هم دارین حالا چی میمونه؟ کنترل و مدیریت کردن زمان! چرا مدیریت زمان مهمه؟ چون اگر نتونین زماناتون رو مدیریت کنین، کلی مطالب نخونده شده و کلی تستهای حل نشده دارین و به هیچ کاری نمیرسین و درس خوندن براتون سخت میشه. تو برنامه ریزی اصولی برای تمام یک روز، یک هفته و یک ماه شما برنامه ریزی انجام میشه که حتی ساعات تفریح، مهمونی و استراحت رو هم طبق اصول برنامه ریزی کردین. خب اگر نتونین راس ساعت کاراتون رو انجام بدین، چی میشه؟ مطمئنا باید از تفریحاتون بزنین و این کار باعث خستگی طولانی مدت و دلزدگی از درس خوندن میشه.
5- منابع آموزشی معتبر
انتخاب منبع مناسب و اصولی همانند برنامه ریزی و تعیین هدف مهمه. حالا شاید بپرسین که بهترین منبع برای برنامه ریزی چیه؟ به طور قطع میگم کتاب درسی. ممکنه بگین که کتاب درسی کفایت نمیکنه و ما نیاز به تمرین و تکرار زیاد داریم، باید چیکار کنیم؟ در پاسخ بهتون میگم که اول و اول کتاب درسی رو به طور کامل بخونین. هیچ کلمه و قلمی رو از کتاب درسی جا نندازین. وقتی که به مطالب کتاب درسی مسلط شدین، به سراغ کتابهای کمک آموزشی معتبر برین و از درسنامه، حل تست آموزشی با پاسخنامه شروع کنین. اما بهترین منبع برای مطالعه چیه؟
خب بهترین منبع از نظر من منبعی هست که جامع و کامل و بدون نکته غلط باشه و دما در حد و سطح علمی شما باشه. لطفا از انتخاب چندین منبع مختلف و یا درسنامه خودداری کنین و منابعی که متناسب با سواد علمی شما هستن رو انتخاب کنین.
اگر یه دنش آموزکنکوری هستی و به دنبال بهترین روشا برای برنامه ریزی کنکور میگردی، کافیه رو لینک کلیک کنی.
12 روش برای بهتر درس خواندن
ممکنه روزایی برای شما پیش بیاد که از درس خوندن سخته بشین و یا حس درس خوندن نداشته باشین و یا حتی انگیزه برای انجام هیچ کاری نداشته باشین. خب با این روزا باید چیکار کرد؟ تو تخت خواب لم داد؟ یا پای فیلم و سریال نشست و کلی عذاب وجدان رو تحمل کرد؟
در ادامه به راهکارهای مفید برای حل این بحران میپردازیم.
1. با فاصلهی زمانی برنامهریزی شده درس بخونین
تو این روش مطالب درسی رو به قسمتهای کوچک تقسیم کنین و در یک دوره زمانی دائما اون بخشا رو مرور کنین. به طور مثال سعی نکنین یه یک دفعه و با فشار زیاد به مغزتون جدول مندلیف رو یاد بگیرین. میتونین جدول رو با توجه به خواص و یا گروههای عناصر تقسیم کنین و در یک بازه طولانی مدت به تمام گروهها مسلط شوین و مدام تکرار کنین. مرور چندین باره مطالب در بازه زمانی مختلف از اهداف این روشه.
2. برای خودتان قصه گویی کنین
مطالبی که اهمیت زیادی دارن رو به داستان تبدیل کنین تا در ذهن ماندگار بشن. همچنین میتونین این داستان رو همیشه تو زندگیتون یا جلو آینه تکرار کنین. بزارین یه مثال مبزنم که خوب متوجه بشین؛ مثلا برای حفظ کردن ستون شانزدهم جدول تناوبی که شامل عناصر O، S، Se، Te و Po هست، میتونین از این جمله که استاد سکته کرد، ترکید، پوکید؛ استفاده کنین.
3. تغییر مکان مطالعه
تغییر مکان و انتخاب مکان مناسب برای مطالعه از دیگر روشها برای مطالعه بهتر، افزایش تمرکز و ایجاد انگیزه است. طبق تحقیقات تغییر مکان باعث تثبیت مطالب در ذهن میشه، زیرا شما با انجام این کار ذهن را وادار به تفکر و ارتباط برقرارکردن با موضوع میکنین.
