برای تمرکز بهتر، این روش‌های حرفه ای را یاد بگیر!

روش هایی برای بهتر تمرکز کردن

تا حالا برای شما پیش آمده است که در هنگام مطالعه دچار حواس پرتی و عدم تمرکز شوید و نتوانید به درستی مطالعه کنید. عدم تمرکز یکی از بزرگترین معضلات در هنگام مطالعه می باشد که برخی از دانش آموزان را در یادگیری مطالب دچار مشکل کرده است. علت عدم تمرکز هنگام مطالعه میتواند به عوامل مختلفی بستگی داشته باشد. در این مقاله آکادمی الف مشاور در مورد دلایل عدم تمرکز در هنگام مطالعه و راه های مقابله با آن به شما صحبت میکند. با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.

تمرکز چیست ؟

تمرکز حواس یک حالت ذهنی و روانی است که در این حالت تمام قوای حسی، فکری و روانی بر روی یک موضوع خاصی متمرکز میشود. از این رو در این حالت تمرکز یک تضمین برای یادگیری و انجام دادن درست کارهاست که درصد خطا را تا حد قابل توجهی کاهش میدهد.  اما در مقابل کلمه تمرکز، عبارت عدم تمرکز وجود دارد که فرد در هنگام مطالعه از تمام حواس خود برای یادگیری استفاده نمی کند.

🔵📣  تکنیک‌های افزایش تمرکز در حین مطالعه

🔹ایجاد رغبت : با ارائه اطلاعات کافی درباره مطلبی که فرد مطالعه می‌کند و کاربرد آن می‌تواند در وی ایجاد انگیزه کند و او را به سوی تمرکز سوق دهد.

🔹تعیین زمان مطالعه : زمان مطالعه با توجه به کارهای ضروری و غیرضروری تعیین می‌شود و بهتر است فرد در فواصل بین مطالعه به استراحت نیز بپردازد.
سعی کنید متوجه شوید که در کدام ساعات شبانه روز بازده مطالعه کردن شما بیشتر است.

🔹تعیین مکان مطالعه : مکان مطالعه بهتر است از قبل تعیین شود تا حالتی را در فرد ایجاد کند که بداند آن مکان فقط مختص به مطالعه بوده و بهتر است آنجا به‌هم ریخته و آشفته نباشد و از نورکافی برخوردار باشد.

🔹تکرار جمله تاکیدی: لازم است فرد بارها به خود متذکر شود که الان زمان مطالعه است و قرار نیست به مطلب دیگری فکر کند. جمله‌های اینچنینی می‌تواند بارها از سوی فرد تکرار شود.

🔹خواندن اجمالی : فرد ابتدا به صورت اجمالی مطلب را می‌خواند و با این کار درک اولیه از مطلب پیدا می‌کند و سپس شروع به خواندن جزئیات می‌کند.

🔹سریع خواندن : ذهن انسان این توانایی را دارد که در یک زمان به چند مطلب مختلف فکر کند. بنابراین برای افزایش تمرکز لازم است سریع‌خوانی صورت بگیرد تا ذهن فرصت پرداختن به چند مساله را نداشته باشد.

🔹تقسیم انرژی : بهتر است مطالب سخت و دشوار در زمانی خوانده شود که فرد در اوج انرژی است.

نشانه های عدم تمرکز حواس چیست؟

عدم تمرکز و حواس پرتی در هنگام مطالعه دارای نشانه های مختلفی است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.

  • غرق شدن در افکار
  • سریع عبور کردن از مطالب
  • خیره شدن به یک کلمه 
  • تکرار کردن یک عبارت 

علت های عدم تمرکز در هنگام مطالعه چیست؟

اگر دلیل عدم تمرکزتان را در هنگام مطالعه پیدا کنید، راحت تر میتوانید مشکل را حل کنید و با تمرکز حواس بیشتری به یادگیری مطالب بپردازید.عدم تمرکز و حواس پرتی به عوامل مختلفی بستگی دارد که به صورت موردی در ادامه به آنها اشاره میکنیم.

  • خواب نامنظم و ناکافی

برخی از افراد برای رسیدن به برنامه درسی خود، گاهی مجبور می شوند از خواب خود بگذرند یا تا دیر وقت به مطالعه بپردازند.

  • فعالیت ها و عادت های غذایی نامناسب

غذاهای نامناسب، سنگین و پرحجم باعث حواس پرتی و عدم تمرکز در هنگام مطالعه میشوند.

  • استرس و اضطراب فراوان

برخی از داوطلبین کنکور از استرس و اضطراب برخوردارند که این امر خود باعث عدم تمرکز بر دروس میشود.

  • فشار روحی و روانی

فشار روحی و روانی یکی از مهمترین دلایل عدم تمرکز در هنگام مطالعه میباشد.

  • روش نامناسب مطالعه

روش نادرست در مطالعه باعث خستگی و عدم تمرکز در یادگیری میشود.

  • محیط نامناسب برای مطالعه

محیط های شلوغ و پر رفت و آمد در عدم تمرکز هنگام مطالعه تاثیر گذار است.

