با استفاده از نکات زیر تند خوانی حرفه ای را در خود تقویت کنید:
توقفها و مکثها:
توقفها و مکثهای چشمان خود را زمان مطالعه سطرها حتما کاهش دهید. این امر، همان تمرکزهای لحظه ای بروی حروف و واژه ها می باشد.
اغلب هنگام خواندن هر یک از سطرهای یک متن چشمان خود را بصورت جهشی بسمت جلو حرکت می دهیم اکنون هر میزان که ما این مکث ها و جهش ها را کاهش دهیـم سـرعـت خـواندنمان نیز افزایش می یابد . تـعداد این توقفها معمولا در افراد کندخوان به ۷ بار در هرسطر می رسد اما شما میتوانید این تعداد مکث را به سه بار در هر سطر کاهش دهید.
نکته:هنگام مطالعه چشمان خود را در طول سطور حرکت دهید و نه سر خود را.
نکته: برای کاهش مکث ها و توقفها میبایست حوزه دید خود را افزایش دهید. برای این منظور شما باید سعی کنید تا تصاویر واقع در گوشه چشمان خود را بدون اینکه بطور مستقیم به آنها نگاه کنید، ببینید.
نکته: اجازه ندهید حین مطالعه دیدتان دچار سرگردانی گردد.
گروه بندی واژه ها:
ما دیگر آموخته ایم که چگونه حروف را با یکدیگر ترکیب کرده و کلمات را خوانده و درک کنیم. اکنون باید بیاموزیم که دسته ای از کلمات را با یکدیگر ترکیب کرده و یک جمله را در آن واحد بخوانیم. و در قدم بعدی باید بیاموزیم که چگونه جملات را دسته بندی کرده و مفهوم کلی یک پاراگراف را استخراج کنیم.
نکته: ثابت شده که دسته بندی واژه ها قوه ادراک و فهم را افزایش میدهد. بطور کلی مفهوم را آسانتر میتوان از یک دسته واژه استخراج کرد تا از کلمات منفرد و حتی حروف تک.
عقبگرد نکنید
هیچگاه به عقب باز نگردید. اغلب افراد عادت کرده اند هنگام مطالعه به عقب بازگشته و واژه ها و یا قسمتهایی از متن را که بدرستی متوجه نشده اند را بازخوانی کنند. این کار فقط از سرعت خواندن شما میکاهد.
شما میتوانید با مطالعه تکمیلی قسمتهایی که بدرستی متوجه نشده اید را درک کنید. شاید با خودتان بگویید که این باز خوانی مجدد هم زمانبر است. اما باز گشت مکرر به عقب برای بازخوانی قسمتهای درک نشده به مراتب وقت گیر تر از مطالعه مجدد یک مطلب به روش تند خوانی ست.
هدفمند مطالعه کنید:
هدف خود را از مطالعه هر مطلبی از پیش تعیین کنید. که چه نوع اطلاعاتی را میخواهید کسب کنید. این کار سبب میگردد تا شما اطلاعات غیر ضروری و حاشیه ای را در فرایند مطالعه حذف کنید.
فقط کلمات و مفاهیم کلیدی را مطالعه کنید:
ما برای نگارش مطالب ناگزیریم پاره ای دستورات نوشتاری و ساختار صحیح جملات را رعایت کنیم. اما هنگام خواندن نه. ۴۰ تا ۶۰ درصد کل یک متن ، از واژه ها و حروف بی اهمیت و غیر ضروری ( البته برای درک آن ) تشکیل یافته است. مانند حروف ربط مانندو و یا. بیاموزید تنها اسمها و افعال را بخوانید. نکات و مفاهیم اصلی یک پاراگراف را یافته و آن را در ذهن بسپارید و جزئیات خارج از موضوع اصلی را حذف کنید.
با صدای بلند مطالعه نکنید:
سرعت ادا کردن و صحبت کردن بسیار کمتر از ظرفیت یادگیری و مطالعه شماست. در فرایند مطالعه میبایست فقط چشمها و مغز درگیر باشند. سرعت قوه بینایی شما بسیار بیشتر از سرعت تکلم شماست. بنابراین از تلفظ حروف و واژه ها حین مطالعه خودداری کنید.
اما مسئله اصوات به همین جا ختم نیمشود. ما حین خواندن در ذهن خود نیز اصوات مرتبط با حروف و واژه ها را بیان میکنیم. این همان ندای درون شماست زمانی که به اصطلاح در دلتان مطلبی را میخوانید.
یعنی ما پس از دیدن یک کلمه صبر میکنیم تا صدای مرتبط با آن کلمه ( تلفظ ) در ذهنمان کامل شود سپس به سراغ کلمه بعدی میرویم.
این عادت نیز سرعت مطالعه شما را کاهش میدهد. به یاد داشته باشید که حذف کامل این صداها در مغز و ذهن غیر ممکن است اما میتوان آنها را به حداقل رساند.
با آرزوی موفقیت شما داوطلبان عزیز
2 دیدگاه دربارهٔ «تکنیک های تند خوانی»
ممنون از سایت خوب الف مشاور.
ممنون از شما علی اکبر جان