همه چیز به قدرت فکر و ذهن ما بستگی دارد اینکه بخوایم چجوری کنترل و هدایتشان کنیم، باورهایی که موجب اضطراب دانش آموزان از امتحان می شود اغلب تصور و نگرش های منفی و انگیزشی هستند.
برای مثال اکثر دانش آموزانی که دچار استرس هستند مدام این سوالات را در ذهن خودشون پروش می دهند.
1 – اگر در امتحان قبول نشوم تمام اعتبارم را از دست خواهم داد.
2 – من خیلی بدشانسم و هر سوالی که بلد نیستم تو امتحان می آید.
3 – کاش زمان برگردد واز اول شروع کنم.
4 – من بدترین نمره کلاس می شوم.
کلا سعی کنید از جملاتی که بهتون حس منفی می دهد پرهیز کنید. برای مقابله با چنین طرز فکرها و باورهایی، دانش آموز باید بلافاصله مداد و کاغذ به دست بگیرد و به نوشتن و خواندن درس هایش ادامه دهد. شما نباید به خودتون اجازه بدهید که چنین تفکراتی مانع مطالعه و تلاش شما بشود و در ذهنتون گسترش پیدا بکند. به طور حتم، همین که دانش آموز مطلبی را بخواند یا مسالهای را حل کند، علائم نگرانی و اضطراب او کاهش خواهد یافت.
شما حتی می توانید به مقابله با این افکار برخیزید و در مقابل به خود بگوید، ( من اکنون فقط باید به درسم برسم جایی برای منفی نگری و رشد افکار مخرب در ذهن ندارم ) و نکته مهم اینکه از مقایسه کردن خود در جهت منفی بپرهیزید و خودتون را باور داشته باشید و این افکار منفی را به استرس مثبت و انرژی زا تبدیل کنید.چرا که نه؟
حالا که از لحاظ ذهنی خودتون را آماده کردید برای کاهش بیشتر استرس به نکات زیر عمل کنید.
1 – خواب کافی = حداقل ۶ و ۷ ساعت خواب در طول شبانه روز
2 – تغذیه مناسب = برخی از غذاها آرامش بخش تر از سایر غذاها هستند، مثل:
شیر گرم، موز، حبوبات پخته، نان، کاهو، سبزی ها، ویتامینها و املاح مختلف از جمله موادی هستند که مصرف آنها در شرایط استرس آور بالا میرود و نیاز بدن به آنها بیشتر می شود.
دانه های مغزدار ( بادام، نخودچی، کشمش، فندق، پسته، گردو ) سرشار از منیزیم است و کمبود آن منجر به ناتوانی یادگیری می شود از میان میوه ها هم سیب، آناناس و خرما به علت داشتن انواع ویتامین ها و مواد قندی تاثیری مثبت بر فعالیتهای مغزی می گذارند.
3 – موادی که باید از مصرف افراطی آنها در روزهای امتحان پرهیز کرد، عبارتند از قهوه، شکر، شیرینی، گوشت های پرچرب مثل سوسیس، کالباس و نوشابه های کافئین دار
4 – ورزش مثل: پیادهروی، دویدن، دوچرخه سواری، شنا و هر ورزش دیگری که موجب فعالیت بدنی و تحرک جسمانی دانش آموز بشود.
چند نکته هم در روز امتحان برای کاهش استرس لازمه انجام بدید
1- همیشه سعی کنید لبخند به صورت داشته باشید که به خودی خود انرژی مثبت بهتون می دهد.
2-زودتر از زمان امتحان در محل امتحان حاضر بشوید.
3- در صورت نیاز یک بطری کوچک آب به همراه داشته باشید.
4-یادداشت های خود را که شامل نکات مهم درس، فرمول ها، تاریخ ها، نامهای خاص و… است با خود همراه داشته باشید تا بتوانید پیش از امتحان مروری بر آنها بکنید.
5-ساعت مچی به همراه داشته باشید.
6- زمانی که آموزگار درباره نحوه چگونگی امتحان صحبت می کند، خوب گوش کنید. وقتی ورقه سوال ها را گرفتید، ابتدا نفس عمیقی بکشید و آن گاه تمام سوالات را بخوانید و سپس با در نظر گرفتن زمان امتحان، شروع به نوشتن پاسخ ها – از آسان به سخت – کنید این کار به شما کمک می کند تا برآوردی از زمان و بخش های مختلف سوالات امتحانی داشته باشید.
اگر نکتهای را نمی فهمید، نگران نشوید، همان ابتدای امتحان – قبل از آنکه شروع به پاسخگویی کنید – از آموزگار خود بپرسید.
7- اگر آن قدر عصبی و مضطرب هستید که احساس می کنید هیچ چیز را به خاطر نمی آورید، بهتر است یکی دو دقیقه کاملاً آرام بنشینید و به موضوعات آرامش بخش فکر کنید پس از چند دقیقه که توانستید به حالت عادی برگردید، مطمئناً تمرکز و توجه بهتری برای پاسخگویی به سوالات خواهید داشت
با آرزوی موفقیت شما داوطلبان عزیز