چگونه تمرکز خود را در هنگام مطالعه بالا ببریم؟

راهکارهای متعددی برای افزایش تمرکز در هنگام مطالعه وجود دارد که به علت عدم تمرکز برمیگردد. اما راهکارهایی وجود دارد که تا حد قابل توجهی تمرکز فرد را در هنگام مطالعه افزایش میدهد و قدرت یادگیری را بالا میبرد. اما راهکارهای افزایش تمرکز به شرح زیر است:

  • برنامه ریزی برای تمام کارها

اگر شما یک برنامه اصولی و درست برای تمام کارهای روزانه داشته باشید، به طور ناخودآگاه تمرکزتان در هنگام مطالعه افزایش می یابد. با برنامه شما سعی میکنید تا هرکاری که در برنامه دارید به درستی انجام دهید. اگر یک فرد برنامه ریزی داشته باشد و در هنگام مطالعه دچار حواس پرتی شود، میتواند با این جمله که “بعدا در این مورد فکر میکنم و الان زمان مطالعه من است” تمرکز از دست رفته خود را دوباره بدست می آورد.

روش هایی برای بهتر تمرکز کردن

هرچه برنامه ریزی دقیق تر و با جزئیات بیشتری باشد، کیفیت مطالعه بالاتر و کارها بهتر انجام میشود.  شما میتوانید برای یک برنامه ریزی اصولی و دقیق از مشاوره تحصیلی رایگان 7 روزه الف مشاوره استفاده کنید و پیشرفت تان در مطالعه و یادگیری مطالب را احساس کنید.

  • خط کشیدن روی مطالب مهم

خط کشیدن روی مطالب مهم  کتاب و جزوه خود باعث افزایش تمرکز در هنگام مطالعه میشود. فقط توجه کنید که کتاب را زیاد خط خطی  و شلوغ نکنید تا دفعات بدی که قصد مطالعه داشتید با مشکل مواجه شوید.

  • علاقه و انگیزه داشتن در هنگام مطالعه

علاقه و انگیزه دو عنصر مهم در یادگیری و کسب مهارت است.  اگر به مباحثی که مطالعه می کنید علاقه داشته باشید، از تمام تمرکز خود را برای یادگیری استفاده میکنید.

  • تعیین زمان مشخص برای مطالعه

سعی کنید با توجه به عادت و سبک زندگی تان ساعات مطالعه، استراحت و خوابتان را مشخص کنید و در یک زمان مشخص شروع به مطالعه کنید. این نظم در شروع و پایان مطالعه، ذهن شما را منسجم تر میکند و از حواس پرتی و عدم تمرکز جلوگیری میکند. توجه کنید که بهترین زمان شبانه روز را برای مطالعه در نظر بگیرید تا بیشترین بازدهی و کمترین حواس پرتی را در یادگیری داشته باشید.

  • با درس مورد علاقه مطالعه را شروع کنید

برای اینکه شروع با انگیزه و بدون حواس پرتی داشته باشید، ابتدا به سراغ درسی بروید که به آن علاقه بیشتری دارید و شما را به مطالعه سایر درس ها تشویق میکند.

  • مکان مشخص برای مطالعه داشته باشید

برای مطالعه مکانی را انتخاب کنید که  کمترین سر و صدا را دارد و رفت و آمد در آن کم باشد. مکان های پرسروصدا و شلوغ باعث حواس پرتی و عدم تمرکز در هنگام مطالعه میشود. نکته مهم برای مکان مطالعه این است که محل مطالعه با محل خواب شما باید متفاوت باشد.

  • یادداشت برداری مطالب حین مطالعه

یادداشت برداری حین خواندن مطالب علاوه بر اینکه تمرکز را بالا میبرد، باعث مرور مطالب در هنگام مطالعه میشود. شما با یادداشت کردن در پایان یک خلاصه از مطالب خوانده شده را دارید که میتوانید دفعات بعدی آنها را مرور و استفاده کنید.

  • تغذیه مناسب

شاید کمتر کسی به تغذیه در زمان مطالعه توجه کند اما خورد مواد مغذی مانند مغز بادام، گردو، فندق، کشمش، خرما، آب پرتقال و…در تمرکز حواس و تقویت حافظه بسیار تاثیرگذار است و کیفیت مطالعه را بالا میبرد. در مقابل خوردن غذاهای سنگین و پرحجم باعث خواب آلودگی، تنبلی و عدم تمرکز در هنگام مطالعه میشود. پس در هنگام مطالعه از خوردن غذاهای نامناسب پرهیز کنید.

  • استراحت کافی

برخی از داوطلبان برای مطالعه بسیار سختگیر هستند و از استراحت در هنگام مطالعه خودداری میکنند. عدم استراحت در هنگام مطالعه ذهن را خسته و میزان یادگیری را تا حد قابل توجهی پایین می آورد. توصیه الف مشاور به شما داوطلبین کنکور سراسری این است که حتما در بین مطالعه استراحت 10 تا 15 دقیقه ای داشته باشید. ذهن شما برای یادگیری به استراحت و آرامش نیاز دارد.