4. تغییر موضوع مطالعه
اگر حس درس خوندن ندارین و یا مطالبی که مطالعه میکنین سخت و حوصله سربر هست و به شدت خوابتون گرفته، باید سریع موضوع رو عوض کنین. ابتدا به درس و یا مبحثی که علاقه دارین، رجوع کنین و بعد سراغ موضوعی که زیاد بهش علاقه ندارین و حوصلهاتون رو سر برده. همچنین بهتره که در طول یک روز چندین درس رو در برنامه مطالعاتی خودتون قرار بدین.
5. خلاصه نویسی
اگر میخوای سریع به لپ کلام دسترسی داشته باشی و یا مرور آسون و راحتی داشته باشی، باید خلاصه نویسی کنی. بهتره که از نکات کلیدی و مطالب مهم در دفتری نت برداری کنی. این کار هم باعث تقویت حافظه نوشتاری و دیداری شما میشه و هم مطالب تو ذهنتون تثبیت میشه.
6. امتحان گرفتن از خود
قراردادن خود در فضای جلسه امتحانات نهایی و کنکور از بهترین روشهای مطالعه برتره. با امتحان گرفتن از خود یک پله به موفقیت نزدیکتر میشین، چرا؟ چون با امتحان گرفتن به سطح درک و فهم خود از مطالب تدریس شده میرسین. جواب سوالاتی را که در خودآزمایی به سختی به یاد میارین در حافظه ماندگار میشن و در هنگام امتحان اصلی دیگر دچار مشکل نمیشین.
7. مطالعه با صدای بلند
بهتره که جلو آینه بایستید و تمام مطالب رو که یاد گرفتین با صدای بلند برای خودتون بازگو کنین. و یا در مکانی مناسب با صدای بلند مطالب درسی رو روخوانی کنین. مطالعه با صدای بلند باعث میشه شما به دو روش دیداری و شنیداری مطالب رو یاد بگیرین.
8. مطالعه گروهی
مطالعه گروهی شاید برای همه افراد خوشایند نباشه و تنهایی درس خوندن رو ترجیح دهند. اما عدهای هستن که از این روش به منظور بهرهوری بیشتر در درس خواندن استفاده میکنن.
گاهی مطالعه برای درسهایی مثل ریاضی و حل مسئله، بهتره که گروهی انجام بشه و برای مرور و یادگیری اونا از دوستاتون که مسلطتر هستن، کمک بگیرین.
9. مدیتیشن کنین
مدیتیشن یک ورزش ذهنیه که شامل تمرکز بر تنفس، تصویر ذهنی، تمرکز بر بدن و ذهن هست. این عمل باعث کاهش استرس، ایجاد آرامش و افزایش تمرکز میشه و قدرت یادگیری رو بالا میبره.
10. ورزش کنین
خیلی از بچهها تو دوران مدرسه و کنکور با ورزش خداحافظی میکنن و تمام وقت و تمرکزشون رو روی درس میزارن. اما باید بدونین که ورزش هم باعث افزایش تمرکز و جلوگیری از فراموشی مطالب میشه و هم باعث ایجاد انگیزه و شادابی. با ورزش یک تیر و دو نشان میزنین! با ورزش، هم قویتر میشین و هم قدرت فکری خودتون رو بالا میبرین.
طبق تحقیقات، با انجام ورزشهای هوازی مغز عملکرد بهتری در یادگیری مطالب پیدا میکنه و سرعت پردازش اون بیشتر میشه.
11. رژیم غذایی مناسب
اهمیت رژیم غذایی را در یادگیری مطالب فراموش نکنین. یک رژیم غذایی مناسب دارای پروتئین، انواع ویتامینها و ریز مغذی هاست که باعث بهبود عملکرد مغز میشه. همچنین رژیم غذایی مناسب به مغز کمک میکنه که در هنگام مطالعه خسته نشه و مطالب رو بهتر درک کنه.
12. اصلاح برنامه درسی خود
برنامه درسی که طراحی میکنین، بدون شک نیاز به اصلاح و تصحیح داره. بهتره به مدت یک ماه پیشرفت خودتون رو یادداشت کنین و میزان بازدهی که برنامه شما در این یک ماه برای شما داشته رو اندازه بگیرین. بدون شک به ایرادات و روشهای کاربردی برای مطالعه پی میبرین و برنامه جدیدی که طراحی میکنین بر اساس تحلیل و ارزیابیهاتون بهتر از قبل میشه.
میخوای برنامه ریزی درسی ات رو خودت طراحی کنی؟ رو لینک زیر کیک کن تا با بهترین روشای برنامه ریزی درسی آشنا بشی.
ساعات طلایی برای شروع درس خواندن
یکی از دغدغههای دانشآموزان برای درس خوندن، ساعت شروع اون هست.
هر فردی باید با صبر و بررسی، بهترین زمان رو برای مطالعه خود پیدا کنه. برخی افراد صبحها میتونن مطالب رو یاد بگیرن و بعضی دیگر شبها از قدرت یادگیری بالاتری برخوردار هستن. اما خوابیدن و استراحت شبانه یک اصل مهم در ریکاوری حافظه و بازخورد بهتر اونه. به خصوص برای دانشآموزان که باید در طول روز تو مدرسه حضور داشته باشن.
براساس تحقیقات انجام شده بهترین ساعات درس خواندن ۱۰ تا ۱۴و ۱۶ تا ۲۲ هستن در حالیکه کمترین بهره وری مغز در ساعت ۴ تا ۷ صبح است.
چرا نمیتوانم درس خواندن را شروع کنم؟
گاهی اوقات پیش میاد که دل و دماغ درس خوندن رو نداشته باشین و هر چقدر هم که تلاش کنین که خودتون رو متقاعد کنین، موفق نمیشین. به نظر شما دلیل این مسئله چیه؟
قبل از هر چیز بهتره که بدونین شروع هر کاری برای رسیدن به هدف، انگیزه هست. بدون انگیزه هرگز نمیتونین به اهداف خودتون دست پیدا کنین. در ادامه دلایلی که ممکنه باعث بیانگیزگی شما در درس خوندن بشه رو بیان میکنیم:
۱- افسردگی و مشکلات خانوادگی
۲- ترس از شکست
۳- اضطراب
۴- نداشتن علاقه کافی
۵- نداشتن هدف
و…
انگیزه برای شروع درس خواندن
همانطور که بالاتر به آن اشاره کردیم، دلیل اصلی درس نخوندن عدم انگیزه هست. برای حل این مشکل بهتره ابتدا هدفی تعیین کنین که به آن علاقه دارین. هدف گذاری به شما انگیزه میده و باعث میشه برای رسیدن به خواستهاتون تلاش کنین.
چگونه درس خواندن را جذاب کنیم؟
هر فردی در مدرسه و دانشگاه مجبوره کتابهای زیادی رو مطالعه کنه. اما همه درسها شیرین و لذت بخش نیستن بلکه حتی برخی از اونا خسته کننده هم هستن.
با انجام این راهکارهای شگفت انگیز میتونین درس خوندن رو به امری جذاب و لذت بخش تبدیل کنین:
- گروهی درس بخونین
- برای خود جایزه در نظر بگیرین
- در مناسبترین مکان و زمان درس بخونین
- درسهای مورد علاقه خودتون رو در کنار دیگر درسها قرار بدین
شروع از صفر برای کنکور
اگر قصد شرکت در کنکور رو دارین اما سردرگم هستین و نمیدونین چطور و از کجا باید درس خوندن رو شروع کنین، نگران نباشین. راهکارهای زیر میتونن به شما کمک کنن تا به نتیجه دلخواهتون برسین.
● تواناییها و استعدادهای فردی خودتان را بشناسین
● به ضرایب درسی و تاثیر آنها در کنکور دقت کنین
● برنامه مطالعاتی داشته باشین که بهتره از مشاورین کنکور با تجربه کمک بگیرین
● برای شروع، ابتدا روزنامه وار درس بخونین، سپس مطالعه دقیق داشته باشین
● از تکنیکها و اصول تست زنی استفاده کنین
سخن آخر
ما در این مقاله به مباحثی از قبیل، چگونه درس خواندن را از صفر شروع کنیم؟، ساعات طلایی، ایجاد انگیزه و روشهای جذاب کردن مطالعه، پرداختیم. همچنین درباره چگونه مطالعه کنکور از صفر شروع کنیم، صحبت کردیم و برای هر یک از این موضوعات راهکارهایی مناسب ارائه دادیم.
پیشنهاد ما به شما علاوه بر استفاده از تکنیکهای درس خواندن، برای طی کردن مسیر موفقیت و رسیدن به هدفتان از مشاورین خوب کمک بگیرید تا نتیجه صددرصد بهتری کسب کنین.
ما را در اینستاگرام الف مشاور دنبال کنین |