راهکارهایی برای تمرکز بهتر

بسیاری از داوطلبین با داشتن ساعت مطالعه‌ بالا پیشرفت چندانی نمی‌کنند. این دانش‌آموزان اگر به عملکرد خود بیشتر دقت کنند متوجه می‌شوند یکی از دلایل نرسیدن به نتیجه‌ مطلوب، نداشتن تمرکز است. برای بهتر کردن تمرکز در هنگام مطالعه میتوانید مطالب زیر را درنظر بگیرید و آنها را انجام دهید.

  1. اول از همه باید به تغذیه‌ی خود توجه کافی داشته باشید. گلوکز به‌بهتر تمرکزکردن شما کمک می‌کند.
  2. هنگام مطالعه تلفن همراه خود را خاموش کنید یا حداقل در اتاق مطالعه‌ی خود قرار ندهید؛ چون بسیاری از تماس‌ها ضروری نیستند.
  3. سعی کنید روی میز را زیاد شلوغ نکنید و فقط کتابی را که قصد خواندن آن را دارید بر روی میز قرار دهید.
  4. لیستی از کارهایی که باید در طول روز علاوه بر درس خواندن انجام دهید تهیه کرده و آن‌ها را اولویت‌بندی کنید. برای انجام کارهایتان زمان مشخص کنید و بر روی آن‌ها تمرکز ویژه داشته باشید.
  5.  تصویری از هدف‌های کوتاه‌مدت، میان‌‌مدت، بلندمدت را مقابل دیدتان قرار دهید و هر روز صبح آن را ببینید و برای رسیدن به آن یک لحظه از وقت‌تان را هدر ندهید.6.به افراد برای تمرکز بهتر توصیه می شود مهارت های مختلف را یاد بگیرند، در کنار یادگیری تمرین های افزایش تمرکز و دوری از عوامل ضد تمرکز باید مهارت های مختلفی بیاموزید، یادگیری یک مهارت حتی ذهن شما را آماده تمرکز بهتر میکند. به طور مثال مهارت تایپ کردن سریع و یادگیری مهارت های مطالعه مثل تند خوانی.7.برای فعالیت هایی با تمرکز بالا مثل درس خواندن باید انرژی لازم را داشته باشید. اهمیت انرژی از تمرکز و مدیریت زمان نیز بیشتر است. پس زمانی که انرژی کافی برای مطالعه ندارید، مطالعه را به زمانی که پرانرژی هستید موکول کنید.

    8.زمانی که عوامل حواس پرتی شما را درگیر خود کرده اند، می‌توانید از تکنیک ۳۰ ثانیه استفاده کنید. برای تمرکز بهتر از وسایل حواس پرتی و افکار منفی خود را فقط برای ۳۰ ثانیه دور کنید. این قانون را برای خود الزامی کنید تا به مرور این چن ثانیه روی ذهنتان تاثیر بگذارد و باعث تمرکز بیشتر شود.

توصیه پایانی الف مشاور

تمام توصیه های گفته شده در افزایش تمرکز هنگام مطالعه را جدی بگیرید. برای اینکه به نتیجه مطلوب در یادگیری مطالب برسید، مسیر سختی را در پیش دارید که با تمرین و ممارست میتوانید به آن دست یابید. داشتن یک مشاور تحصیلی میتواند در هموار ساختن مسیر هدفتان بسیار موثر و تاثیر گذار باشد. الف مشاور با بکارگیری مشاورین برتر کنکور سراسری و قبولی های متعدد رتبه برتری ها، بهترین مشاور تحصیلی شما خواهد بود. از آنجایی که هدف اصلی الف مشاور خدمت رسانی به محصلین و داوطلبین کنکور سراسری است، مشاوره تحصیلی رایگان 7 روزه و مشاوره انتخاب رشته را برای تمامی افراد با توجه به هدف و علاقه ای که دارند، فراهم کرده است.

برای اطلاع بیشتر میتوانید با مشاورین ما در الف مشاور تماس حاصل فرمایید یا اینستاگرام الف مشاور را دنبال کنید. با تشکر از توجه و همراهی شما.

با آرزوی موفقیت برای شما کنکوری عزیز

گروه تخصصی مشاوره کنکور الف مشاور

8 دیدگاه دربارهٔ «برای تمرکز بهتر، این روش‌های حرفه ای را یاد بگیر!»

  1. یکی از مشکلات همیشگی من موقع مطالعه اینه ک اصلا تمرکز ندارم همیشه زمان از دستم درمیره و از اخرم فقط از درس و زمانم عقب میوفتم.

  2. همیشه هکه کتاب هامو جلوم میزاشتم و باعث میشد که بیشتر استرس بگیرم و حواسم روی درسی که میخونم نباش و دور و برم شلوغ بود و تمرکز نداشتم ولی با راه کار های شما خیلی تمرکزم بیشتر شده

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *